Pretraga

Strukovnjaci, pozor: Pogledajte koje sve tvrtke primaju učenike na praksu u dualnom obrazovanju

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Registar gospodarskih subjekata uključenih u provedbu dualnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Tako se prvi put na jednome mjestu našao popis svih tvrtki koje primaju učenike na praksu u dualnom obrazovanju.

foto: Daniel Smyth za Unsplash

Ako želite biti staklar, dimnjačar, prodavač, soboslikar ličilac dekorater, kuhar, konobar, CNC operater, frizer i kozmetičar, u Republici Hrvatskoj možete se školovati na dva načina – kroz programe jedinstvenog modela obrazovanja (JMO) i kroz model dualnog obrazovanja (DU). Dualno obrazovanje uvedeno je reformama ministrice Blaženke Divjak, odnosno njezinog pomoćnika Vlade Prskala, a trebalo je donijeti više prakse. Ideja dualnog obrazovanja bila je učenicima omogućiti više prakse i rada u gospodarstvu, kako bi jednog dana iz škole spremni prešli na posao.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je pak objavilo Registar gospodarskih subjekata uključenih u provedbu dualnog obrazovanja, u kojem možete pronaći popis svih tvrtki koji nude praksu budućim staklarima, dimnjačarima, prodavačima, soboslikarima ličilacima dekoraterima (ovo je jedan školski program), kuharima, konobarima, CNC operaterima, frizerima i kozmetičarima.

PROUČITE DOKUMENT:

Zanimanja mijenjate pomoću izbornika listova (dolje). Popis se može pomicati donjim kliznikom. Ako vam se dokument ne učitava osvježite stranicu. Popis možete i preuzeti,  klikom na ovu poveznicu.

Izdvojeni članak

Predsjednik Obrtničke komore pozvao je osmaše da ne upisuju ove programe

Podsjetimo, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, u rujnu je roditeljima i učenicima osnovnih škola savjetovao da odabiru programe jedinstvenog modela obrazovanja (JMO), a ne u eksperimentalni program dualnog obrazovanja.

– JMO je dualni način obrtništva u Hrvatskoj, a čudom se čudim onima koji eksperimentima ruše strukovno obrazovanje, zaključio je Ranogajec.

Stav Obrtničke komore jest da je JMO učenicima daje pravi omjer rada u struci i obrazovanja u školi.

Izdvojeni članak

Izvrsna vijest za učenike: Praksu sada možete pronaći u svega nekoliko klikova

Podsjetimo, kad je u pitanju JMO, učenicima može pomoći aplikacija eNaukovanje, zahvaljujući kojoj u svega nekoliko klikova možete pronaći praksu, ali i sklopiti ugovor o naukovanju.

Strukovnjaci, pozor: Pogledajte koje sve tvrtke primaju učenike na praksu u dualnom obrazovanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap