Pretraga

Studirati vani: Skopje i Bratislava mali gradovi za veliko životno iskustvo

A- A+

rta.hr

Nakon posjeta Firenci putujemo dalje po Europi u potrazi za pričama hrvatskih studenata. S Apenina smo krenuli prema Istoku. Bratislava i Skopje su tek odnedavo glavni obrazovni centri, a oba grada krasi bogata povijest i specifičnost kulture. Iako ne pretjerano veliki, svojim akademcima nude sve što je potrebno za bezbrižne studentske dane. Svoja iskustva o studiranju u inozemstvu s nama je podijelio Mate Subašić.

Izvorno, Mate je student zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, a tijekom svojeg školovanja imao je priliku neko vrijeme provesti u Slovačkoj i Makedoniji. Naravno, od njega smo doznali se o noćnom životu koji studentima nude ove dvije prijestolnice, ali nam je i otkrio kakvo obrazovanje možete očekivati ukoliko se odlučite svoju akademsku sreću potražiti u srcu Balkana ili u centru Europe.

Kako si se odlučio studirati u Skopju i Bratislavi?

Mogu reći da je sve to bilo slučajno. Prvo sam se prijavio za Bratislavu jer sam čuo za neku opciju studiranja vani. Na kraju sam dobio priliku, otišao i svidjelo mi se. Dok sam bio tamo otkrio sam i mogućnost da odem u Skopje. S obzirom na to da mi je bilo super vani studirati odlučio sam se nastaviti avanturu.

Je li bilo puno papirologije i posla oko upisa na strani fakultet?

Papirologije zapravo nema puno. Sve je prilično jednostavno što se i jednog i drugog sveučilišta tiče. Problemi nastaju sa dozvolama za boravak ili s konkretnim fakultetima, jer u principu su pravila prilično neodređena.

Kakav je bio tvoj život izvan Hrvatske u stranom gradu?

Život je bio naprosto sjajan. O tim stvarima razmišljaš prije nogo što odeš, ali kad stigneš u novi grad to ti postane sporedna stvar. U bratislavi sam živio u domu zajedno s još stotinjak Erasmus studenata, dok sam u Makedoniji dijelio stan s dvoje stipendista.

Što se hrane tiče treba imati na umu da smo mi jedna od rijetkih zemalja koja ima ovakav sustav prehrane studenata na ovakav način. Vani nema menzi nego se ljudi uče kuhati ili idu u jeftine restorane.

esiweb.org

Kakav je noćni život u Skopju i Bratislavi?

Noćni život u Bratislavi i Skopju postoji, ali s obzirom da se radi o manjim gradovima koncentriran je uglavnom na nekoliko istih mjesta. S druge strane ima zaista svega. Puno je klubova koji rade do 1 iza ponoći, a onda se ekipa uglavnom seli u nekolicinu pravih noćnih klubova koji rade do ranih jutarnjih sati.

Koliko si naučio iz svojeg odlaska van? Šta bi poručio svima koji se premišljaju?

Poručio bih im da se ne premišljaju nego sa skupe stvari i odu. Sve ostalo će doći na svoje. Osobno sam više naučio iz ova dva svoja boravka nego iz cijelog formalnog obrazovanja kroz život. To je jednostavno prava stvar.

Bi li im preporučio Skopje ili Bratislavu?

Pa mislim da ni Skopje ni Bratislava nisu baš najbolji izbor. Možda je Bratislava ipak bolji izbor jer je Beč vrlo blizu. Skopje nikako jer je njihovo društvo prilično zaostalo u odnosu na Zapad pa čak i u odnosu na nas. No ako netko baš voli manje gradove, onda bi mu Bratislava trebala biti dobar izbor.

Copy link
Powered by Social Snap