Pretraga

Studenti preuzeli ključeve našeg velikog grada: Kreće besplatni festival na kojem nastupaju brojne poznate face

A- A+

Student Day Festival, najveći studentski događaj na ovim prostorima započeo je u ponedjeljak, 6. lipnja kada je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović predsjedniku Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Luki Delaku predao ključeve grada. Bogat kulturni, zabavni, edukativni, znanstveni, sportski i glazbeni program trajat će do 11. lipnja na Sveučilišnom Kampusu Trsat, ali i drugim lokacijama diljem Rijeke.

SDF_kljucevi1

Foto: PR

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Luka Delak preuzeo je ključeve grada od gradonačelnika Marka Filipovića i time otvorio Student Day Festival. Bogat kulturni, zabavni, edukativni, znanstveni, sportski i glazbeni program trajat će šest dana, a predstavljen je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su uz Delaka i Filipovića sudjelovali rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin i Alen Tibljaš uime udruge RiKup koja je suorganizator festivala sa Studentskim zborom.

– Sa zadovoljstvom i ponosom možemo najaviti 12. Student Day Festival, koji se odvija od 6. do 11. lipnja, najvećim dijelom na trsatskom kampusu, kako bi bio što bliži studentima. Brojni su zanimljivi sadržaji – kulturni, sportski, edukativni, zabavni i znanstveni uz neizostavan glazbeni koncertni dio. Ovo je najveće koncertno događanje u regiji, čija je posebnost i to što je ulaz na sva događanja besplatan za sve sudionike, rekao je Delak.

Izdvojeni članak
lgbt zastava

Rijeka ima prvu predstavu za LGBT+ mlade: Govori o ljubavnoj priči između dvije djevojke

Prilika za uključivanje u kulturni život grada

Prvi dio programa, koji će se održavati svakodnevno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, nazvan je Culture Week i nudi studentima priliku da se uključe u bogat kulturni i sportski život grada i Sveučilišta u Rijeci. Moći će se upoznati s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, kao i steći korisna dodatna znanja. Od samog starta cilj Student Day Festivala bio je pružiti zaokruženi doživljaj studentima, na kojem mogu zadovoljiti sve svoje društvene potrebe, a svake godine, u ostvarenju tog cilja, program se podiže na višu razinu.

– Sveučilište u Rijeci je ponosno i sretno što ima ovakav studentski zbor, studentske udruge i studente. Oni na Sveučilištu stječu kompetencije za budući život i rad, a ono što studiranje čini studiranjem i što mlade čini mladima su naravno, i zabava i aktivizam. Ponosni smo što studenti uspijevaju održavati ovako visoku razinu SDF-a već 12. godinu. Tu se odražava sve ono što studentski život čini punijim i zanimljivijim, što je sastavni dio studentskog života, rekla je rektorica Prijić – Samaržija.

Naglasila je kako Sveučilište promovira i Rijeku i Županiju kao mjesta gdje treba doći i studirati.

– Ovaj festival pokazuje koliko smo atraktivni i koliko je sveučilišni život prožeo sve forme života u Rijeci. Važno je vidjeti da funkcionira aktivizam naših udruga, a teme o kojima se raspravlja izuzetno su važne – primjerice za razvoj karijere, za mentalno zdravlje te njihovim otvaranjem naši studenti postaju aktivni građani. Koncertni dio festivala je brend za sebe, no i cijeli je festival postao brend, ne samo Sveučilišta već i grada Rijeke te samih studenata. Tu se studenti druže međusobno, sa svojim profesorima, drugim mladim ljudima i svima koji se tako osjećaju. Zahvaljujem i čestitam našim studentima što čine Sveučilište u Rijeci boljim mjestom, rekla je rektorica Prijić – Samaržija, koja je na pitanje o osobnom glazbenom favoritu istaknula Konstraktu koja nastupa s bendom Zemlja gruva koji su jedinstveni glazbeni ali i fenomenološki događaj.

Nastupaju Konstrakta, Neno Belan & Fiumes, Denis & Denis i mnogi drugi

Koncertni program odvijat će se od 9. do 11. lipnja i ugostiti poznata imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije. Na lokaciji nekadašnjeg kluba Tenk nastupit će Konstrakta s bendom Zemlja gruva, Psihomodo Pop, Edo Maajka, Jura Stublić i Film, Neno Belan & Fiumens, Brkovi, Denis & Denis, Šajeta, Grše, Messy Cate, M. O. R. T, 30zona, Padre, Gr#as i Bore Balboa. Na WareHouse pozornici nastupit će DJ-evi KiRiK, Tijana T, DJ Ogi, Bronski, Marin Biocic, Marcel, Dino Jukic, Blank Art, Recep, Bruns Lay, Grenco i Mateo Santic.

– Lijepo je biti u županiji koja ima ovakav studentski zbor i ovakvog predsjednika. Studenti su već dugi niz godina iznimno angažirani u prezentaciji svojih aktivnosti, a jedna od ključnih je SDF s iznimnim programom. Svake godine nastojimo zajedno sa Sveučilištem podupirati programe koji su važni, deficitarni i novi pa smo financijski poduprli i uvođenje logopedije i farmacije, naravno činit ćemo to i dalje. Sveučilište raste, ono je mlado, vrijedno i propulzivno. Čestitke na organizaciji, ovdje ima stvarno genijalnih stvari. Moji koncertni favoriti su ovi malo stariji izvođači poput Jure Stublića i Denis&Denis, poručila je pročelnica Stilin.

Izdvojeni članak
robot-pauk

Riječki srednjoškolci na nastavi informatike izradili 11 robota i to uz pomoć uputa s YouTubea

Plesne radionice, Rage Room, E-sports turnir i drugi sadržaji

U utorak i srijedu u jutarnjim satima u HKD-u Sušak održavaju se Inkluzivna i Neinkluzivna plesna radionica, dok će sutra tijekom jutra i poslijepodneva na igralištu Vojno trajati sportski dan, koji će završiti revijalnom nogometnom utakmicom između predstavnika Sveučilišta i Županije. U utorak je u planu i predavanje „Vaša prava – rad putem studentskog ugovora“ u Akvariju.

U srijedu, nakon plesa, bit će vrijeme za izbacivanje stresa uz Rage Room na prostoru bivšeg tenka. Istog dana, u jutarnjim satima, održava se e-sports turnir u Zgradi sveučilišnih odjela te predavanje „Upravljaj karijerom i gibaj se pravim smjerom“, dok je za poslijepodne najavljen PHD Career Cafe. Večer je rezervirana za performans „Usta puna prava“ te kino pod zvijezdama u sklopu kojeg se u suradnji s Art kinom Croatia održava projekcija filma „Jahači pravde“.

Student Day Festival je definitivno prerastao riječke, pa i hrvatske okvire i upisao se na kartu studentskih aktivnosti ne samo u koncertnom dijelu koji je možda najatraktivniji, nego i u prezentaciji onoga što studenti na Sveučilištu rade. Program je za svaku pohvalu i ponosno ističem kako je naše riječko Sveučilište jedno od najdinamičnijih sveučilišta u RH, i u uvijek dobro prolazi u ocjenjivanju kvalitete. Lipanj obiluje događanjima u Rijeci, no nastojat ću doći na neke od programa. Rijeka se pokazuje kao mjesto dobrog i ugodnog studiranja i studentima iz cijele Hrvatske. Nadam se da će se veliki broj Riječana i Riječanki odazvati na koncerte, kao i naših gostiju kojih je sve više u Rijeci. Dio doprinosa tome donosi i SDF a sada posuđujem studentima ključ grada, rekao je gradonačelnik Filipović.

Student Day Festival ima dugu i veselu povijest. Prvi puta održan je 2010. godine, nakon čega iz godine u godinu raste kvalitetom i opsegom aktivnosti, kao i brojem posjetitelja. Svi detalji o programu i događanjima u sklopu SDF-a objavljuju se na službenim Facebook i Instagram stranicama te webu. Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Sveučilišta u Rijeci, Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija.