Pretraga

Štrajk kao izvozni proizvod? Nakon uspjeha hrvatskih kolega, sindikati u Srbiji traže veće koeficijente

A- A+

Reprezentativni sindikati u obrazovanju od Vlade traže hitnu korekciju koeficijenata. Ne, niste otvorili staru vijest. Sindikati u Hrvatskoj već su se izborili za povećanje plaća. Veće koeficijente sada traže njihovi kolege iz Srbije. A njihov diskurs jako podsjeća na stil hrvatskih sindikalista. No štrajk još nisu najavili.

Hrvatska mora bolje, 25.11.2019. | foto: srednja.hr

Srbijanski reprezentativni sindikati u obrazovanju (Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije ‘Nezavisnost’ i Sindikat radnika u prosvjeti) održali su u ponedjeljak zajednički sastanak kako bi razmotrili aktualno stanje oko položaja prosvjetnih radnika u toj zemlji.

Nakon sastanka objavili su zajednički dopis Vladi, Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja te Ministarstvu financija. Sve nas to, moramo priznati, podsjeća na događaje iz Hrvatske s kraja prošle nastavne godine, koji su prethodili najduljem štrajku u povijesti Hrvatske.

Povećati koeficijente, riješiti problem zaostajanja

A i zahtjevi su gotovo identični.

Prvo što sindikati traže jest ‘hitna korekcija koeficijenata za zaposlene u obrazovanju’. Isti su zahtjev, podsjećamo, imali i njihovi hrvatski kolege.

Izdvojeni članak

Obrazovni štrajk obilježio je 2019. godinu, donosimo pregled naših 230 tekstova

Nadalje, traže izjednačavanje cijene rada za sve zaposlene u obrazovanju, što je također bio zahtjev hrvatskih sindikalista.

Napominju i zaostajanje za drugim zaposlenicima s istom stručnom spremom.

– Imajući u vidu da su zarade zaposlenih u obrazovanju od drugog do šestog stupnja stručnosti na nivou minimalne zarade, tražimo da se izvrši hitna korekcija koeficijenata, kažu sindikalisti.

Dodaju kako je cijena rada za zaposlene u djelatnosti visokog obrazovanja i studentskog standarda niža od cijene rada u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu i zato traže da se i ona izjednači. Podsjećamo, nakon štrajka u Hrvatskoj isto povećanje plaća dobili su i zaposlenici na fakultetima i oni u školama.

Žele i povoljnije stanove

Izdvojeni članak

‘Izdajnik’ Ribić: Neki misle da je koeficijent stabilniji i sigurniji od dodatka. To sigurno nije tako

Također, sindikalisti napominju kako u skladu s posebnim kolektivnim ugovorima, zaposlenima u obrazovanju pripada pravo na novogodišnju nagradu pa je i njezina isplata jedan od sindikalnih zahtjeva.

No dodali su i jedan zahtjev koji nisu imali njihovi hrvatski kolege – izgradnju stanova za zaposlene u obrazovanju pod povoljnijim uvjetima.

Iako štrajk još nisu najavili, situacija, moramo priznati, zaista zvuči poznato.

Copy link
Powered by Social Snap