Pretraga

Studentica u Eindhovenu oduševila profesore diplomskim radom o renoviranju obrušene zgrade u Mostaru

A- A+

Olja Gačić iz BiH se preselila i Nizozemsku kad su joj bile četiri godine te je u toj dobi kretala u osnovnu školu. Nakon nekoliko godina upisala je Tehnološki fakultet u Eindhovenu čije je profesore oduševila temom za svoj diplomski rad. Budući da je takva reakcija profesora u povijesti ovog fakulteta rijetko zbilježena, na diplomski rad o renoviranju više djevojačke škole u Mostaru diplomirana arhitektica je jako ponosna.

Foto: Facebook

Diplomirana arhitektica Tehnološkog fakulteta u Eindhovenu, Olja Gačić koja je rodom iz BiH, oduševila je tamošnje profesore temom za diplomski rad. Davne 1994. godine napustila je BiH  te se iz Zenice preselila s obitelji u Nizozemsku gdje je sa četiri godine počela pohađati osnovnu školu. Dvadeset godina kasnije postigla je ono što je u povijesti Tehnološkog fakulteta rijetko zapamćeno. Za diplomski rad mlada arhitektica se odlučila na renoviranje obrušene bivše više djevojačke škole u Mostaru čime je oduševila tamošnje profesore, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Za diplomske radove traže do 1 500 kuna, a posla ima sve više

Kao strana studentica u posljenje vrijeme najbolja na Eindhovenu

Budući da je na spomenutom fakultetu bila pod statusom stranog studenta, zaradivši najvišu ocjenu uspjelo joj je nešto što nije zabilježeno posljednjih nekoliko godina. Također je najmlađi student godine koji je diplomirao.

Diplomski rad na spomenutom nizozemskom fakultetu traje godinu dana te u tom razdoblju svaki student mora
smisliti interesantan projekt, lokaciju i funkciju koju mora do
najsitnijeg detalja razraditi kako bi se isti mogao provesti u djelo.

– Izabrala sam svoj grad Mostar jer me na mnoge načine fascinira. Ta klima, ta okolina koja odudara od klime i okoline u Nizozemskoj, sve me je to fasciniralo. A i to je moje podrijetlo. Izazov mi je bio napraviti zanimljiv projekt koji će ljudima i u mom gradu, ali i ovdje u Nizozemskoj biti zanimljiv pa sam krenula u istraživanje, izjavila je Olja Gačić za Večernji list.

Izdvojeni članak

Napravila video kao diplomski rad kojim objašnjava zašto studira fiziku

Renoviranje bivše više djevojačke škole oduševilo profesore

Olja je priznala kako se iznenadila kad je doznala da u cijeloj Bosni i Hercegovini nema zemaljski muzej koji je otvoren za publiku. Smatra da postoji dosta zanimljivih starina koje su razbacane po manjim muzejima ili u privatnom vlasništvu i da bi mogle biti na jednom mjestu.

– Budući da je Mostar iznimno posjećen grad zbog različitih povijesnih objekata i građevina, smatrala sam da bi sa zemaljskim muzejom grad privukao još veću pažnju turista i postao još poznatiji u Europi prepoznatljiv kao turistički grad. Muzej bi bio najbolje posjećen u blizini Starog mosta gdje je najveći promet turista, smatra diplomirana arhitektica.

Izdvojeni članak

Kad diplomski rad postane senzacija: Dizajnirala mapu za slijepe


Smatra da će njen projekt biti realiziran

Rođena Zeničanka je istaknula kako ju još nitko nije kontaktirao za realizaciju diplomskog rada, ali vjeruje da su višeminutni pljesak profesora i najviša ocjena potvrda kvalitete njenog projekta i da će jednom biti realiziran.

Iako grad na Neretvi obiluje razrušenim zgradama van upotrebe, Olja se odlučila za jednu od osobno joj najzanimljivijih – bivšu višu djevojačku školu koja je pod zaštitom UNESCO-a te prva je na listi za renoviranje.

– Kako su fasade pod zaštitom, a interijer je totalno srušen, ja sam izabrala renoviranje fasade, ali tako da se na taj način vrati u svoje prvotno stanje, a da iznutra napravim moderan objekt s prostorijama u kojim bi se izlagali objekti iz prošlosti BiH. Baš zato što je zgrada cijenjena u cijeloj Europi, treba ju obnoviti, a taj muzej bi bio najbolje funkcionalan jer bi turisti posjećivali i zgradu, ali i sve ono što se nalazi u muzeju, istaknula je Olja Gačić.

Za kraj je dodala da su tijekom njenog istraživanja i rada profesori bili jako zainteresirani izlaganjima, ali i oduševljeni konačnim rezultatom. Istaknuli su da je projekt, kako arhitektica tvrdi, realan i da bi se mogao realizirati.

Studentica u Eindhovenu oduševila profesore diplomskim radom o renoviranju obrušene zgrade u Mostaru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap