Pretraga

Studentica iz Zagreba odlučila godinu dana slikati svoje ručkove: Pogledajte njene zanimljive crteže

Od prije dva tjedna diplomirana slikarica s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Marta Tuta, odlučila je svakodnevno čitavu jednu godinu slikati svoje ručkove. Kako nam sama objašnjava, stalno gleda kako njeni prijatelji objavljuju na društvenim mrežama gdje su, što rade pa se i ona odlučila na malo inovativniju formu dijeljenja osobnih trenutaka. K tomu je još željela dati na važnosti jednoj svakodnevnoj rutini o kojoj ovisimo, a ne krije ni da je sama veliki gurman. Rekla nam je još neke detalje o svome projektu, kao i odnosu likovnosti i hrane.

Mlada slikarica Marta Tuta prije dva tjedna je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ono čime se istaknula u ranoj fazi svoje karijere je zanimljiv projekt. Naime, ona je željela dati na važnosti hrani pa je odlučila 365 dana slikati svoje objede. Kako i kada je sve počelo te više o izložbi radova, kao i samoj ideji, otkriva nam Marta sama.

Prijatelji objavljuju fotografije, a ja sam odlučila objavljivati slike

Kako je sada već akademska slikarica, koja uz to obožava jesti, spojila je svoje dvije ljubavi i nastali su crteži hrane.

– Ručkove sam počela crtati sredinom trećeg mjeseca i crtat ću ih godinu dana. Trenutno sam negdje na pola puta! Svakodnevno gledam kako moji prijatelji objavljuju na društvenim mrežama što rade, gdje se nalaze i slično. Meni se ne sviđa takav način dijeljenja svojih osobnih trenutaka pa sam odlučila pronaći svoj način, svakodnevnim crtanjem.

Počela sam crtati hranu zato što, kao i svi na ovome svijetu, ovisim o njoj. Istovremeno time dajem na važnosti jednoj rutini koju svi izvodimo. Razlika je u tome što netko pridaje veću ili manju pozornost hrani koju jede. Mislim da ne trebam naglasiti da obožavam finu hranu, podrobno nam s više aspekata svoj projekt opisuje Marta.

Za neke joj crteže trebalo i četiri sata

Mlada slikarica objašnjava da joj otprilike treba sat vremena za jedan crtež, što ovisi o broju priloga koje je pojela.

– Za Uskršnji ručak mi je na primjer trebalo oko 4 sata možda više, prisjeća se Marta.

Iskoristili smo priliku pitati 24-godišnju umjetnicu i koliko je često hrana motiv likovne umjetnosti, kao i postoje li slikari koji su joj posvetili dobar dio svoga opusa.

– Hrana je vječna tema u umjetnosti. Ručkovi su bili čest motiv s naglaskom na bogato ukrašene zdjele i vrčeve kako bi se prikazalo bogatstvo. Meni to nije cilj. Mislim da je bitnije realno prikazati sliku nečega tako banalnoga da samo od sebe postane duhovito.

Uživam u tome što jednu tako tradicionalnu temu crtam bojicama i tušem. Mnogo se tradicionalnih slikara bavilo slikanjem hrane. Međutim mene zanimaju umjetnici novijeg datuma. Više me zanima koncept u stvaralaštvu pa bi zato izdvojila Daniela Spoerria koji je nakon ručka sve predmete zalijepio na stol, uključujući i pepeo cigarete, objašnjava Marta.

Dva mjeseca ručanja već je izložila

Iako kako smo rekli projekt mlade slikarice traje godinu dana, već joj je izložena jedna faza objedovanja popraćenog crtežima.

– Dva mjeseca ručanja su već bila izložena u Studiju Galerije Poola ovo ljeto, a sljedeće ljeto planiram veliku izložbu 365 ručkova u galeriji PM u HDLU-u u Zagrebu. Nadam se da će me moja duša uspjeti nahraniti jednoga dana, poetski zaključak daje Marta.

Obzirom da je diplomirala, zanimalo nas je kakvi su joj daljnji planovi.

– Planiram crtati, slikati, crtati i slikati! Trenutno uređujem mali atelje u koji se useljavam, a nadam se da ću jednoga dana imati ogroman studio i da će se svi moji prekrasni planovi ostvariti, s maštanjima završava Marta Tuta.

U galeriji pogledajte crteže i opise njenih objeda koji su bez iznimke vegetarijanski, budući da 24-godišnja slikarica ne jede meso.

Kako je naglasila, na pola je puta sa svojim projektom, a njene dosadašnje i daljnje radove možete pratiti na Martinom blogu.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap