Pretraga

Studenti i profesori s Filozofskog traže odgodu primjene kurikuluma povijesti

A- A+

Zadnja verzija kurikuluma povijesti, u novom obliku izrađena nakon javnog savjetovanja u prosincu 2018., prošla je još jednu javnu raspravu tijekom koje je stiglo više od 350 primjedbi. Kurikulum sada finalizira radna skupina proširena trojicom novoimenovanih povjesničara. No, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu krajem veljače upozorili su da je kurikulum u tom obliku nepopravljiv, a jučer su poručili kako traže odgodu primjene nove verzije kurikuluma povijesti u hrvatskim školama. Smatraju kako ona unazađuje nastavu povijesti.

Foto: srednja.hr

Nakon što su krajem veljače na okruglom stolu upozorili na nedostatke posljednje verzije kurikuluma povijesti, profesori s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu uz podršku studentskih predstavnika jučer su zatražili odgodu primjene nove verzije kurikuluma povijesti.

Goldstein: ‘U novom kurikulumu ima puno loših stvari’

Izdvojeni članak

Filozofski fakultet traži povlačenje kurikuluma povijesti!

Radi se o kurikulumu koji je trenutačno u procesu dorade nakon ponovljene javne rasprave, a prema višestruko ponovljenom mišljenju povjesničara s Filozofskog fakulteta, taj je kurikulum nepopravljiv i vodi unazađenju nastave povijesti.

– U novom kurikulumu ima puno loših stvari, amaterizama i zbrzanih rješenja. Osnovna razlika između prvog, odbačenog prijedloga kurikuluma i njegove nove verzije je razlika između modernosti i tradicionalizma; otvorene povijesti koja učenicima nudi širinu povijesnih događanja naspram koncepta iz 19. stoljeća. Taj koncept će određene činjenice koje ne idu u prilog nacionalnoj državi stavljati pod stol, a sve što joj tobože ide u prilog nekritički će isticati, kaže povjesničar Ivo Goldstein sa zagrebačkog Filozofskog za današnji Jutarnji list.

Podsjetimo ukratko, kurikulum povijesti na kojem je radila skupina još iz vremena Cjelovite kurikularne reforme, u studenom i prosincu prošle godine prošao je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, nakon kojeg je novoimenovana skupina trebala doraditi kurikulum sukladno pristiglim komentarima. Skupina je u kurikulum intervenirala puno šire od zadaće koja joj je bila propisana pa je tako nastao novi dokument kurikuluma. Kritizirala ga je prethodna skupina, tvrdeći da je nova verzija pretrpana sadržajima te da neće donijeti nikakve pozitivne pomake u nastavi povijesti.

Takvom verzijom nije bila zadovoljna niti ministrica Blaženka Divjak pa je kurikulum ponovno uputila u javno savjetovanje koje je bilo otvoreno do 22. veljače. Na finalizaciji kurikuluma sada radi radna skupina proširena za troje povjesničara – Borislav Grgin s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mladenko Domazet s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Damir Karbić, upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU.

Izvorna inačica kurikuluma bez obrazloženja odbačena

Izdvojeni članak

S Filozofskog oštre kritike na kurikulum povijesti: Vraća nas u 20., čak i u 19. stoljeće!

Goran Hutinec, docent s Filozofskog, za Jutarnji je demantirao tvrdnje koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa da se s Filozofskog bune jer ‘možda njima smeta i to što je u ovoj inačici kurikuluma vrlo dobro prikazan Domovinski rat’.

– Domovinski rat se u novom kurikulumu objašnjava kroz tvrdnje o pobuni Srba u Hrvatskoj i velikosrpskoj agresiji, a niti jednom ne spominje ulogu JNA. To naprosto ne može biti dobar prikaz, kaže Hutinec.

Uz Goldsteina i Hutinca, za Jutarnji je reagirao i Neven Budak, jedan od autora izvorne inačice kurikuluma, koja je sada definitivno odbačena. Budak upozorava da je prva verzija nakon javne rasprave u studenom i prosincu 2018. bez obrazloženja odbačena te da Ministarstvo obrazovanja nije odgovorilo na prigovore s rasprave.

_______________________________

Više o ovoj temi čitajte u nastavku:

S Filozofskog oštre kritike na kurikulum povijesti: Vraća nas u 20., čak i u 19. stoljeće!

I Sveučilište u Zadru se očitovalo o kurikulumu Povijesti: Evo što bi sve mijenjali

Filozofski fakultet traži povlačenje kurikuluma povijesti!

Nastavnici u strahu: Ne žele komentirati kurikulum Povijesti da se ne zamjere osobi koja odlučuje o njihovoj sudbini

Nastavlja se agonija kurikuluma povijesti: Ministrica ga opet poslala u javnu raspravu

Politički triler s kurikulumom povijesti: ‘Sramotno i tužno! Ceh u ovom slučaju plaćaju naša djeca’

Prije 3 godine očekivali smo manje štrebanja povijesti: Piši kući propalo

Povišeni tonovi između ministrice i premijerova savjetnika: Lome se koplja oko 4 kurikuluma

Copy link
Powered by Social Snap