Pretraga

Student Ekonomije izračunom usporedio koliko košta vožnja svim zagrebačkim taksijima

A- A+

Prije tri dana su ulice Zagreba bogatije za još jednog taxi prijevoznika odnosno platformom za dijeljenje prijevoza  Taxify, koji principom poslovanja podsjeća na Uber. Kako se time konkurencija na tržištu dodatno zaoštrila, student  Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Filip Bzik, odlučio je na temelju svih utvrdivih podataka te procjenom varijabli, izračunati cijene vožnji svakog pružatelja taxi usluga u Zagrebu.

Filip Bzik / foto: Privatna arhiva

Ispitivanjem dostupnih podataka, kao i djelovanjem na terenu odnosno vozeći se taksi vozilima, u tablici je sastavio prikaz koliko će vas koštati kraća i dulja dnevna vožnja te ona noćna. Prema njegovim izračunima, koje nam je pojasnio u tekstu, ispada da je nova platforma Taxify najjeftinija opcija u sve tri navedena slučaja.

Tako će vas noćna vožnja duga 4.80 kilometara u okolnostima bez gužve koštati, Taxifyem stajati 30.14 kuna, a najskupljim za ovu uslugu Radio Taxijem gotovo deset kuna više (39.81 kunu)

Kratka dnevna vožnja Taxifyem uz gužvu, za udaljenost od 2.19 kilometara, stajat će vas 19.54 kune, dok će vas za istu uslugu, pod istim okolnostima, u Eko taxiju ta vožnja koštati 25.71 lipu.

Screenshot iz Filipove tablice

Izdvojeni članak

Najpovoljniji zagrebački taxi na kratke staze nije i najjeftiniji na više kilometara

Na udaljenosti od 7.97 kilometara dnevne vožnje uz gužvu, najmanje će vas ponovno stajati vožnja Taxifyem odnosno svega 53.11 kuna, dok je u ovoj rubrici najskuplji Uber, koji će vam tu istu uslugu naplatiti 71.53 kune.

– Rračunica nikada neće biti 100% točna što se može vidjeti iz sljedećeg primjera. Primjerice ako se vozite Radio Taxi Zagreb prijevoznikom 10 kilometara (start je 10kn i 6kn/km), vožnja bi u idealnom slučaju trebala koštati 70 kuna (10kn+10km*6kn/km), ali to nije tako. Radio Taxi Zagreb naplaćuje “čekanje” od 40kn/h (0,66kn/min) pa će ukupna cijena vožnje duge 10 km biti 70kn+vrijeme stajanja automobila ili vremena kada se kreće brzinom manjom od specificirane u intnerom IT sustavu. To jest ako postoji zagušenje prometa od 15min, ukupna cijena vožnje okvirno će biti 79,99kn prema računici – 70kn+9,99kn (vrijeme čekanja 0,66kn za 15min), pojašnjava nam Filip odmah na početku razgovora neke varijable, koje se pojavljuju prilikom izračuna cijena.

Ipak, kao i u svakom istraživanju u kojem imamo varijable na koje ne možemo sasvim utjecati, moramo im dati neke raspone pa je to učinio i ovaj student diplomskog studija ‘Marketinga’ na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

– Prema svom vozačkom iskustvu, mogu procijeniti da 10-15% vremena provedem čekajući na semaforima (kada nema gužve), a u gužvi potrošim bar 50% vremena više, objašnjava Filip, iz svojih vozačkih iskustava, ali i iskustava vožnji taksijima.

Screenshot iz Filipove tablice

Ideju da ovo napravim sam dobio slušajući razgovore kolega o najskupljim i najjeftinijim opcijama taxi prijevoza

Izdvojeni članak

Otkrijte zanimanje: Vozač taksija je čuvar svih tajni

Ambiciozni Filip nam objašnjava da ima širok dijapazon interesa te da se trenutačno bavi digitalnim tehnologijama od inovacija u financijama: „FinTecha“, digitalnih tehnologija u medicini, društvenih mreža pa sve do AI (Umjetne inteligencije). Unatoč tomu što trenutno ima neke druge predmete interesa, poželio je jednom zauvijek rasvijetliti cijene taxi prijevoza u Zagrebu, a s obzirom na pojavu nove platforme na tržištu, tajming nije mogao biti bolji.

– Ideju za ovu analizu dobio sam slušajući razgovor kolega na fakultetu o najjeftinijim, ali i najpovoljnijim opcijama Taxi prijevoza u Zagrebu. Želio sam jednom zauvijek rasvijetlili nepoznanicu cijena različitih Taxi prijevoznika za istu udaljenost matematičkim izračunom. Podatke o cijenama Taxi usluga preuzeo sam sa službenih stranica taxi prijevoznika, a četiri modela, istaknuta u analizi cijena Taxi prijevoza, razvio sam prema svojim vožnjama i vožnjama kolege Petra. Kako bih dobio pune cijene, koristio sam istu udaljenost i ukupno trajanje vožnje za svakog Taxi prijevoznika s ciljem dobivanja što točnijeg modela cijena, objašnjava nam svoje motive za analizu, kao i principe izračuna Filip Bzik.

Screenshot iz Filipove tablice

Cijene pojedinih komponenata vožnje moraju biti transparentnije

Izdvojeni članak

Naporna pitanja koja svi postavljamo taksistima

Ova analiza mogla bi biti potpunija, no Filip upozorava da pojedini taxi prijevoznici nemaju sasvim transparentno istaknute sve elemente koji utječu na cijenu, a on ih nije uspio pozivima i elektroničkom poštom dobiti od pojedinih prijevoznika.

– Prilikom izrade modela za Cammeo, Eko Taxi i Zagreb Taxi, procijenio sam da je potrebno „Korigirati cijene“ to jest dodati vrijednost procijenjenog vremena vožnje u završnu cijenu jer nemaju jasno napisano koliko i kada naplaćuju komponentu – čekanje po satu. Počinje li se naplaćivati čekanje po minuti kada je brzina automobila 0km/h ili kada je brzina manja od XY km/h. Koja je obračunska jedinica naplate ‘čekanja po satu’? Minuta, sekunda ili neka druga kombinacija. Ako telekomi to sve mogu jasno napisati, zašto ne bi mogli i taxi prijevoznici, pita se Filip.

Nije mu se svidjela nedostupnost određenih podataka, koji u bitnome mogu utjecati na cijenu taxi usluge.

– Smatram da je potrebno jasnije napisati te definirati kada i kako se naplaćuje ‘čekanje po satu’ u službenom cjeniku kako bi korisnici Taxi usluge znali sve komponente završne cijene prijevoza. Čekanje po satu iznosi od 40 pa sve do 60 kuna po satu. U Uberu i Taxify jednostavno razdjeljuju završnu cijenu na dvije komponente: a) ukupna cijena prijeđenih kilometara i b) ukupna cijena minuta vožnje, objašnjava Filip Bzik.

Screenshot iz Filipove tablice

Konkurencija je dobra da bi se smanjile cijene, poboljšala usluga i liberaliziralo tržište

Na kraju smo Filipa Bzika priupitali preferira li određenog prijevoznika te kako gleda na pojavu novog pružatelja taxi usluga u Zagrebu.

– Preferiram prijevoznika koji u danom trenutku ima najmanju cijenu i kod kojeg se vožnja može platiti direktno kroz mobilnu aplikaciju jer izbjegavam koristiti keš! Smatram da je konkurencija dobra kako bi se smanjile cijene, poboljšala usluga te liberaliziralo tržište taxi prijevoza, koje je godinama bilo rezervirano i ograničeno. Radujem se kreativnim promotivnim akcijama taxi prijevoznika. Ne favoriziram, ali moram naglasiti da je Uber uvijek imao zanimljive promotivne akcije poput dostave janjetine ili vožnje rikšom za vrijeme adventa u Zagrebu, na kraju će ovaj student Ekonomskog fakulteta.

Na ovoj poveznici možete pogledati cjelovitu tablicu s cijenama u pojedinim okolnostima, kao i grafikone koji prate dobivene izračune.