Pretraga

Strukovno obrazovanje im ipak nije tako bitno: Vlada ukida najbitniju agenciju za njegovu modernizaciju i reformu

A- A+

Vlada je na 110. sjednici donijela Prijedlog zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima u kojem se između ostalih gasi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Zbog ovakve odluke, u ASOO-u naravno nisu zadovoljni. Ističu da se agencija gasi točno u jeku reforme strukovnog obrazovanja, a mnogi projekti koje provode mogli bi propasti.

Strukovna zanimanja/ foto: Get involved in EP4A: European Partnerships for Apprenticeships

Vlada je na sjednici održanoj 2. kolovoza donijela prijedlog u kojem su popisane 54 agencije i zavodi koji bi se trebali ukinuti. Cijeli proces koordinira potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić. Plan je da se 54 odabrana tijela pripoje nekim drugima i tako prestanu postojati kao samostalna. 
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) jedna je od agencija koje bi se trebale ukinuti. Prema pisanju Jutarnjeg lista, za takvo što su saznali iz medija i to ih je potpuno iznenadilo jer smatraju da nema nikakvog smisla.
Izdvojeni članak

Izabrano 25 strukovnih škola koje dobivaju milijardu kuna: Provjerite je li među njima i vaša

Iz ureda ravnatelja ASOO-a primili smo dokument objašnjenja rizika ukidanja agencije. Oni ponajviše ističu činjenicu da za ukidanje nema ekonomsko-financijskih razloga te da je ASOO jedna od javnih ustanova s najvećim apsorpcijskim kapacitetom EU fondova. Ukupna vrijednost trenutačnih ASOO-vih projekata je veća od 295 milijuna kuna, ističu oni. Navode još mnogo razloga zbog kojih bi ukidanje Agencije donijelo više štete nego koristi.

Smatraju i da se ukida uspješna Agencija s velikim reformskim kapacitetom na potpuno netransparentnim i nejasnim osnovama, gdje se zanemaruju sva postignuća Agencije i njezinih djelatnika.

Strukovno obrazovanje treba unaprjeđivati, ali očito bez ASOO-a

Ukidanje Agencije moglo bi usporiti i reformu strukovnog obrazovanja koju je započelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Blaženkom Divjak. Strukovno obrazovanje prepoznato je kao bitno za unapređivanje i ulaganje u njega, pa je ukidanje agencije koja je nadležna upravo za ovu vrstu obrazovanja mogući problem, a radi se ipak o ključnim projektima modernizacije sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. To nam navode i iz ureda ravnatelja ASOO-a.

– Ovo će odgoditi i reformske mjere kurikularne reforme u strukovnom obrazovanju, a čiji glavni nositelj je  ASOO. Upravo je započet potreban i dugo očekivan veliki projekt kurikularne reforme cijelog sustava strukovnog obrazovanja, koji se ovime zasigurno zaustavlja, kažu nam iz Agencije.

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo obrazovanja predložilo je spajanje Agencije za strukovno s Agencijom za odgoj i obrazovanje, kao i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje. U Vladinu zaključku navedeno je drugačije, a ostaje nejasno zašto je tome tako. Ministrica Divjak za navedeni izvor potvrdila je da je njihov prijedlog bio drukčiji i da će u vezi s tim biti još razgovora. Iz Ministarstva Jutarnji neslužbeno doznaje da gašenja ASOO-a ipak neće biti.