Pretraga

Student dizajna sam dizajnirao i na 3D printeru isprintao zubnu protezu

A- A+

Amos Dudley, dvadesetčetverogodišnji student dizajna na Institutu za tehnologiju u New Jerseyu sam je dizajnirao, i na 3D printeru isprintao zubnu protezu. Sve ga je to koštalo manje od 400 kuna, a rezultati su fantastični.

almosdudley.com

Izdvojeni članak

Nevjerojatno: Hrvati peru zube jednom u pet dana, a čak svako dijete ima četiri pokvarena zuba

Amos Dudley oduvijek je imao problema sa zubima, ali kao student, nije imao novca za skupe proteze. Svome je problemu doskočio tako da je sam dizajnirao protezu koju je potom isprintao 3D printerom. Sve ga je to koštalo manje od šezdeset dolara, ili 400 kuna, a rezultati su izvrsni, piše Huffington post.

Dudley je protezu nosio još u srednjoj školi, ali ju nije uspio održavati. Problemi s neravnim zubima izazivali su mu veliku nelagodu. Dugo se izbjegavao smijati.

– Zubi su mi bili grozni. Bili su neravni i bilo me sram. Sada se ponovno mogu slobodno smijati, a to je ono što je najvažnije, napisao je na blogu na kojemu je dokumentirao cijeli svoj eksperiment.

Proteza kakva mu je trebala koštala je oko 8.000 dolara, a Dudley nije imao toliko novca. Nakon što je proučavao slike proteza na internetu, shvatio je kako bi se mogle izrađivati 3D printerom. Iskoristio je opremu koja mu je bila dostupna na fakultetu da skenira svoje zube, izračuna potrebne korekcije i isprinta 12 proteza od neotrovne plastike. U svome se eksperimentu nije savjetovao s ortodontima, ali je proučavao udžbenike, knjige i članke na internetu. 

Ovakav eksperiment ne preporučuje drugima i  dodaje kako se u sve ovo nije upustio samo zbog uštede, nego zbog izazova. 

– Kada sam shvatio da da mogu napraviti nešto što je istovremeno revolucionarno, demonstrira moje vještine kao dizajnera i što mi može pomoći da riješim problem koji me dugi muči, odlučio sam da je pokušaj vrijedan rizika, objasnio je.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap