Pretraga

Student (19) izumio uređaj za čišćenje nakupina smeća na oceanima

A- A+

Oceanima već duže vrijeme plutaju ogromne nakupine smeća, koje su prepune plastike koja predstavlja veliku opasnost za morski svijet. Slike oceana ugroženih otocima smeća zgrozile su javnost i potakle svijet da se više potrudi oko zbrinjavanja i recikliranja otpada. Devetnaestogodišnji Boyan Slat ponudio je revolucionarno rješenje, izumivši uređaj za čišćenje divovskih nakupina smeća.

www.znanost.geek.hr

Plastični otpad nemilosrdno ubija morsku floru i faunu, a osim toga, krivac je za gomilanje tona štetnih kemikalija u oceanima, prenosi portal Znanost. Svake godine plastični otpad ubije stotine tisuća, pa i milijune životinja, a utječe i na širenje štetnih algi i ostalih invazivnih vrsta. Također je prijenosni medij za zagađivače koji lako ulaze u lanac ljudske ishrane.  Iako se provode kampanje za smanjenje korištenja plastike, i pravilnu reciklažu, svejedno je potrebno na neki način ukloniti ovaj opasni otpad.

Izdvojeni članak

Studenti pobijedili s emisijom u SAD – u, a po nagradu ne mogu jer novca nigdje nema

Koncept za čišćenje i skladištenje za dalju reciklažu

Boyan Slat (19), student aeronautike na nizozemskom sveučilištu TU Delft pronašao je način za  zbrinjavanje velike količine otpada koji plutaju oceanima. Izumio je koncept za čišćenje oceana koji se sastoji od pokretnih barijera koje plutaju površinom i usidrene platforme gdje bi se smeće sakupljalo, odvajalo od planktona, dehidriralo i eventualno skladištilo za dalju reciklažu na kopnu. Boyan je kocept zamislio kao mreže čistača na područjima gdje je prisutna najveća akumulacija plastičnog otpada, a potom bi se smeće prenosilo do platformi koristeći prirodnu energiju morskih struja.

Izdvojeni članak

Dominiku i Stjepanu dodijeljena nagrada Luka Ritz

Samoodržive platforme koje bi koristile jedino prirodne izvore energije

Platforme bi za svoj rad koristile jedino prirodne izvore energije-sunce, morske struje i valove. Slat je procijenio da bi se na ovaj način moglo sakupiti 7 250 000 000 kilograma smeća u razdoblju od pet godina, što iznosi otprilike trećinu globalnog zagađenja oceana plastičnim otpadom.

Koncept je zapravo studentski rad ovog mladog znanstvenika, a dosad je Boyan zbog njega primio brojna priznanja.

Student (19) izumio uređaj za čišćenje nakupina smeća na oceanima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap