Pretraga

Što se uči kod kuće, a što na nastavi, posterom su upozorili u jednoj školi

A- A+

Premda su škole odgojno-obrazovne institucije te dakle preuzimaju dio odgovornosti i za izgradnju pozitivne osobnosti te poučavanje pojedinca, profesori to ne mogu samostalno postići, nego trebaju veliku pomoć roditelja.

Obavijest iz portugalske škole prevedena na engleski

Svevremensko pitanje u kontekstu toga bilo bi ‘gdje počinju školske odgovornosti za pojedinca odnosno gdje prestaju roditeljske?’. Jedna portugalska škola odlučila je dati odgovor na to pitanje kroz objašnjenje po tezama, koje su zalijepili u školskom holu. I tako se interno plastično upozorenje pretvorilo u viralni post.  

Izdvojeni članak

Mijenja se pravilnik: Roditelji će ipak moći opravdati tri uzastopna dana izostanka

Jednostavna, ali upečatljiva poruka sadrži pet ključnih točaka, o tome koje bi vrijednosti roditelji trebali usaditi svojoj djeci, a koje će im vještine i znanja prenijeti nastavnici u školi:    

Dragi roditelji,

  • Želimo vas podsjetiti da se magične riječi poput bok, molim vas, nema na čemu, žao mi je, hvala vam uče kod kuće.

  • Kod kuće se također uči i poštenje, dolazak na vrijeme, marljivost, pokazivanje simpatije prema kolegama, kao i pokazivanje poštovanja prema starijima i profesorima.

  • Kuća je mjesto gdje učimo kako treba paziti na higijenu, ne treba govoriti punih usta te kako na odgovarajući način odlagati otpad.

  • Kuća je također mjesto i gdje se učimo organizacijskim vještinama, brinuti se o svojim stvarima te ne uzimati tuđe.

  • S druge strane u školi ih mi učimo jezicima, matematici, povijesti, geografiji, fizici, znanosti te tjelesnoj kulturi. Mi zapravo samo osnažujemo naobrazbu koju učenici stječu u svojim domovima. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap