Pretraga

Studentima na račun preko tri tisuće kuna mjesečno: Raspisani natječaji za socio-ekonomske stipendije u Zagrebu

Grad Zagreb danas je raspisao šest novih natječaja za stipendije. Riječ je o stipendijama koje će se za akademsku godinu 2018./2019. dodjeljivati studentima i učenicima nepovoljnijeg socio-ekonomskog statusa te učenicima i studentima s invaliditetom.

Foto: Srednja.hr

Grad Zagreb dodjeljuje stipendije u brojnim kategorijama, a natječaji za deficitarna zanimanja te izvrsnost objavljeni su ranije ovog mjeseca. Danas je raspisano šest novih, a rok prijave za sve je 30. studenoga 2018. Prijave se podnose poštom, na adresu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a svi obrasci za prijavu po pojedinoj kategoriji mogu se pronaći ovdje.

Stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa

Studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa ove će se godine dodijeliti najviše 30 stipendija. Stipendije su rezervirane za redovne studente koji imaju prebivalište na području Zagreba najmanje tri godine. Osim dohodovnog cenzusa, u obzir se uzima i prosjek ocjena koji ne smije biti niži od 3,0.

Stipendija se dodjeljuje, računajući od 1. listopada 2018., za trajanja statusa redovitog studenta, a najduže za 12 mjeseci. Neto iznos Stipendije utvrđuje se u visini 50% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za
razdoblje siječanj – kolovoz 2018. godine, koja je prema dostupnim podacima nešto viša od 7.000 kuna.
Detalje o uvjetima i načinu prijave doznajte u dokumentu koji slijedi.

Stipendije za učenike slabijeg socio-ekonomskog statusa

Baš kao i studentima i učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa ove se godine dodjeljuje 30 stipendija. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu ove stipendije su socijalni status i druge
socijalne prilike, uspjeh u školovanju i ranije korištenje stipendije. Stipendija se dodjeljuje, računajući od 1. rujna 2018., za trajanja statusa redovitog učenika, odnosno najduže za 12 mjeseci. Neto iznos stipendije utvrđuje se u visini 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za prvih osam mjeseci 2018.

Tekst natječaja je u dokumentu koji slijedi.

Natječaji za studente i učenike s invaliditetom

Osim ova dva natječaja, Grad Zagreb raspisao ih je još četiri. Učenicima s invaliditetom dodijelit će se 21 stipendija u visini 35% prosječne neto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci 2018. Studentima s invaliditetom dodjeljuje se 13 stipendija u iznosu od 50% prosječne neto plaće u Zagrebu, a poslijediplomcima s invaliditetom tri stipendije u visini 60% prosječne neto plaće. Raspisan je natječaj i za dodjelu stipendija studentima poslijediplomskih studija koji žive u slabijim socio-ekonomskim uvjetima. Njima će se također dodijeliti tri stipendije, u iznosu od 60% prosječne zagrebačke neto plaće, osim onima koji studiraju s dijelom radnog vremena, kojima se dodjeljuje stipendija u iznosu od 30% prosječne plaće.

Natječaje za navedene četiri kategorije stipendija možete vidjeti u dokumentima u nastavku.