Pretraga

Studenti ne odustaju: Akcijom ‘Dajte nam kolače’ traže očitovanje ministarstva

A- A+

Studenti ne kane odustati od svojih ciljeva i ne žele samo tako prihvatiti novi Pravilnik o studentskoj prehrani, kojim su cijene hrane porasle, a uveden je i tjedni limit na  X-icama. Na Facebooku je stvorena još jedna grupa, pod nazivom ‘Dajte nam kolače’, koja poziva sve da u srijedu 9. listopada bojkotiraju menze na način da uzimaju samo kolače i ništa drugo. Ovom akcijom žele poslati poruku ministarstvu da su ujedinjeni u svom zahtjevu, te da očekuju njihovo očitovanje.

Da ih je novi Pravilnik jako razljutio, te da smatraju kako su cijene previsoke, a tjedni limit na X-ici nefer odluka, studenti pokazuju već četvrti dan zaredom. Nakon nastanka Facebook grupe ‘Peticija za vraćanje starih cijena u menzama’, okupljanja studenata u ‘Domu na Savi’, te najave prosvjeda, oformljena je još jedna grupa na najpopularnijom društvenoj mreži. ‘Dajte nam kolače’ nova je akcija kojom studenti žele poslati poruku ministarstvu, te im poručiti kako očekuju njihovo očitovanje, nalazi se na Facebook stranici spomenute grupe.

Izdvojeni članak

Pobuna studenata oko skuplje prehrane ne jenjava: Niknula Facebook grupa za vraćanje starih cijena

Studenti planiraju akciju provesti 9. listopada na način da u menzi uzimaju samo kolače, a zanemare sve ostalo što će biti ponuđeno. Kolege pozivaju na solidarnost, te traže da ukoliko i budu morali platiti cijeli meni, svejedno sudjeluju u akciji. Poziv prenosimo u cjelosti:

‘Očekujemo očitovanje ministarstva’

– Čuvena izreka Marije Antoanete nama studentima nije nikad bila toliko bliska kao sad. Ovom akcijom želimo poslati poruku ministarstvu da smo ujedinjeni u ovom zahtjevu i da očekujemo njihovo očitovanje!

Pozivamo sve studente da se ujedine u akciji ‘Dajte nam kolače’ koja će se provesti na sljedeći način:

Izdvojeni članak

Studenti najavili veliki prosvjed na Trgu, svoje mišljenje dala i ravnateljica SC-a Split

Cijelog dana će trajati bojkot s time da ćemo samo uzimati kolače te zanemariti sve ostalo što će biti ponuđeno u menzama. Pokažite studentsku solidarnost i izbjegnite uzimanje ‘zdravih’ menija koji su nam se navodno poboljšali.

Možda dođe do situacije da u pojedinim menzama budete morali platiti cjelokupni meni, ali vas pozivamo da u srijedu bez obzira na cijenu sudjelujete u akciji.

Tvrde da je u ponudi manje hrane nego što bi trebalo biti

Kao što se mogli uvjeriti ovih dana u menzama, hrana je ostala ista, dobili smo ‘menije’, te se zna dogoditi da samo jedno jelo bude ponuđeno, a zapravo bi u ponudi trebala biti tri menija kao što je istaknuto na papiru koji se nalazi na početku reda.

Izdvojeni članak

Studenti sa Save najavili prosvjed, a tražene odgovore o cijenama nisu dobili

Kao što smo već rekli glavni razlog poskupljenja je taj što je uvedena zdravija prehrana koja je samo krinka za manipulaciju javnosti kojoj se predočava poskupljenje od 30 posto dok u praksi to funkcionira na potpuno drugačiji način. Na primjer ne jedete svinjetinu i uzmete nešto izvan tog menija kao što je govedina koja se nalazi u drugom meniju u kojem se također nalaz i brokula koju isto možda ne jedete! Ovom svojom ‘zahtjevnom’ kombinacijom ste sebi priskrbili ne poskupljenje od 30 posto nego poskupljenje od sto post koje je potpuno suprotno onome što je najavio ministar jer morate platiti oba menija.

‘Pravilnik nije promijenio ništa osim cijene’

Sljedeća stvar koju bi htjeli istaknuti je ta da je poskupljenje od 30 posto minimalno dok u brzim menzama u kojima se nalazi nezdrava hrana to poskupljenje je i puno veće, tako da za ‘nezdravu’ vodu u boci plaćamo tristo posto veću cijenu. U dosta menzi nema voća uopće tako da je i najskeptičnijima ovo dokaz da se zapravo ništa nije promijenilo osim cijena, nalazi se u tekstu na Facebook stranici grupe ‘Dajte nam kolače!’

Studenti ne odustaju: Akcijom ‘Dajte nam kolače’ traže očitovanje ministarstva
Share via
Copy link
Powered by Social Snap