Pretraga

Student psihologije otkrio nam je kako ples pozitivno djeluje na našu psihu

A- A+

Ako ne znate što biste ovih dana radili, imamo jedan odličan prijedlog – plešite. Naime, fizička aktivnost veoma je važna, posebno ovih dana kada se manje krećemo, a ples je itekako zabavna fizička aktivnost. Osim toga, ples odlično djeluje i na našu psihu što nam je podrobnije objasnio student psihologije Luka Mijalković koji se i sam bavi plesom već 10 godina. Uz to, predlažemo vam i nekoliko plesnih satova koje možete pohađati potpuno besplatno iz udobnosti vlastitog doma.

Unsplash.com @scottbroomephotography

Ples djeluje pozitivno na naše tijelo, ali i na našu psihu. To su potvrdila i istraživanja u psihologiji. Naime, ples potiče otpuštanje serotonina i dopamina, hormona koji smanjuju stres i podižu raspoloženje, a također pomažu i kod nekih simptoma depresivnosti i anksioznosti. Objašnjava nam to Luka Mijalković, student psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kojega smo, budući da se i sam bavi plesom, zamolili da nam objasni nešto više o pozitivnim utjecajima plesa.

Ples se razlikuje od ostalih oblika fizičke aktivnosti

– Neuroznanstvena istraživanja su pokazala kako bavljenje plesom može usporiti prirodno starenje nekih dijelova mozga, kao na primjer hipokampusa, strukture koja igra važnu ulogu u pamćenju. Novija istraživanja pokazuju kako se ples može koristiti u sklopu holističkog liječenja nekih bolesti, kao na primjer Parkinsonove bolesti, kod koje ples pomaže za osnaživanje oštećenih motoričkih kretnji i ravnoteže, objašnjava nam Luka.

Izdvojeni članak

Znate li da postoje srednje škole za plesače? Posjetili smo jednu od najpoznatijih

I sam se bavi plesom i to već 10 godina te nam je objasnio kako iz psihološkog pogleda, ples odlikuju tri komponente koje ga razlikuju od ostalih oblika fizičke aktivnosti.

– Prva je ta da je ples fizička aktivnost, što donosi sve prednosti kao i bilo koji oblik fizičke aktivnosti. Druga je socijalna komponenta – ples je društvena aktivnost koja povezuje ljude, povećava osjećaj zajedništva, i pruža dobru zabavu. Treća je kognitivna komponenta – istraživanja pokazuju da ples može utjecati na način na koji razmišljamo. Strukturirani plesovi osnažuju kognitivne funkcije koje koristimo u rješavanju konvergentnih problema (problemi koji imaju samo jedan točan odgovor). Plesna improvizacija povećava našu kreativnost i sposobnost divergentnog mišljenja (generiranja više različitih odgovora na jedan isti problem), objasnio nam je.

Socijalna komponenta plesa nije isključena ni u vremenu socijalnog distanciranja

Luka pleše street stilove te je primarno usmjeren na house i popping, a uz njih pleše i hip hop, locking, waacking i vogue. Međutim, bilo kakav ples se računa, pa taman da upalite svoju najdražu pjesmu i rasplešete se u svojoj sobi.

Izdvojeni članak

Od baleta do boksa: Pronašli smo raznovrsne treninge koje možete odraditi kući

Uz to, socijalna komponenta plesa u ovim vremenima socijalnog distanciranja nije isključena. Naime, mnogi poznati treneri i plesači odlučili su besplatno, najčešće na Instagramu, podijeliti svoje satove plesa koje inače naplaćuju u dvoranama. Primjerice, na Instagram profilu basedancestudios svakodnevno možete vidjeti koji treneri tog dana imaju besplatan sat i na kojoj platformi – uvijek se radi o različitim plesnim stilovima. Također, balerina Patricia Zhou redovito ima Instagram live satove baleta, kako za početnike, tako i za one napredne, a balet možete pratiti i kod Tiler Peck.

Na profilu Sienne Lyons održavaju se satovi istezanja i snage koje možete pratiti, a kada uđete u krug plesača na Instagramu, i sami ćete nailaziti na mnoge satove različitih trenera.

Lera Smirnova svakog jutra od ponedjeljka do petka vodi jutarnje istezanje (po našem vremenu u 10 sati), a srijedom u 19.30 sati drži plesni sat contemporary-jazz na kojem se uči nova koreografija.

I neke naše djevojke na svojem Instagramu odlučile su podijeliti besplatne plesne satove na kojima se uče koreografije. Antonia Šimurina i Margi Goles podučavaju ples u štiklama, a ovo je super prilika da sami iz udobnosti vlastitog doma isprobate nešto novo. Već ovog vikenda se možete priključiti na Instagram live Marginog sata koji će se održati u subotu u 15 sati te u nedjelju u 15 sati, a Antonia Šimurina sat će na Instagramu održati u nedjelju u 17 sati.

Ako pak želite plesati, ali ne sviđa vam se opcija plesanja uz Instagram, možda je upravo ovo savršena prilika da kod kuće, uz YouTube, naučite neke plesne korake poznatih plesova – sambe, tanga, hip hopa, cha-cha-cha… Što god vam srce poželi.

Ne trebate biti profesionalni plesač da bi uživali

Naravno, ništa od toga ne morate, možete i samo zaplesati, ili sa svojim ukućanima ili sami. Luka nam je opisao što za njega znači ples.

Izdvojeni članak

[Kako si?] Student psihologije otkriva kako preživjeti emocionalni rollercoaster

– Za mene, ples je oblik komunikacije i izražavanja. Glazba me momentalno tjera na gibanje, kao da se u meni kao reakcija na glazbu aktivira neka energija koja traži da se izrazi kroz pokret. Plesovi kojima se bavim su freestyle, odnosno improvizacijski plesovi, i ima nešto posebno lijepo u tome kada se samo prepustite glazbi i pustite da ona vodi vaše tijelo i vaš pokret. Imate osjećaj kao da se tijelo potpuno uskladilo s glazbom i vaš pokret se događa automatski, bez vašeg razmišljanja, planiranja i kontrole. Takvi trenutci savršene sinkronizacije s glazbom su za mene nešto najljepše što ples pruža. Češki psiholog Mihaly Csikszentmihalyi opisuje ovo stanje kao flow – stanje koje se događa kada se bavimo bilo kojom aktivnosti koja je nama osobno bitna i zanimljiva, kada se uspijemo potpuno “uroniti” u aktivnost kojom se bavimo, izgubimo osjećaj vremena i prostora i prestanemo razmišljati o ičem drugom, sav naš fokus je usmjeren na tu aktivnost, naša kreativnost je na vrhuncu, uz stalno prisutan osjećaj blage ekstaze, govori Luka.

Kako smo već naglasili, a isto nam potvrđuje i Luka, ne treba biti profesionalan plesač da bi se iskusili pozitivni efekti plesa, ples je za svakoga.

– Dovoljno je samo kući upaliti svoju najdražu pjesmu, otpustiti sve svoje kočnice i samo – plesati, zaključuje Luka.

Inače, Luka je gostovao i u našem serijalu podcasta “Kako si?” koji smo pokrenuli u suradnji s Odjelom za psihologiju FFZG-a, a koji možete pogledati u nastavku.

Student psihologije otkrio nam je kako ples pozitivno djeluje na našu psihu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap