Pretraga

Studenti Hrvatskih studija uređuju organski vrt na kampusu Borongaj

A- A+

Studenti Hrvatskih studija i članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti prošli tjedan su počeli s kopanjem organskog vrta na kampusu Borongaj. Ideja za vrt nastala je prije dvije, a prvi su se plodovi pojavili prošle godine. Cilj projekta je bolje upoznavanje studenata i bolje iskorištavanje prostora na kojem svaki dan obitavaju. Još uvijek ne postoji plan što će u njemu rasti i kako će ove godine izgledati, no studenti će u njega saditi sve što donesu ljudi dobre volje. Najvažnije im je da se svaki ponedjeljak okupe i dobro zabave.

srednja.hr

Na Studentskom kampusu Borongaj studenti s Hrvatskih studija pripremaju se za sadnju novog organskog vrta. Njih desetak je odlučilo, motivirani uspjehom od prošle godine, ponovno pokrenuti projekt čiji je cilj bolje upoznavanje studenata s Kampusom i njegovo bolje iskorištavanje.

Projekt je započeo prošle godine

– Igrom slučaja kasnili smo sa sadnjom i imali sreće jer smo izbjegli onaj kasni snijeg koji je doveo u probleme mnoge vrtlare. Imalo smo ogromne tikve, kupus, brokule, blitvu, luk i kopar te su nam se još uvijek zadržale dvije kadulje i menta, dok nam majčina dušica na žalost nije uspjela, izjavili su studenti koji su ujedno i članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti.

Prije dvije godine su pokušali stupiti u kontakt s nekim iz rektorata te dobiti dozvolu za kopanje i sadnju, no kako se potraga za dozvolom previše odužila, te godine nisu uspjeli ništa posaditi niti raditi.

Izdvojeni članak

Top liste zagrebačkih menzi: Kampus Borongaj

– Prošle smo godine odlučili promijeniti pristup i početi kopati pa dozvole rješavati u hodu. Vrlo brzo su se pojavili zaštitari koji su mislili da sadimo marihuanu, što je netko i napravio prije par godina. Njima smo rekli da imamo dozvolu od domara, domaru smo rekli da ju imamo od fakulteta, fakultetu od Kampusa i tako u krug sve dok se svi nisu složili da u tome nema ništa loše, nastavili su studenti Hrvatskih studija.

Dodali su kako ove godine imaju podršku fakulteta, dobili su alat, a čak im je i dekan Josip Talanga nudio sjeme za mrkvu i rajčice. Nastavili su kako bi voljeli da im se priključe i studenti drugih fakulteta, bilo u kopanju, nabavljanju organskih sorti ili samo druženju.

srednja.hr

Zapušteni prostor Kampusa Borongaj treba oživjeti

– Pomažu nam i susjedi, imamo dosta problema s nabavkom vode pa nam je
jedan velikodušno priskočio u pomoć, pomažu nam i u berbi plodova, pa
nam pomoći ne nedostaje. Planiramo i proširenje suradnje, s obzirom na
to da redovito sviramo u vrtu kako bi nam biljke bolje rasle, nadamo se
nekakvoj muzičkoj suradnji, mislimo da bi harmonika doprinijela još
boljem rastu biljaka, otkrili su nam mladi vrtlari.

Izdvojeni članak

Kampus Borongaj: Studenti će izgraditi samoodrživu montažnu kuću

Kampus se nalazi na površini od 90 hektara, a veliki dio je zelena
površina koja bi se mogla iskoristiti za ovakve i slične sadržaje. No rijetki iskazuju volju za oživljavanjem pustog prostora na kojemu će se u bodućnosti nalaziti najveće studentsko središte u Hrvatskoj.

– Zbog načina na koji živimo zaboravili smo na proces koji je potreban da bi se dobilo nešto vrijedno i korisno. Svi bi odmah gotov proizvod, bez zanimanja i razumijevanja za proces njegova nastajanja. Biljke nas podsjećaju na taj proces i tu nema požurivanja te je važan uloženi trud, briga i ljubav. Priroda nam pokazuje da se za sve što je vrijedno u životu treba potruditi, a uloženu energije nam vrt vraća svojim plodovima. Kao što je Philip Bosmans izjavio: ‘Tko ima rasadu, mora sijati. Tko je zatvara u ruci bojeći se da je ne izgubi, nikada neće doživjeti radost žetve’, za kraj su poručili članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap