Pretraga

Stres se ne može izbjeći, ali da ga se ublažiti

A- A+

Istraživanje na 380 ispitanika pokazuje da zatomljena ljutnja utječe na poremećaj panike te mu otežava liječenje. Nesanica je jedna od blagih manifestacija kada se susrećemo sa stresom.

Novo istraživanje Sveučilišta Concordia pokazuje da milijunima ljudi
koji pate od poremećaja opće panike (GAD) ljutnja je više od emocije, to
je i razlog za pogoršanje njihove bolesti, javlja portal Science Daily.


Panika nije bezazlena

Opći poremećaj panike (GAD) opisan je kao pretjerano zamaranje oko svakodnevnih stvari koje bolesnik ne može kontrolirati. Često osobu spriječava da normalno funkcionira. Pojedinci koji pate od tog poremećaja predviđaju katastrofe ili se pak brinu oko zdravlja, novca ili veza.

Istraživanje je provedeno na 380 ispitanika koji su imali simptome GAD-a. Testirani su kako reagiraju na podražaje smanjivanja ljutnje. Proučavali su neprijateljski nastup, način izražavanja ljutnje i kontrolu agresije. Rezultati su objavljeni u časopisu Cognitive Behaviour Therapy, a pokazalo se da neprijateljstvo i zatomljena ljutnja povećavaju ozbiljnost simptoma GAD-a.

Bez daljnjeg istraživanja nemoguće je reći točno, no Sonja Deschenes koja je provela istraživanje pretpostavlja da su ljutnja i panika dvije manifestacije istog misaonog procesa. Napominje da se panika može izliječiti kognitivno – bihevioralnom terapijom, a oni pacijenti koji imaju problema i sa ljutnjom teže će uspjeti.

– Razumijevanjem utjecaje ljutnje na GAD-a mogli bi poboljšati terapiju, a time i njene rezultate, nadodala je Deschenes.

Izdvojeni članak

Što vam stres uzrokuje i kako ga izbjeći

Najgore što možete učiniti ako patite od nesanice jest nervirati se jer patite od nesanice. Zabrinjavanje oko gubitka sna neće vam pomoći zaspati. Pokrenite se, preporuka je BBC-ijevih blogera. Ako ne možete spavati, nemojte! Uzmite čašu toplog mlijeka ili zapalite mirisnu svijeću. Ukoliko to nije dovoljno, zapišite što vas muči i brinite o tome sutra. Što god radili, izbjegavajte društvene mreže. San vas može prevladati i kada pustite smirujuću glazbu ili pak najdraži film.