Pretraga

Studenti najavili veliki prosvjed na Trgu, svoje mišljenje dala i ravnateljica SC-a Split

A- A+

Studenti nezadovoljni poskupljenjem hrane u menzama i uvođenjem tjednog limita, te općenito novim Pravilnikom, sinoć su se okupili u prostorijama SD Stjepan Radić. S njima su razgovarali sanacijski upravitelj prehrane SC-a Mirko Bošnjak, i voditeljica prehrane na Savi Jasna Tomašić, no odgovore na najbitnija pitanja studenti nisu dobili. Skup su iskoristili i kako bi najavili veliki prosvjed koji će se održati 10. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u 10 sati, te naglasili kako očekuju i kolege iz drugih dijelova Hrvatske. Svoje mišljenje na tu temu za srednja.hr dala je i ravnateljica SC-a Split, Gordana Raos.

Foto: srednja.hr

Već četiri dana zaredom traje metež koji su pokrenuli studenti koji su se prvog dana akademske godine šokirali ugledavši iznose na svojim računima u menzi. Studentska prehrana poskupjela je, cijene menija narasle su za 33 posto, no najveći problem studošima predstavlja uvođenje tjednog limita, ograničavanje namirnica koje mogu kupiti na X-icu, te ista kvaliteta hrane kao i dosad, iako im je najavljeno da će ista biti raznovrsnija i bolja. Nezadovoljni studenti zato su se jučer okupili u prostorijama ‘Doma na Savi’ te razgovarali o problemima koji ih muče sa sanacijskim upraviteljem prehrane Mirkom Bošnjakom i voditeljicom prehrane na Savi Jasnom Tomašić. Ipak, nisu previše postigli, budući da odgovore na njima najbitnija pitanja nisu dobili. Okupljanje su završili najavom prosvjeda koji će se održati na glavnom gradskom trgu 10. listopada u 10 sati.

Izdvojeni članak

Pobuna studenata oko skuplje prehrane ne jenjava: Niknula Facebook grupa za vraćanje starih cijena

Studente najviše muči tjedni limit na X-icama

Svoje mišljenje o poskupljenju hrane u menzama te najavljenim prosvjedima dala je i ravnateljica Studentskog centra Split, Gordana Raos, rekavši kako je donošenje istog bila nužnost jer je dosadašnji način funkcioniranja i financiranja studentske prehrane bio neodrživ i stvarao je veliki financijski kao i svaki drugi nered u postojećem sustvu jer su svi SC-ovi u Hrvatskoj imali drugačije ponude i različite cijene, uz neredovna plaćanja od strane MZOS-a. Ti su problemi, kako kaže, sigurno odvodili centre u propast i sanacije te dovodili u pitanje studentsku prehranu.

Ravnateljica je otkrila i mogući razlog zbog kojeg se Ministarstvo odlučilo na uvođenje tjednog limita na X-icama, potez koji je, može se reći, najviše razbjesnio studente.

Izdvojeni članak

Studenti sa Save najavili prosvjed, a tražene odgovore o cijenama nisu dobili

‘X-ice su se zloupotrebljavale za hranjenje više osoba, a MZOS to ne želi više financirati’

– Očigledno MZOS ima svoje razloge zbog čega to uvodi, budući da su studenti uzimali dnevne količine hrane veće no što jedna osoba dnevno može pojesti iz čega proizlazi da su se X-ice zloupotrebljavale i da se na njih hranilo više osoba, a da se krajem mjeseca trošila ogromna količina hrane jer se htjelo potrošiti sve neutrošeno, što to MZOS ne želi više financirati. Ovim ograničenjem se želi postići da se X-ica koristi u svrhu za koju je i izdana, a to je za prehranu konkretnog studenta, jer prema njihovoj ocjeni taj limit je dovoljan. Prema saznanjima MZOS-a, kupovale su se veće količine namirnica u kantinama pa se ograničila i količina proizvoda iz popisane grupe proizvoda koju studenti mogu uzeti po tri komada. Osobno mislim da se tu  morala dopustiti kupnja veće količine tih namirnica, jer znam da ima studenata koji se isključivo hrane u kantinama i koji ne konzumiraju tople obroke, pa im je trebalo omogućiti i dati više prava u toj kupnji pojedinih proizvoda. Što se toga tiče mislim da tu ima opravdanog razloga i prostora da se studenti izbore za povoljniji tretman. Međutim, cilj MZOS-a je zagovaranje toplih obroka i zdrave prehrane, a eliminiranje konzervi i onoga što se smatra brzom i nezdravom prehranom, rekla je Raos.

Izdvojeni članak

Najbolji komentari studenata na poskupljenje hrane u menzama i najavljeni prosvjed

‘Nisam za prosvjede, dok god im SC sprema hranu, studenti neće biti gladni’

Ne može se ne postaviti pitanje zbog čega se tek prvi dan uvođenja novog Pravilnika pojavilo ogorčenje studenata na poskupljenje i nove uvjete hranjena u menzama, kada je isto najavljeno još prije nekoliko mjeseci. Poglavito zbog toga što su i predstavnici studenata sudjelovali u izradi novog Pravilnika.

– Napominjem da su u izradi ovog Pravilnika sudjelovali i predstavnici studenata koji su se pri tome upoznali i suočili sa svim problemima u ovom sustavu i svjesni su da je ovo doista i mnogo od države za koju znamo da je u velikim financijskim problemima, te da novca nema ni za druge ugrožene grupe građana – djecu, bolesne, invalide, beskućnike, nezaposlene, a studentima se ipak nešto daje, premda prema njihovim očekivanjima nedovoljno. SC je tu nemoćan, ali mogu reći da sve dok im Studentski centar spravlja hranu, sigurno neće biti gladni. Osobno nisam za nikakve prosvjede jer smatram da se problemi rješavaju na drugom mjestu i na drugi način, ali svakako uz mnogo razumijevanja, obostranog uvažavanja i pozitivnog dijaloga, objasnila je ravnateljica.

Izdvojeni članak

‘Kvalitetnija’ hrana već stigla u menze: U salatama gliste i pauci

Splićani žele menzu u centru grada

Nije samo Zagreb poprište događanja vezanih za studentsku prehranu, koja je izazvala revolt iste populacije. Splitska ‘Inicijativa za menzu u centru’ danas će u 11:55 (simbolično pet do 12), na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 10, održati press konferenciju na temu dizanja cijena, lošeg studentskog standarda i svega ostalog što muči studente.

Gašenjem jedinog studentskog restorana u centru Splita, popularnog Indeksa, ova je mnogobrojna populacija spala na to da se u centru grada nema gdje hraniti na X-icu. Upravo zbog toga žele potaknuti gradsku vlast i vodstvo Studentskog centra na dogovor, kako bi poboljšali kvalitetu studentskog standarda u Splitu. – Sramotno je da veliki sveučilišni grad Split, drugi grad u Hrvatskoj, nema studentski restoran u centru grada! Stotine studenata tijekom dana prođe centrom grada, a za one koji jedu u menzama, jedini izbor su menza na Spinutu, ili one u kampusu. Za one koji ne poznaju baš Split, to je doslovno na suprotnim stranama grada, nalazi se na Facebook stranici mhl.split, koji je pokretač ‘Inicijative’.

Studenti najavili veliki prosvjed na Trgu, svoje mišljenje dala i ravnateljica SC-a Split
Share via
Copy link
Powered by Social Snap