Pretraga

Što upisati? HZZ odgovara kojih je 10 najtraženijih zanimanja u svakoj od županija

A- A+

Bliže se upisi u srednje škole, a brojni osmaši još uvijek ne znaju koju školu upisati. Kako bi im ta odluka bila barem malo lakša, Hrvatski zavod za zapošljavanje sastavio je nekoliko brošura u kojima učenike informira o mogućnostima upisa u srednje škole, te odgovara na pitanje koja su zanimanja najtraženija u pojedinim županijama. Prema svemu sudeći, najbolje bi mogli po pitanju zapošljavanja proći oni koji se odluče školovati za zanimanje konobar ili prodavač.

Kako se izračunavaju bodovi za upis u srednje škole, gdje upitati za savjet, što je važno pri donošenju odluke o upisu, koja su najtraženija zanimanja i slično, možete saznati u brošurama koje je za narednu školsku godinu objavio Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Izdvojeni članak

Deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za ljude s fakultetom

Osim toga, možete u njima naći i opise zanimanja, informacije o stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. U županijama sjeverozapadne Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj, najveći broj traženih radnika je iz zanimanja konobar. 

U Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji isto su najtraženiji konobari, a jedini izuzetak u toj regiji je Brodsko-posavska županija, gdje je najveći broj traženih radnika zavarivača. I u Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji najtraženiji su konobari, dok su u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu trenutno najtraženiji prodavači. 

Što se tiče Ličko-senjske i Istarske županije, također bi dobro mogli proći oni koji završe ugostiteljsku školu smjera konobar, a u Primorsko-goranskoj prodavači. Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska imaju također najveću potražnju za konobarima, a u Splitsko-dalmatinskoj su najtraženiji prodavači.
Preporuke za svaku pojedinu regiju i županiju provjerite u brošurama u nastavku.

Središnja Hrvatska _HZZ Brošura 2017 by srednja.hr on Scribd

Sjeverozapadna_HZZ Brošura 2017 by srednja.hr on Scribd

Slavonska _HZZ Brošura 2017 by srednja.hr on Scribd

Primorska_HZZ brošura 2017.pdf by srednja.hr on Scribd

Dalmatinska _HZZ Brošura 2017 by srednja.hr on Scribd