Pretraga

Studenti platili 30 tisuća kuna za upis na fantomski studij

A- A+


Izdvojeni članak

Studenti protiv korupcije: ‘Bez veze nije bezveze’

Studenti koji su upisali Visoku politehničku školu u Zagrebu na smjeru Film, televizija i novi mediji shvatili su da je taj studij zapravo fantomski, jer nema dopusnicu za rad. Dvadeset dvoje nesretnih studenata platilo je visoku školarinu od 30 tisuća kuna, a svoj novac neće dobiti natrag bez pravne pomoći. Direktor Visoke škole, Vjekoslav Boban na ovaj način prevario je sve studente, a sad se opravdava da su oni sve znali.

U akademskoj godini 2011. / 2012. na Visokoj politehničkoj školi u Zagrebu osnovan je studij Film, televizija i novi mediji. Povučeni stručnošću tamošnjeg profesora Krešimira Mikića koji je inače karijeru izgradio na Učiteljskoj akademiji i Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, dvadeset dvoje studenata upisalo je taj smjer.

MZOS im neće dati dopusnicu za rad, jer nisu ispunili uvjete

Poly je tražio dopusnicu 2008. godine, no nije ju dobio jer nije ispunio sve uvjete. S obzirom da su se studenti pobunili, dopusnica je ponovno zatražena, no u MZOS-u tvrde da je neće dobiti niti ovaj puta. Visoka škola nije ravnomjerno zapošljavala nastavnike, a niti izvijestila ministra o tome. Osim toga u MZOS-u su dodali kako je kazna za ovakve slučajeve od 30 do 100 tisuća kuna.

Direktor pokupio novac i sve ih prevario

Studenti su za godinu dana fakulteta platili nemalu školarinu od 30 tisuća kuna i nastava im je trebala početi. Međutim, tad su počele zavrzlame. Dva stručna predmeta na smjeru, Dramaturgija i Produkcija, zamijenjena su predmetima Proizvodni sustavi i Proizvodni menadžment. Obzirom da kolegiji nemaju veze sa smjerom koji su studenti upisali, tražili su očitavanje vlasnika Polyja, Vjekoslava Bobana.

On im je kazao da je uprava morala promijeniti predmete zbog tehničkih poteškoća, prenosi vecernji.hr. Šokirani studenti shvatili su da su prevareni te su išli provjeriti status svoje Visoke škole u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Dobili su objašnjenje da studij uopće nema dopusnicu i da su evidentirani kao studenti smjera Tehničkog menadžmenta, a ne smjera Film, televizija i novi mediji.

– Vlasnik Boban nas je pokušao uvjeriti da ima dopusnicu, a ako je želimo vidjeti, moramo mu uplatiti novac za iduću godinu, što su neki od nas, u strahu od gubitka prava studiranja i napravili. Potom su htjeli da potpišemo da studiramo na vlastitu odgovornost, ispričali su prevareni studenti. Dodaju kako su neki od njih i ispisani s fakulteta bez svog znanja, jer su tražili svoj novac za školarinu natrag.

Studenti će dobiti besplatnu pravnu pomoć Ante Nobila

Profesor nepostojećeg smjera, Krešimir Mikić osjeća se prevareno kao i studenti. On se godinama stručno pripremao da vodi ovaj smjer na Polyju, a za administraciju i financije se brinuo direktor Boban.

– Neizmjerno sam razočaran, zgranut i duboko ljudski povrijeđen, rekao je profesor Mikić. Studenti su izgubili svoj novac, ali i pravo na obrazovanje, pa će im besplatnu pravnu pomoć pružiti poznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo.

Studenti platili 30 tisuća kuna za upis na fantomski studij
Share via
Copy link
Powered by Social Snap