Pretraga

Studenti Filozofskog fakulteta reagiraju na nepravilnosti Zbora u dodjeli sredstava

A- A+

Neslužbeni rezultati natječaja za studentske projekte u Splitu izazvali su veliko razočaranje i optužbe dijela studenata koji će svakako postati studentska tema broj jedan u narednim danima. Studenti Filozofskog fakulteta su u priopćenju javnosti istaknuli kako samo povjerenstvo nije bilo poznato javnosti, a sumnjaju da pojedini članovi nisu bili dio akademske zajednice. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti kao i neslužbene rezultate natječaja na kraju.

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Splitu raspisao se Natječaj Studentskog zbora za studentske programe 2015. godine, točnije za programe koji će se realizirati od ožujka do 15. prosinca 2015. godine. Natječaj je bio otvoren od 26. veljače 2015. godine do 12. ožujka 2015. godine u 12:00 sati. Ukupan iznos sredstava raspisanog natječaja iznosio je 500.000,00 kn (slovima: petsto tisuća kuna).

S Filozofskog fakulteta u Splitu prijavljeno je čak pet projekata od strane studenata pojedinaca.

The Split Mind časopis je studenata književnosti Filozofskog fakulteta u Splitu a njeguje tradiciju od 10 godina svojega postojanja. Tijekom godina napornog rada Uredništvo je imalo priliku surađivati sa etabliranim autorima poput Smoje i drugih, a potporu je dobilo i od mnogih institucija. Surađivali su i sa dosad neobjavljivanim autorima koji su nakon objavljivanja imali priliku objavljivati i svoje knjige te sa studentima kojima se putem ovog časopisa pruža prilika objaviti kreativne tekstove (prozu, poeziju, eseje, kritike…), crteže i fotografije.

Tijekom 10 godina postojanja ostvarena je suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu, Mostaru, Rijeci i drugima a u rad Uredništva uključivali su se i studenti sa drugih fakulteta Sveučilišta u Splitu – primarno FGAG i UMAS. Kvaliteta časopisa prepoznata je i izvan granica Republike Hrvatske te su u njemu objavljivali i autori iz Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Afrike… Svake godine povećava se razina zainteresiranosti i sudjelovanja studenata što upućuje na njegovu održivost i odličnu perspektivu u suvremenom okruženju.

XIII. broj The Split Mind-a prijavljen je na Natječaj Studentskog zbora pod kategorijom “1.c) Studentski mediji” dokumentacijom koja sadržava preporuke dekana, profesora i kolega nositelja drugih projekata Filozofskog fakulteta u Splitu kao i niz članaka koji su dokaz medijske prisutnosti The Split Mind-a. Voditeljica projekta tražila je 7992,50 HRK. Na ovaj način ispunjeni su svi uvjeti propisani Natječajem.

Do nedavno, časopis The Split Mind bio je jedini časopis studenata Filozofskog fakulteta. Ponukani ovim nedostatkom prostora za kreativno izražavanje i uvjereni da postoji potreba za jednim objedinjujućim jedinstvenim časopisom svih studenata Filozofskog fakulteta u Splitu studenti se okupljaju u velikom broju i osnivaju časopis Humanist. Časopis koji objedinjuje sve odsjeke, katedre, studije i ostalo Filozofskog fakulteta u Splitu. Nakon izlaska prva dva broja koji su odjeknuli i na Filozofskom fakultetu u Splitu ali i u velikih studentskim gradovima kao što su Zadar, Rijeka, Zagreb, Osijek, Beograd, Novi Sad, Niš i Skopje studenti Filozoskog, točnije njih 70-ak, pripremilo je i svoj treći broj.

Treći broj časopisa Humanist prijavljen je na Natječaj Studentskog zbora pod kategorijom “1. c) Studentski mediji” dokumentacijom koja sadržava preko 20 pisama preporuke krovnih visokoobrazovnih institucija, gradskih i sveučilišnih knjižnica, dekanom Filozofskog fakulteta u Splitu, preporukama uglednih pojedinaca, udruga, organizacija i Fakulteta. Uz to, u natječajnu dokumentaciju priloženo je preko 30 primjeraka medijskih nastupa časopisa Humanist i njegovih urednika, novinara i drugih. Čime je voditeljica projekta i glavna urednica 3. broja časopisa ispunila sve uvjete propisane natječajem.

2. regionalni studentski simpozij društvenih i humanističkih znanosti nastavak je 1. regionalnog studentskog simpozija društvenih i humanističkih znanosti: “Kritičko mišljenje”. Projekt realiziran u listopadu prošle godine koji je ugostio 27 studenata izlagača sa Filozofskih, Pravnih i Učiteljskih studija iz Splita, Rijeke, Zagreba, Osijeka, Novog Sada, Beograda, Niša i Skopja te 6 pozvanih predavača. Na simpoziju su sudjelovali i studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Splitu koji su osobno ocjenjivali zaprimljene prijave i odredili 27 najboljih za sudjelovanje na simpoziju. Dobivši 16 000 HRK od strane Studentskog zbora na 2. Natječaju za studentske programe 2014. godine organizatori su na realizaciju simpozija potrošili oko 15 300 HRK.

Troškovi su uključivali prehranu sudionika za vrijeme trajanja simpozija, putne troškove pozvanim predavačima iz Osijeka i Niša, promotivne materijale u vidu akreditacija, certifikata i plakata te naposlijetku službenu tiskovinu simpozija, programsku knjižicu, knjižicu sažetaka “Kritičko mišljenje”. Knjižica je kao i časopis Humanist dostupna u svim gradskim i sveučilišnim knjižnicama u regiji. Drugi regionalni simpozij osmišljen je na sličan način s razlikom u temi izlaganja. Stoga su organizatori simpozija, na čelu s voditeljicom projekta i predsjednicom Organizacijskog odbora simpozija tražili 16 000 HRK od Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

Projekt je prijavljen u kategoriji “1. d) Kulturne manifestacije”, s dokumentacijom od isto tako velikog broja pisama preporuke koji uključuju i ono od Sveučilišta u Freiburgu te pozamašnim primjerima prikazivanja u medijima. Ono što je još važno za napomenuti je to da su regionalni simpoziji u Splitu suorganizirani od strane Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatskog Filozofskog društva. Pri čemu Filozofski fakultet osigurava prostor za održavanje, promotivne materijale, poklon pakete i naposlijetku smještaj sudionika, a Hrvatsko Filozofsko društvo izdanja svoje institucije koji uključuju preko stotinu knjiga iz područja društvenih i humanističkih znanosti. Sponzori simpozija su Turistička zajednica Grada Splita i Promet Split d.o.o. koji osigurava besplatno korištenje prometovim autobisima za sudionike simpozija. Ova velika kulturna manifestacija ispunila je sve zahtjeve i propise određene Natječajem, međutim dobila je 1000 HRK s objašnjenjem da se “gluposti” kao što su prehrane, tisak, putni troškovi i ostalo ne financiraju i da se prestanemo sramotiti sa svojim zahtjevima.

Zbornik radova “Kritičko mišljenje” projekt je nastao kao potreba da se objave znanstveno-stručni radovi 27 studenata izlagača sa simpozija “Kritičko mišljenje”. Suradnici u projektu su Hrvatsko filozofsko društvo i Filozofski fakultet u Splitu pri čemu su recenzenti i ocjenjivači radova upravo profesori Filozofskog fakulteta u Splitu i članovi Hrvatskog filozofskog društva. Zbornik radova prijavljen je na Natječaj zajedno s preko 20 primjeraka medijskih nastupa simpozija “Kritičko mišljenje” i preko 30 preporuka od strane krovnih visokoobrazovnih institucija, časopisa, organizacija, uglednih pojedinaca, Studentskih zborova iz cijele Hrvatske i drugih.

1. međunarodni simpozij mladih povjesničara umjetnosti u Splitu projekt je prijavljen u kategroji 1.a Predavanja, radionice, tribine i dobio je 46 preporuka među kojima ističemo: Ravnateljicu krovne nacionalne znanstvene organizacije, Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, Jasminu Havranek, rektora Sveučilišta u Rijeci akademika Pere Lučina, dekana Filozofskog fakulteta u Splitu Aleksandra Jakira, dekana Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Borisa Ljubičića, dekanice Umjetničke akademije u Osijeku Helene Sablić Tomić, dekana Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Josipa Butkovića, prodekanice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Leonide Kovač, prodekana Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Feđe Vukića, akademika Nenada Cambija, akademika Radoslava Tomića, akademika Kažimira Hraste, predsjednika Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske Zvonka Makovića (dopisni član HAZU), ravnatelja Instituta za povijest umjetnosti Milana Pelca.

Uz to, projekt nije trebao biti namijenjen samo studentima povijesti umjetnosti kako je prorektor Maleš rekao voditelju projekta, već je namijenjen svim studentima društvenih i humanističkih znanosti na Sveučilištu u Splitu, u Hrvatskoj i inozemstvu na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, naročito studentima povijesti umjetnosti, književnosti, umjetničkih akademija (slikarstvo, kiparstvo, film i video, dizajn vizualnih komunikacija, konzervacija i restauracija, likovna kultura), studentima dizajna, arhitekture, građevinarstva, psihologije, filozofije, sociologije, povijesti, prava, turizma i ekonomije. Time bi se omogućila dublja interdisciplinarna suradnja i snažnija povezanost među studentima u međunarodnom kontekstu te ojačala zajednička svijest o položaju i značaju kulturne baštine i umjetnosti u današnjem svijetu. Razlog zbog kojega je projekt bio loš riječima Borisa Maleša je taj da “ne donosi ništa studentima Sveučilišta”.

Nositelji projekta su nakon što su 12. ožujka 2015. predali svu dokumentaciju u petak 13. ožujka 2015., popodne, dobili poziv od predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu da dođu objasniti svoje financijske planove Povjerenstvu za Natječaj. Nigdje nismo pronašli informaciju o tome tko su članovi Povjerenstva jer ista nije objavljena na stranicama Studentskog zbora, no rečeno nam je da s uosim prorektora Maleša i Matulića, Marine Crnjac i još dva člana zbora predsjedavale osobe koje nisu ni članovi Zbora ni članovi Senata, a ni studenti – Mario Podrug i Ivan Žižić. Također, potpredsjednik Studentskog zbora Sveučilišta i jedan član Povjerenstva za natječaj su dali ostavke nekoliko dana prije kraja natječaja.

Pozvani smo na individualne sastanke koji su kasnili po dva sata gdje su nas osim prorektora Borisa Maleša i Vinka Matulića čekali predsjednica Studentskog zbora Marina Crnjac, član povjerenstva iz redova Zbora Igor Tomić i još jedan student koji nam se nije predstavio. Prorektor Boris Maleš je vrijeđao studente, govorio nam da se ne sramotimo i da su naši časopisi, zbornici, brošure gluposti za koje smo čuli samo mi i nitko drugi. Mnogi projekti su bili odbijeni iako su udovoljavali svim kriterijima natječaja propisanima tekstom natječaja a razlog za odbijanje ili pak dodjeljivanje minimalnih sredstava bio je taj da ne koristimo studentima Sveučilišta u Splitu. Rečeno nam je da digitaliziramo svoje časopise jer nismo više u dobu Guttenberga. Da Zboru i Sveučilištu ne pada na pamet davati sredstva za bilo kakve promotivne materijale, diplome, časopise i druge tiskovine, prehrane, putne troškove, smještaj i skupove, kongrese, simpozije i drugo. Iako u tekstu natječaja izričito stoji kategorija predavanja, tribina, radionica i kategorija kulturnih manifestacija. Uz časopise studenata Filozofskog fakulteta u Splitu zakinuti su i časopisi List i Odraz s KBF-a, novine STOP s FESBA, časopis USIK-a Galantar i Vodič za brucoše udruge S4S.

Detaljnije o tome u službenom e-mailu predsjednice Studentskog zbora Marine Crnjac.
Poštovane studentice i poštovani studenti,

želim Vam zahvaliti što ste prijavili svoje programe na Natječaj za studentske programe u 2015.g.
Ove godine je prijavljeno puno više projekata nego dosadašnjih godina. Drago mi je da su studenti sve aktivniji, jer je to najbolji doprinos razvoju Sveučilišta od strane studenata.
Povjerenstvo za natječaj je zadnja dva dana i noći detaljno pregledavalo natječajnu dokumentaciju. Prijavljeno je oko sto projekata. Ukupan iznos sredstava za realizaciju Vaših projekata je pet puta veći od iznosa koji je raspisan na natječaju.


Zadnjih par godina redovito dobivamo opaske od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da previše sredstava (u okviru natječaja) odlazi na putovanja, reprezentaciju i slične stvari, koje često ne ostavljaju značajan doprinos našem Sveučilištu.


Posljedica lošeg upravljanja novcem je značajno smanjenje sredstava dobivenih od Ministarstva u zadnjih nekoliko godina.


Jedino zajedničkim snagama možemo promijeniti loše običaje i na taj način se boriti za bolji položaj financiranja naših projekata.


Uvidom u financijske planove, shvatili smo da ima dosta troškova koji nisu krucijalni za provedbu samog projekta, troškova bez kojih se zasigurno može organizirati projekt na jednoj zavidnoj razini.


Povjerenstvo želi učiniti sve što može, da se Vaši projekti realiziraju. To je razlog zbog kojeg ste pozvani u ponedjeljak na kratak razgovor o Vašim financijskim planovima.
Obzirom na ranije navedeno, lijepo Vas molim da korigirate svoje financijske planove, na način da ih svedete na minimum koji neće značajno narušiti kvalitetu Vašeg projekta, kako bi Vas mogli financirati u okviru sredstava kojima raspolažemo.


Posebnu pažnju obratite na sve blagodati informacijsko komunikacijskih tehnologija, koje iz dana u dan mijenjaju naše živote. Primjeri blagodati razvoja informacijsko komunikacijskih tehnologija su: digitalizacija udžbenika, digitalizacija nastavnih materijala i online učenje.

Stoga Vas molim da, sukladno tome, sve materijale planirane za tisak ostavljamo u digitalnom obliku, a administratori stranice Sveučilišta u Splitu će izraditi bazu svih časopisa, brošura, vodiča i sličnog na web stranicama Sveučilišta u Splitu. Samim time ćemo napraviti i značajan iskorak u očuvanju okoliša,čuvajući barem jedno stablo na životu, a što je još bitnije, omogućit ćemo puno većoj populaciji dostupnost sadržaja.


Molim Vas obratite pažnju i na ostale troškove navedene u financijskim planovima poput hrane, pića, domjenaka, večera, diploma, potvrda i opreme koju nije potrebno kupovati, jer se može besplatno posuditi na Sveučilištu u Splitu, tijekom realizacije projekta. Pogledajte dobro sve ostale troškove koje ste naveli, kako bi ih mogli smanjiti, a da neće značajno ugroziti realizaciju samog projekta. Budimo kolegijalni, optimizirajmo financijske planove, kako bi zajedničkim snagama financirali što veći broj projekata.


Mjesto sastanka je Sveučilište u Splitu (Livanjska 5), ured prorektora za studente, studentski standard i studentski sport. Svi ste pojedinačno dobili, telefonskim putem, vrijeme kada ćete kratko prezentirati samo financijski plan.

U ime Povjerenstva za provedbu natječaja, srdačno Vas pozdravljam,
u nadi da ćete razumjeti okolnosti u kojima se nalazimo i sukladno tome prilagoditi svoje financijske planove.

Marina Crnjac


predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu


Ruđera Boškovića bb,


21 000 Split

Slijedom svega navedenog:

XIII broj časopisa The Split Mind je tako dobio 1.000,00 HRK

3. broj časopisa Humanist dobio je 2.400,00 HRK

Zbornik studentskih radova “Kritičko mišljenje” dobio je 2.900,00 HRK

2. regionalni simpozij studenata društvenih i humanističkih znanosti dobio je 1.000,00 HRK

1. međunarodni simpozij mladih povjesničara umjetnosti u Splitu dobio je 4.692,00 HRK

Ukupno, svi projekti studenata Filozofskog fakulteta u Splitu dobili su 11.992,00 HRK. Što zapravo znači da kada bismo ovaj novac prenamijenili za samo jedan od naših projekata to svejedno ne bi bilo dovoljno da se projekt održi. Primjerice projekt Sveučilišne športske udruge “Unisport rukomet” je sam dobio 11.180,00 HRK.

Više novca je dodijeljeno natjecanju u šahu nego simpoziju studenata društvenih i humanističkih znanosti. Također, od ukupnih sredstava koja su podijeljena na Natječaju najveći iznos je dobila Sveučilišna športska udruga (, kao što je to bio slučaj i svih prethodnih godina. Iako se neki njihovi projekti na kraju uopće nisu održali.

Pitamo se što se to točno financiralo ako se ne financiraju tiskovine (časopisi, brošure, novine, zbornici, katalozi, akreditacije, certifikati, plakati), prehrana sudionika na međunarodnim simpozijima, smještaj sudionika i putni troškovi pozvanim ličnostima?

Mi studenti Filozofskog fakulteta u Splitu koji stojimo iza ovih projekata osjećamo dužnost da Vam iznesemo ono što smo doživjeli od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu i prorektora za studente i studentski standard Borisa Maleša. Na našim projektu sudjeluje preko stotinu studenata Filozofskog fakulteta u Splitu i nekoliko profesora no to ni Studentskom zboru ni Sveučilištu nije bilo dovoljno da naše projekte uzmu u obzir.

U ime studenata koji aktivno djeluju u na Filozofskom fakultetu u Splitu ovim putem molimo sve članove Senata da na sjednici Senata u četvrtak razmisle o tome slažu li se s ovom odlukom Povjerenstva za natječaj i hoćete li ju svojim glasom podržati. Također pozivamo studentskog pravobranitelja Paska Tomaš da reagira na nepravilnosti u radu Povjerenstva za natječaj studentskog zbora.

S poštovanjem,

Melita Anušić, glavna urednica časopisa The Split Mind

Renata Busato, glavna urednica časopisa Humanist

Valentina Perišić, glavna urednica Zbornika “Kritičko mišljenje”

Marina Meić predsjednica Organizacijskog odbora 2. regionalnog studentskog simpozija društvenih i humanističkih znanosti

Anđelko Mihanović, predstavnik Organizacijskog odbora 1. međunarodnog simpozija mladih povjesničara umjetnosti u Splitu

uz podršku studenata s Katoličko bogoslovnog fakulteta u Splitu i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje koji djeluju u projektima:
STOP Fesb, Odraz, List, Vodič za studente


Share via
Copy link
Powered by Social Snap