Pretraga

Studenti žale za Đikićem: Bio nam je inspiracija i motivacija za napredak

A- A+

Znanstvenik svjetskog glasa Ivan Đikić bio je aktivan tijekom čitave rasprave o plagijatu ministra Pave Barišića. U nekoliko je navrata argumentirano pokušao objasniti zašto Barišić ne bi trebao obnašati tu dužnost, za što je nazivan pristašom opozicije. Jučer je Đikić objavio kako napušta svoj znanstveni rad u Hrvatskoj, a za ‘izbacivanje’ iz države okrivio je Plenkovića i rektora Anđelinovića. I dok vladajući zbog toga nisu pokazali nikakvo žaljenje, studentima će Đikić itekako nedostajati. Bio je, kažu, izvrstan profesor i izuzetan primjer studentima.

Screenhot: YouTube, MuthKomm

Hrvatsku javnost jučer je rastužila vijest kako ugledni znanstvenik svjetskog glasa napušta Hrvatsku. Odluka je, kaže, direktna posljedica djelovanja rektora Sveučilišta u Splitu Šimuna Anđelinovića i premijera Andreja Plenkovića, vezano uz nastupe o dokazanom plagijatu ministra Barišića.

Prilikom obrane Barišića, Anđelinović je tvrdio kako je Đikić u sukobu interesa, pa Đikić kaže da ne može raditi na Sveučilištu čiji ga rektor bez ikakvih posljedica neargumentirano napada i lažno optužuje. Dodatan poticaj njegovoj odluci, kaže, bile su neistine koje je Plenković iznio u Saboru, na dan kada se raspravljalo o razrješenju Barišića. Time ga je, tvrdi Đikić, Plenković ‘izbacio’ iz Hrvatske. Njegov oproštaj od hrvatske znanosti možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Ivan Đikić prestaje predavati i stvarati u Hrvatskoj: ovo su njegovi razlozi

Borba za napredak znanosti bez najizvrsnijih

Iako su brojne javne ličnosti razočarane zbog ovakvog tretmana znanstvenika i izražavaju žaljenje, vladajuće, pa tako i vrhovnog čovjeka Sveučilišta koje čuveni znanstvenik napušta, ova vijest baš i nije potresla.

– Prof. dr. sc. Ivan Đikić kao i svi drugi profesori na Sveučilištu u Splitu uživaju sve akademske slobode u svoj njihovoj punini te im ničim nisu ugrožene slobode izbora tema i sadržaja znanstvenog rada i svih ostalih oblika znanstvenog i akademskog djelovanja.

Odluku prof. Đikića ne bih komentirao jer je ona osobne naravi.

Kao rektor zalagat ću se za unaprjeđenje akademskih sloboda i autonomije Sveučilišta, a isto tako zalagat ću se da Sveučilište u Splitu i sve njegove sastavnice nastave rast i razvoj na svim razinama osobito na onoj znanstvenoj i međunarodnoj kao što sam i do sada radio, a što je i vidljivo u zadnjim izvješćima s međunarodnih rang lista, piše Anđelinović.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje se deklarativno zalaže da znanost postane ‘jedan od ključnih čimbenik društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske’, čini se, to planira učiniti bez vrhunskih znanstvenika. Tako su svojim priopćenjem izrazili žaljenje što je Đikić napustio znanstveni rad u Hrvatskoj, no s jednim velikim ‘ali’.

– Smatramo da nije bilo razloga za odustajanje od angažmana i želimo da i dalje nastavi davati doprinos razvoju Republike Hrvatske. S ponosom ističemo da Sveučilište u Splitu bilježi značajan porast uspješnosti na svjetskim listama. Gubitak predstavlja svaki odlazak i odustajanje bilo kojeg člana akademske zajednice od angažmana na zajedničkom cilju prosperiteta države. Međutim, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može utjecati na akademsko pravo svakoga člana akademske zajednice, kako u zemlji tako i u inozemstvu, da samostalno odlučuje o svom znanstvenom angažmanu, piše Barišićevo ministarstvo.

Izdvojeni članak

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

‘Profesore, hvala Vam od srca!’

U svom pismu Đikić je istaknuo kako se ovako žustro protiv plagiranja bori iz jednog jedinog razloga:

– Iz čistog uvjerenja da je plagiranje opasna prijetnja hrvatskom društvu koja oduzima talente i budućnost mladih te šteti svakom pojedincu koji cijene svoj rad. Rad je jedna od najsvetijih kategorija kojom odgovaramo na pitanje ljudske egzistencije, i taj nam rad nitko nema pravo ukrasti, činom plagiranja. U kratkom vremenu Hrvatsku je napustilo preko 60.000 mladih, a jedan od razloga takvog odlaska je nepovjerenje u vrijednosni sustav društva. Štićenjem plagijatora u Saboru, Vladi, Ustavnom sudu, bolnicama, sveučilištima i drugim institucionalnim strukturama društva, takvo nepovjerenje samo se pojačava, piše Đikić.

Kako su mladi koje znanstvenik spominje sustavno zanemarivani i u čitavoj ovoj priči nitko od vladajućih učenike i studente nije niti jednom spomenuo, sami smo, sada već bivše Đikićeve studente, odlučili pitati što misle o najnovijem potezu svog profesora.

– Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Splitu izražava žaljenje za odlaskom profesora Ivana Đikića. Naši studenti imali su izuzetnu čast prisustvovati predavanjima uglednog znanstvenika i naučiti brojne informacije vezane za njegovo područje rada. Ne samo da je bio izvrstan profesor, već je predstavljao izuzetan primjer svim studentima Medicinskog fakulteta u Splitu kako se jednim velikim radom i zalaganjem mogu ostvariti itekako značajna otkrića na znanstvenoj pozornici svijeta. Profesor Đikić je također bio i inspiracija, motivacija za napredak svim studentima, kazali su nam studenti.

Svjesni su da Đikić ima pravo sam odlučivati o nastavku svoje karijere, i zahvalni na vremenu koje je posvetio upravo njima.

– Jako nam je žao što profesor Đikić odlazi s našeg fakulteta, no isto tako kao akademski građanin ima pravo samostalno odlučivati te poštujemo u potpunosti njegovu odluku. Ovim putem želimo mu se zahvaliti za izuzetan doprinos našem fakultetu u svakom pogledu i želimo mu svu sreću u daljnjoj karijeri. Profesore, hvala Vam od srca, poručuju studenti Đikiću.

Za komentar smo pitali i dekana Medicinskog fakulteta u Splitu, Zorana Đogaša, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Izdvojeni članak

Ivan Đikić: ‘Trenutačna situacija u Hrvatskoj sve više sliči karcinomu koji se širi i razara vrijednosti’

Dopuna teksta 15. veljače 2017. u 11:16 h

Đikićevu odluku komentirao je i njegov kolega sa Medicinskog u Splitu, Janoš Terzić. Jednako kao i studenti, ovaj događaj ga je rastužio.

– Mislim da će se Ivanov potpuni odlazak iz Hrvatske vrlo negativno odraziti na ukupnu znanstvenu atmosferu. Jer Ivan je veliki motivator i prava inspiracija svima, a naročito mladima. A kako i ne bi bio kad je kao prvi na prijemnom ispitu upisao medicini u Zagrebu, završio studij s prosjekom 5,0 u samo 4 i pol godine! Bio je uzor mnogima i živi primjer da i iz naše domovine možemo do najboljih svjetskih rezultata, kazao nam je Terzić.

Oštećeni će biti i studenti te će im kontakt s Đikićem nedostajati, jer iako bi došao na kratko, njegovi su posjeti bili vrlo upečatljivi, prepričava Đikićev kolega.

– To je jedina točka u kojoj bi imali priliku na hrvatkom jeziku pričati s jednim od najboljih znanstvenika na svijetu i njemačkim akademikom. Njegova predavanja uvijek su se jako produžila zbog mnogih pitanja studenata (koji su inače vrlo škrti s pitanjima). Trebalo je doživjeti atmosferu nakon njegovih predavanja, da bi Ivan je jedan od pokretača programa NobelST kroz koji dovodimo dobitnike Nobelove nagrade u Split, te organizirao mnoge znanstvene skupove u Splitu tj. vrhunsku je znanost, u različitim oblicima, stalno dovodio u Split.
Mislim da u nastalim okolnostima najviše gubi hrvatska znanost i mladi te da bi Vlast trebala naći modus i rješenje za nastalo stanje, zaključuje Terzić.