Pretraga

Studenti se lancima vezali za Sveučilište, blokiraju ulaz u zgrade

A- A+

U Bugarskoj traju prosvjedi protiv Vlade, kojima su se pridružili i studenti koji su se lancima vezali za vrata Sveučilišta u Sofiji tvrdeći da su postali ‘visokoobrazovani prosjaci’. Prije tri tjedna studenti su zauzeli glavnu dvoranu Sveučilišta te proglasili ‘totalnu i stvarnu okupaciju’ sve dok Vlada ne da ostavku.

Studentima u Bugarskoj kap je prelila čašu te su se dali u prosvjede vežući se lancima za vrata Sveučilišta u Sofiji. Prije tri tjedna također su zauzeli glavnu dvoranu te institucije najavljujući ‘totalnu i stvarnu okupaciju’ sve dok vlada ne da ostavku, a također su zablokirali sve fakultete. Podržalo ih je tisuće građana u prosvjednim ‘marševima za pravdu’ koje organiziraju po glavnom gradu, buneći se protiv sveopćeg siromaštva i korupcije, piše Jutanji.hr.

Izdvojeni članak

Studentski prosvjed u domu na Savi podbacio brojnošću okupljenih

Bugarska najsiromašnija članica EU

Bugarska je najsiromašnija članica Europske unije, u kojoj socijalni nemiri traju još od svibnja kada su se održali izbori. Prosvjedi su započeli za vrijeme mandata vlade desnog centra Bojka Borisova, a ponovno su ojačali nakon što su otkrivene koruptivne veze tehnokratske socijalističke vlade Plamena Oresharskog s velikim kompanijama.

Revoltirani siromaštvom i korupcijom

Studenti su protiv siromaštva i razgranate mreže korupcije bune prosvjedima, konstatirajući da su ‘postali visokoobrazovani prosjaci’. Fakultete su blokirali te ne dozvoljavaju ni profesorima ni ostalim službenicima ulaz u zgrade Sveučilišta. Premijer Oresharski ismijan je brojnim plakatima koji ga prikazuju kao zombija, dok su u isto vrijeme profesori i učitelji zajednički izjavili kako ‘osuđuju laži i tajkunizaciju političkog i društvenog okruženja’. Predsjednik Rosen Plevneliev smatra kako se u Bugarskoj čuje ‘poziv na moralnu revoluciju’.

Copy link
Powered by Social Snap