Pretraga

Studenti, možete oprezno odahnuti: Zasad nema poskupljenja ECTS boda

A- A+

Senat Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj je sjednici usvojio odluku o maksimalnoj visini participacija školarina, kao i odluku o znatno višim izdvajanjima za Rektorat. Cijena školarina tj. ECTS bodova zasad ostaje identična dosadašnjoj, a izdvajanja za Rektorat uvećana su za 5% u odnosu na protekle godine.

Senat Sveučilišta u Zagrebu | Foto: unizg.hr

Na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu danas je prihvaćena odluka prema kojoj za ovu akademsku godinu ipak nema povećanja maksimalne cijene školarina, odnosno povećanja cijene ECTS boda.

Prije dva dana objavili smo usvojeni prijedlog Odbora za proračun, savjetodavnog sveučilišnog tijela, prema kojemu su školarine za redovne studente u uvećanim iznosima trebale iznositi između 8.400 i 10.200 kuna. Odbor za proračun prošli je tjedan usvojio takvu odluku, koja je bila pripremljena za današnji Senat, no nakon objave medija i burne reakcije javnosti, pred Senatom se danas ipak našla odluka prema kojoj cijene participacija školarina zasad ostaju iste dosadašnjima.

Izdvojeni članak

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada

Kontradiktorne izjave rektora Borasa

Zanimljivo, kako javlja N1, rektor Damir Boras nakon sjednice Senata izjavio je kako nisu niti namjeravali podići tzv. školarine. Njegova današnja izjava u potpunosti je kontradiktorna njegovoj izjavi otprije dva dana, kada je za Jutarnji list objasnio zašto treba doći do poskupljenja ECTS boda.

– To su realni troškovi nastali povećanjem životnih troškova i nisu ništa više od onoga što piše u odluci Vlade. Treba reći da su to maksimalni troškovi, što znači da ih neće možda sve sastavnice prihvatiti, rekao je Boras Jutarnjem u nedjelju pa nije u potpunosti jasna rektorova današnja izjava.

Senat se složio s višim izdvajanjima za poslovanje Rektorata

Osim visine školarina za studente koji ostvaruju manje od 55 ECTS bodova, usvojena je i odluka prema kojoj će od sada fakulteti izdvajati znatno više sredstava za poslovanje Rektorata. Umjesto dosadašnjih 5%, izdvajat će se 10% za troškove poslovanja Rektorata. Uz to, od punog iznosa koji iz proračuna putem programskih ugovora stiže Sveučilištu, u prvom je koraku šest milijuna kuna izdvojeno za stipendiranje studenata te milijun kuna za troškove enegenata Muzičke akademije.

Odluku o povećanju izdvajanja za troškove poslovanja Rektorata Senat je danas usvojio s 42 glasa ZA  i 11 glasova PROTIV.

___________________________

Više o ovoj temi pročitajte u nastavku:

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta oštro protiv Borasove ideje o višoj cijeni ECTS-a

Ministrica Divjak oštro protiv Borasove ideje o poskupljenju ECTS-a: Studenti pokrenuli peticiju

Boras i Sveučilište najavljuju poskupljenje ECTS-a za sve studente, a troše milijune kao nikada do sada

Studenti, možete oprezno odahnuti: Zasad nema poskupljenja ECTS boda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap