Studenti u Zagrebu više neće plaćati troškove natječaja za dom 100 kuna: Iznos je smanjen

SC Zagreb nakon mnogobrojnih sastanaka sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku da će smanjiti iznos koji studenti plaćaju za troškove obrade natječajne dokumentacije za studentske domove. Iako je Zbor tražio da se to potpuno ukine, odluka je da se iznos koji studenti plaćaju smanji sa 100 na 60 kuna. Josipa Smoljo, v.d. predsjednice Zbora, komentirala nam je da je ovo samo minimalni pomak i da nisu u potpunosti zadovoljni.

Foto: Dominik Smolak

Studentski centar u Zagrebu objavio je da je odlučio smanjiti troškove koje studenti podmiruju prijavom na natječaj sa sadašnjih 100 na 60 kuna po podnositelju dokumentacije.

Borba Studentskog zbora i SC-a: Bojkot plaćanja stanarine se nastavlja, Zbor se pita gdje ide novac u SC-u

– Daljnjim procesom digitalizacije nadamo se da će se na državnoj razini omogućiti pristup svim traženim dokumentima, koji su propisani Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, elektroničkim putem te će se time otvoriti prostor da se ovaj trošak s vremenom potpuno i ukine, objavili su na stranicama SC-a.

Ova Odluka došla je nakon mnogobrojnih sastanaka SC-a sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu koji je zbog istog pokrenuo bojkot plaćanja stanarine. Ovime je taj bojkot završen, objavili su na Facebooku iz Zbora.

Josipa Smoljo, v.d. predsjednice Studentskog zbora, rekla nam je da ovom Odlukom dolazi do očigledne promjene i pomaka na bolje, no da to nije unapređenje studentskog standarda kojem težie.

– Promjena je vidljiva, ali minimalna te kao takvom ne možemo biti zadovoljni. Što se tiče direktno smanjenja naknade prijave na natječaj za studentski dom, zalažemo se za potpuno ukidanje iste, odnosno studentima moraju moći biti omogućeni benefiti poput studentskog smještaja, prehrane i obavljanja studentskih poslova- bez direktnih studentskih ulaganja u smislu novčanih naknada, rekla nam je Smoljo.

U objavi na Facebooku iz Zbora naglašavaju da će se potruditi ukinuti naknadu u potpunosti za sljedeću akademsku godinu te time nastaviti razvijati svijest o važnosti unaprjeđenja studentskog standarda.

Odgovori