Pretraga

Studenti još jedne županije dobili besplatan prijevoz vlakom, za to trebaju obaviti par koraka

A- A+

Studenti Ličko-senjske županije imat će omogućen besplatan prijevoz vlakom. Župan Ernest Petry i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić potpisali su ugovor kojim se redovnim studentima s područja županije omogućuju besplatna pojedinačna putovanja vlakom.

Ličko-senjska županija sufinancirat će prijevoz redovnim studentima s prijavljenim prebivalištem unutar županije u visini od 50 posto redovne prijevozne cijene karte za pojedinačna putovanja. HŽPP pobrinut će se za drugu polovicu tog iznosa, te će tako studenti imati pravo na besplatna pojedinačna putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja, stoji na stranicama HŽPP-a.

Demografska mjera

Osim što će mjera olakšati studentima prijevoz do mjesta studiranja, župan Petry je istaknuo da se nadaju da će mjera imati i povoljan demografski učinak za županiju.

– Smatramo da bi ova povlastica mogla imati i važan kadrovski, odnosno gospodarski učinak, da nakon školovanja mladi ostanu u svojem kraju. Moguće je da će zbog besplatnog prijevoza dio studenata, npr. iz Zagreba, dolaziti kući svakog vikenda, a ne samo jedanput na mjesec ili rjeđe, rekao je župan Petry.

Izdvojeni članak

‘Previše’ putuju: Studentima ove županije ovog se mjeseca ukida pravo na besplatan prijevoz vlakom

Kako dobiti besplatan prijevoz

Za ostvarivanje prava na besplatan prijevoz vlakom studenti trebaju popuniti obrazac zahtjeva dostupan na web stranici Ličko-senjske županije i uz potrebu dokumentaciju ga predati županiji. Da bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti trebaju imati pametnu karticu HŽPP-a sa studentskim profilom. Za one koji ne posjeduju pametnu karticu, cijena izrade studentskog profila iznosi 50 kuna.

Besplatan prijevoz vlakom trenutno svojim studentima osigurava osam županija i tri grada. Studenti Osječko-baranjske županije bez besplatnog prijevoza ostaju od 15. svibnja. Kako su poručili iz županije, studenti počeli previše putovati zbog te da su sredstva namijenjena za financiranje besplatnog putovanja već potrošena.

hztablica1

Foto: screenshot hzpp.hr

hztablica2

Foto: screenshot hzpp.hr

Studenti još jedne županije dobili besplatan prijevoz vlakom, za to trebaju obaviti par koraka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap