Pretraga

Stotine srednjoškolaca napuštaju nastavu u znak protesta promjeni kurikuluma koji cenzurira povijest

A- A+

Srednjoškolci iz Bear Creeka u Coloradu cijeli su prošli tjedan odlazili s nastave u znak protesta promjeni kurikuluma koja, kako kažu, cenzurira američku povijest umanjivanjem nasljeđa građanskog neposluha. U četvrtak je preko tisuću učenika diljem okruga Jefferson napustilo učionice noseći natpise sa sloganom ‘It’s our history; don’t make it mystery’ (‘To je naša povijest, ne pretvarajte ju u misterij’).

Stotine srednjoškolaca diljem Colorada protestiraju zbog promjene školskog kurikuluma koji, po njima, cenzurira američku povijest. U znak protesta prošli tjedan su napuštali nastavu jer se ne žele pomiriti s tim da se veliča domoljublje, a obeshrabruje i umanjuje značaj građanskog neposluha, piše The Denver Post.

Izdvojeni članak

Najveći plagijatori koji su kroz povijest okaljali svoj ugled

Tijekom prošlotjednih prosvjeda, četvrtak je bio najznačajniji dan kad je oko tisuću školaraca iz cijelog okruga Jefferson napustilo svoje razrede nezadovoljni time što novi kurikulum promovira pozitivne aspekte američke povijesti, a izbjegava građanske nemire, neprovođenje zakona ili socijalne probleme. Složni srednjoškolci hodali su po ulicama i nosili plakate sa sloganima ‘It’s our history; don’s make it mystery’.

– Ljudi misle da pošto smo tinejdžeri ništa ne znamo, ali mi nakon škole idemo doma i pronalazimo stvari. Ako nas neće učiti građanskom neposluhu, onda ćemo se tome sami naučiti, izjavio je jedan stariji srednjoškolac za The Denver Post.

Prvog dana protesta okupilo se svega stotinjak učenika, a već u četvrtak drugi najveći školski distrikt u Coloradu preplavilo je više od tisuću prosvjednika zgroženih što se neke stvari žele skriti od njih. Okupili su se i organizirali preko Facebook eventa i drugih društvenih mreža.

Stotine srednjoškolaca napuštaju nastavu u znak protesta promjeni kurikuluma koji cenzurira povijest
Share via
Copy link
Powered by Social Snap