Pretraga

Štrajk će biti, no državna matura nije ugrožena

A- A+

Današnji pokušaj mirenja Vlade i 11 sindikata javnih i državnih službi završi je bez dogovora, zbog čega je će se pregovori nastaviti u ponedjeljak. Čelnici sindikata su izjavili kako će tijekom današnjeg dana najavtiti štrajk koji će početi 5. lipnja, no većina nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola će normalno raditi. Budući da dobar dio sindikata, uključujući i prosvjetare, ne planira ići u štrajk, provođenje državne mature neće biti ugroženo.

Kako je bilo i najavljivano, u srijedu 5. lipnja dio sindikata u javnom sektoru će krenuti u štrajk, no malo je vjerojatnosti da će se isti pretvoriti u blokadu zemlje. Naime, još jedan pokušaj mirenja Vlade i 11 sindikata prošao je bezuspješno te će se pregovori nastaviti sutra. No, čelnici sindikata su izjavili kako će u tijeku današnjeg dana službeno najaviti da kreću u štrajk, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

Do ponedjeljka će se znati idu li prosvjetari u štrajk 5. lipnja

Matura neće biti ugrožena

U štrajk kreće samo dio sindikata, oko 30 tisuća, a ne najavljenih 100 tisuća te će većina nastavnika i profesora iz osnovnih i srednjih škola normalno obavljati svoj posao. Zbog toga će se preostali ispiti državne mature provesti bez ikakvih problema te se ovogodišnji maturanti neće suočiti s dodatnim problemima oko polaganja iste.

Iz Vladinih krugova tvrde kako prosvjetari imaju najmanje razloga za štrajk budući da su im plaće najprije bile povećane za šest posto pa su u plusu čak i nakon smanjenja od tri posto.

Izdvojeni članak

Opći štrajk 5. lipnja: Ako Vlada ne ispuni zahtjeve u opasnosti i državna matura

Mala vjerojatnost za blokadom zemlje

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je izjavio kako je glavni problem u tome što Vlada ne može pristati na sporazum koji zahtijevaju sindikati. Strane bi se sporazumile kad bi se Vlada obvezala da će povećati koeficijente za javne i državne službe kada situacija u zemlji bude bolja.

– Vlada je rekla da će to biti kada u zemlji bude bolje, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo vrlo teško sprovesti. To je glavna prijeporna točka, tvrdi ministar Mrsić.