Pretraga

Štrajk će biti, no državna matura nije ugrožena

A- A+

Današnji pokušaj mirenja Vlade i 11 sindikata javnih i državnih službi završi je bez dogovora, zbog čega je će se pregovori nastaviti u ponedjeljak. Čelnici sindikata su izjavili kako će tijekom današnjeg dana najavtiti štrajk koji će početi 5. lipnja, no većina nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola će normalno raditi. Budući da dobar dio sindikata, uključujući i prosvjetare, ne planira ići u štrajk, provođenje državne mature neće biti ugroženo.

Kako je bilo i najavljivano, u srijedu 5. lipnja dio sindikata u javnom sektoru će krenuti u štrajk, no malo je vjerojatnosti da će se isti pretvoriti u blokadu zemlje. Naime, još jedan pokušaj mirenja Vlade i 11 sindikata prošao je bezuspješno te će se pregovori nastaviti sutra. No, čelnici sindikata su izjavili kako će u tijeku današnjeg dana službeno najaviti da kreću u štrajk, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Do ponedjeljka će se znati idu li prosvjetari u štrajk 5. lipnja

Matura neće biti ugrožena

U štrajk kreće samo dio sindikata, oko 30 tisuća, a ne najavljenih 100 tisuća te će većina nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola normalno obavljati svoj posao. Zbog toga će se preostali ispiti državne mature provesti bez ikakvih problema te se ovogodišnji maturanti neće suočiti s dodatnim problemima oko polaganja iste.

Iz Vladinih krugova tvrde kako prosvjetari imaju najmanje razloga za štrajk budući da su im plaće najprije bile povećane za šest posto pa su u plusu čak i nakon smanjenja od tri posto.

Izdvojeni članak

Opći štrajk 5. lipnja: Ako Vlada ne ispuni zahtjeve u opasnosti i državna matura

Mala vjerojatnost za blokadom zemlje

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je izjavio kako je glavni problem u tome što Vlada ne može pristati na sporazum koji zahtijevaju sindikati. Strane bi se sporazumile kad bi se Vlada obvezala da će povećati koeficijente za javne i državne službe kada situacija u zemlji bude bolja.

– Vlada je rekla da će to biti kada u zemlji bude bolje, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo vrlo teško sprovesti. To je glavna prijeporna točka, tvrdi ministar Mrsić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap