Pretraga

Studenti žale za Đikićem: Bio nam je inspiracija i motivacija za napredak

Znanstvenik svjetskog glasa Ivan Đikić bio je aktivan tijekom čitave rasprave o plagijatu ministra Pave Barišića. U nekoliko je navrata argumentirano pokušao objasniti zašto Barišić ne bi trebao obnašati tu dužnost, za što je nazivan pristašom opozicije. Jučer je Đikić objavio kako napušta svoj znanstveni rad u Hrvatskoj, a za ‘izbacivanje’ iz države okrivio je Plenkovića i rektora Anđelinovića. I dok vladajući zbog toga nisu pokazali nikakvo žaljenje, studentima će Đikić itekako nedostajati. Bio je, kažu, izvrstan profesor i izuzetan primjer studentima.

Screenhot: YouTube, MuthKomm

Hrvatsku javnost jučer je rastužila vijest kako ugledni znanstvenik svjetskog glasa napušta Hrvatsku. Odluka je, kaže, direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića i premijera Andreja Plenkovića, vezano uz nastupe o dokazanom plagijatu ministra Barišića.

Prilikom obrane Barišića, Anđelinović je tvrdio kako je Đikić u sukobu interesa, pa Đikić kaže da ne može raditi na Sveučilištu čiji ga rektor bez ikakvih posljedica neargumentirano napada i lažno optužuje. Dodatan poticaj njegovoj odluci, kaže, bile su neistine koje je Plenković iznio u Saboru, na dan kada se raspravljalo o razrješenju Barišića. Time ga je, tvrdi Đikić, Plenković ‘izbacio’ iz Hrvatske. Njegov oproštaj od hrvatske znanosti možete pročitati ovdje.

Borba za napredak znanosti bez najizvrsnijih

Iako su brojne javne ličnosti razočarane zbog ovakvog tretmana znanstvenika i izražavaju žaljenje, vladajuće, pa tako i vrhovnog čovjeka Sveučilišta koje čuveni znanstvenik napušta, ova vijest baš i nije potresla.

– Prof. dr. sc. Ivan Đikić kao i svi drugi profesori na Sveučilištu u Splitu uživaju sve akademske slobode u svoj njihovoj punini te im ničim nisu ugrožene slobode izbora tema i sadržaja znanstvenog rada i svih ostalih oblika znanstvenog i akademskog djelovanja.

Odluku prof. Đikića ne bih komentirao jer je ona osobne naravi.

Kao rektor zalagat ću se za unaprjeđenje akademskih sloboda i autonomije Sveučilišta, a isto tako zalagat ću se da Sveučilište u Splitu i sve njegove sastavnice nastave rast i razvoj na svim razinama osobito na onoj znanstvenoj i međunarodnoj kao što sam i do sada radio, a što je i vidljivo u zadnjim izvješćima s međunarodnih rang lista, piše Anđelinović.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje se deklarativno zalaže da znanost postane ‘jedan od ključnih čimbenik društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske’, čini se, to planira učiniti bez vrhunskih znanstvenika. Tako su svojim priopćenjem izrazili žaljenje što je Đikić napustio znanstveni rad u Hrvatskoj, no s jednim velikim ‘ali’.

– Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama. Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu, piše Barišićevo ministarstvo.

‘Profesore, hvala Vam od srca!’

U svom pismu Đikić je istaknuo kako se ovako žustro protiv plagiranja bori iz jednog jedinog razloga:

– Iz čistog uvjerenja da je plagiranje opasna prijetnja hrvatskom društvu koja oduzima talente i budućnost mladih te šteti svakom pojedincu koji cijene svoj rad. Rad je jedna od najsvetijih kategorija kojom odgovaramo na pitanje ljudske egzistencije, i taj nam rad nitko nema pravo ukrasti, činom plagiranja. U kratkom vremenu Hrvatsku je napustilo preko 60.000 mladih, a jedan od razloga takvog odlaska je nepovjerenje u vrijednosni sustav društva. Štićenjem plagijatora u Saboru, Vladi, Ustavnom sudu, bolnicama, sveučilištima i drugim institucionalnim strukturama društva, takvo nepovjerenje samo se pojačava, piše Đikić.

Kako su mladi koje znanstvenik spominje sustavno zanemarivani i u čitavoj ovoj priči nitko od vladajućih učenike i studente nije niti jednom spomenuo, sami smo, sada već bivše Đikićeve studente, odlučili pitati što misle o najnovijem potezu svog profesora.

– Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Splitu izražava žaljenje za odlaskom profesora Ivana Đikića. Naši studenti imali su izuzetnu čast prisustvovati predavanjima uglednog znanstvenika i naučiti brojne informacije vezane za njegovo područje rada. Ne samo da je bio izvrstan profesor, već je predstavljao izuzetan primjer svim studentima Medicinskog fakulteta u Splitu kako se jednim velikim radom i zalaganjem mogu ostvariti itekako značajna otkrića na znanstvenoj pozornici svijeta. Profesor Đikić je također bio i inspiracija, motivacija za napredak svim studentima, kazali su nam studenti.

Svjesni su da Đikić ima pravo sam odlučivati o nastavku svoje karijere, i zahvalni na vremenu koje je posvetio upravo njima.

– Jako nam je žao što profesor Đikić odlazi s našeg fakulteta, no isto tako kao akademski građanin ima pravo samostalno odlučivati te poštujemo u potpunosti njegovu odluku. Ovim putem želimo mu se zahvaliti za izuzetan doprinos našem fakultetu u svakom pogledu i želimo mu svu sreću u daljnjoj karijeri. Profesore, hvala Vam od srca, poručuju studenti Đikiću.

Za komentar smo pitali i dekana Medicinskog fakulteta u Splitu, Zorana Đogaša, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Dopuna teksta 15. veljače 2017. u 11:16 h

Đikićevu odluku komentirao je i njegov kolega sa Medicinskog u Splitu, Janoš Terzić. Jednako kao i studenti, ovaj događaj ga je rastužio.

– Mislim da će se Ivanov potpuni odlazak iz Hrvatske vrlo negativno odraziti na ukupnu znanstvenu atmosferu. Jer Ivan je veliki motivator i prava inspiracija svima, a naročito mladima. A kako i ne bi bio kad je kao prvi na prijemnom ispitu upisao medicini u Zagrebu, završio studij s prosjekom 5,0 u samo 4 i pol godine! Bio je uzor mnogima i živi primjer da i iz naše domovine možemo do najboljih svjetskih rezultata, kazao nam je Terzić.

Oštećeni će biti i studenti te će im kontakt s Đikićem nedostajati, jer iako bi došao na kratko, njegovi su posjeti bili vrlo upečatljivi, prepričava Đikićev kolega.

– To je jedina točka u kojoj bi imali priliku na hrvatkom jeziku pričati s jednim od najboljih znanstvenika na svijetu i njemačkim akademikom. Njegova predavanja uvijek su se jako produžila zbog mnogih pitanja studenata (koji su inače vrlo škrti s pitanjima). Trebalo je doživjeti atmosferu nakon njegovih predavanja, da bi Ivan je jedan od pokretača programa NobelST kroz koji dovodimo dobitnike Nobelove nagrade u Split, te organizirao mnoge znanstvene skupove u Splitu tj. vrhunsku je znanost, u različitim oblicima, stalno dovodio u Split.
Mislim da u nastalim okolnostima najviše gubi hrvatska znanost i mladi te da bi Vlast trebala naći modus i rješenje za nastalo stanje, zaključuje Terzić.

Studenti žale za Đikićem: Bio nam je inspiracija i motivacija za napredak
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap