Pretraga

Što sve poskupljuje od 1. siječnja 2014.

A- A+

Od prvog dana 2014. godine povećava se PDV na neke osnovne namirnice, što bi naravno moglo značiti i veće iznose na računima, smatraju ekonomski stručnjaci. Donosimo što će sve poskupjeti s prvim danom nove godine.

S 1. siječnjem 2014. godine raste PDV na pojedine osnovne namirnice, što bi prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka moglo značiti veće iznose na računima koje plaćamo. Dnevnik.hr donosi koje će sve namirnice i stvari poskupjeti te kako će to utjecati na građanski džep.

Izdvojeni članak
novac kuna

Podebljajte si budžet: Deset savjeta studentima za uspješnu štednju

Raste PDV na osnovne namirnice, ugostiteljstvo i turizam

Kruh, mlijeko, lijekovi, udžbenici, ugostiteljstvu i turizam samo su neke od stvari na koje će se od prvog siječnj nove godine plaćati veći PDV, što bi prema mišljenju ekonomskih stručnjaka moglo značiti veće iznose koje plaćamo.

– Kod proizvoda gdje je potražnja neelastična doći će do povećanja cijena odmah, a kod drugih proizvoda u postepenom periodu tijekom godine.Općenito hrana mlijeko, kruh, ti proizvodi svakako da, tu se može očekivat najprije rast cijena, rekao je profesor Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Isti profesor također smatra kako bilo kakvo poskupljenje, pa i od nekoliko kuna, znači udar na građane koji ionako žive u prenapregnutim uvjetima.

Izdvojeni članak

Studentski budžet: Kako uštedjeti na namirnicama

Pitanje je hoće li ugostitelji dizati cijene

Budući da se PDV povećava i u području ugostiteljstva, postavlja se pitanje hoće li ugostitelji dizati cijene. Oni uglavnom još ne otkrivaju hoće li se dizanje PDV – a odraziti na njihovu djelatnost, odnosno hoće li se osjetiti na cijeni kave s mlijekom ili pak piva.

Ipak, viši PDV za turizam ne znači da će sljedeće godine ljetovanje na Jadranu koštati više. – S obzirom da je konačna odluka donesena krajem kalendarske godine, a cijene su za slijedeću sezonu već bile formirane odlučili smo ih ne mijenjati te zbog toga imati manje prihode, rekao je vlasnik hotela Kruno Kapetanović.

Izdvojeni članak

Studentsko planiranje preživljavanja

Skuplji i udžbenici, novine, knjige i časopisi

Osim na navedene osnovne namirnice te turizam i ugostiteljstvo, PDV će ići gore i na dnevne novine, časopise, ali i knjige, udžbenike za osnovne, srednje škole i fakultete.

Neke stvari iduće godine ipak će biti jeftinije – ekonomisti očekuju da će zbog manje potražnje za robom široke potrošnje u trgovinama biti više sniženja, akcija i popusta.

Copy link
Powered by Social Snap