Pretraga

Studenti Hrvatskih studija uređuju organski vrt na kampusu Borongaj

A- A+

Studenti Hrvatskih studija i članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti prošli tjedan su počeli s kopanjem organskog vrta na kampusu Borongaj. Ideja za vrt nastala je prije dvije, a prvi su se plodovi pojavili prošle godine. Cilj projekta je bolje upoznavanje studenata i bolje iskorištavanje prostora na kojem svaki dan obitavaju. Još uvijek ne postoji plan što će u njemu rasti i kako će ove godine izgledati, no studenti će u njega saditi sve što donesu ljudi dobre volje. Najvažnije im je da se svaki ponedjeljak okupe i dobro zabave.

srednja.hr

Na Studentskom kampusu Borongaj studenti s Hrvatskih studija pripremaju se za sadnju novog organskog vrta. Njih desetak je odlučilo, motivirani uspjehom od prošle godine, ponovno pokrenuti projekt čiji je cilj bolje upoznavanje studenata s Kampusom i njegovo bolje iskorištavanje.

Projekt je započeo prošle godine

– Igrom slučaja kasnili smo sa sadnjom i imali sreće jer smo izbjegli onaj kasni snijeg koji je doveo u probleme mnoge vrtlare. Imalo smo ogromne tikve, kupus, brokule, blitvu, luk i kopar te su nam se još uvijek zadržale dvije kadulje i menta, dok nam majčina dušica na žalost nije uspjela, izjavili su studenti koji su ujedno i članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti.

Prije dvije godine su pokušali stupiti u kontakt s nekim iz rektorata te dobiti dozvolu za kopanje i sadnju, no kako se potraga za dozvolom previše odužila, te godine nisu uspjeli ništa posaditi niti raditi.

Izdvojeni članak

Top liste zagrebačkih menzi: Kampus Borongaj

– Prošle smo godine odlučili promijeniti pristup i početi kopati pa dozvole rješavati u hodu. Vrlo brzo su se pojavili zaštitari koji su mislili da sadimo marihuanu, što je netko i napravio prije par godina. Njima smo rekli da imamo dozvolu od domara, domaru smo rekli da ju imamo od fakulteta, fakultetu od Kampusa i tako u krug sve dok se svi nisu složili da u tome nema ništa loše, nastavili su studenti Hrvatskih studija.

Dodali su kako ove godine imaju podršku fakulteta, dobili su alat, a čak im je i dekan Josip Talanga nudio sjeme za mrkvu i rajčice. Nastavili su kako bi voljeli da im se priključe i studenti drugih fakulteta, bilo u kopanju, nabavljanju organskih sorti ili samo druženju.

srednja.hr

Zapušteni prostor Kampusa Borongaj treba oživjeti

– Pomažu nam i susjedi, imamo dosta problema s nabavkom vode pa nam je
jedan velikodušno priskočio u pomoć, pomažu nam i u berbi plodova, pa
nam pomoći ne nedostaje. Planiramo i proširenje suradnje, s obzirom na
to da redovito sviramo u vrtu kako bi nam biljke bolje rasle, nadamo se
nekakvoj muzičkoj suradnji, mislimo da bi harmonika doprinijela još
boljem rastu biljaka, otkrili su nam mladi vrtlari.

Izdvojeni članak

Kampus Borongaj: Studenti će izgraditi samoodrživu montažnu kuću

Kampus se nalazi na površini od 90 hektara, a veliki dio je zelena
površina koja bi se mogla iskoristiti za ovakve i slične sadržaje. No rijetki iskazuju volju za oživljavanjem pustog prostora na kojemu će se u bodućnosti nalaziti najveće studentsko središte u Hrvatskoj.

– Zbog načina na koji živimo zaboravili smo na proces koji je potreban da bi se dobilo nešto vrijedno i korisno. Svi bi odmah gotov proizvod, bez zanimanja i razumijevanja za proces njegova nastajanja. Biljke nas podsjećaju na taj proces i tu nema požurivanja te je važan uloženi trud, briga i ljubav. Priroda nam pokazuje da se za sve što je vrijedno u životu treba potruditi, a uloženu energije nam vrt vraća svojim plodovima. Kao što je Philip Bosmans izjavio: ‘Tko ima rasadu, mora sijati. Tko je zatvara u ruci bojeći se da je ne izgubi, nikada neće doživjeti radost žetve’, za kraj su poručili članovi Udruge za promicanje studentskih aktivnosti.

Studenti Hrvatskih studija uređuju organski vrt na kampusu Borongaj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap