Pretraga

Štulhofer: Rizično seksualno ponašanje mladih ukazuje na potrebu sustavne seksualne edukacije

A- A+

Povodom Međunarodnog dana djeteta i Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece na Medicinskom fakultetu u Rijeci održan je proteklog tjedna interdisciplinarni znanstveno-stručni skup ‘Zaštita prava djece i mladih na seksualno zdravlje’.

Dio roditelja u Hrvatskoj još uvijek ne razgovara sa svojom djecom o pitanjima seksualnosti, a ako to i čine, često se to dogodi prekasno. Cilj skupa bio je otvoriti stručnu raspravu o pitanju kako poboljšati stanje prava djece i mladih na seksualno zdravlje. Na istom su sudjelovali pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander, psihijatar Goran Arbanas, Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagreb te Aleksandar Štulhofer. Svi su oni dali svoj obol temi te upozorili na ponašanje roditelja, djece, ali i medija kada se radi o seksualno rizičnom ponašanju ili nasilju.

Roditelji premalo ili prekasno razgovaraju s djecom

Velik je problem nedostatak razgovora roditelja s djecom, zbog čega ona informacije o seksu dobivaju iz pogrešnih izvora.

– Ako s djecom ne razgovaramo o seksualnim pitanjima, omogućujemo im da informacije o seksualnosti saznaju iz medija koji često obiluju neprimjerenim medijskim sadržajima ili od vršnjaka čija iskustva ne moraju biti točna. Seksualno zlostavljana djeca, upravo zbog niza društvenih mitova o seksualnom zlostavljanju i stereotipa o počiniteljima i žrtvama mogu osjećati strah, sram ili krivnju te ne otkriti zlostavljanje koje proživljavaju. S druge strane, tabuiziranje pitanja seksualnosti kod djece stvara osjećaj nelagode pri traženju pomoći kad se nađu u problemima, rečeno je na skupu.

Svako dijete ima pravo na spolno zdravlje, naglasila je zamjenica pravobraniteljice Maja Gablica Šupljika, te je odgovornost društva da im omogući odgovarajući oblik učenja o seksualnosti.

Izdvojeni članak

Seksualno aktivne tinejdžerice nose se s velikim problemom

Većina slučajeva seksualnog zlostavljanja ne prijavljuje se

Zabrinjavajuć je podatak koji je dala ravnateljica Poliklnike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander – većina slučajeva seksualnog zlostavljanja djece se ne prijavljuje, a na djecu koju prijave, često tramatski djeluju višestruka ispitivanja na sudu.

Veliku ulogu u seksualnom zdravlju mladih imaju i mediji, što je slikovito objasnila profesorica s Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović.

– Mediji ne smiju otkrivati identitet djece žrtava seksualnog zlostavljanja i trebaju izbjegavati iznošenje detalja o slučaju jer uzrokuju sekundarnu viktimizaciju djeteta.

Mediji to često čine direktno, otkrivanjem imena i prezimena djetea, ali i indirektno, otkrivanjem imena roditelja, braće i sestara, škole i drugih informacija zbog čega osobe u djetetovoj neposrednoj okolini mogu otkriti o kome je riječ, objasnila je Vilović.

Izdvojeni članak

Seksualno zlostavljanje u klubovima mladim ženama je postalno normalno

Mladi u Hrvatskoj ponašaju se seksualno rizično

Da se mladi u Hrvatskoj ponašaju seksualno rizično pokazali su rezultati više znanstvenih istraživanja. Zbog toga je potrebno uvođenje sustavne seksualne edukacije, mišljenja je Aleksandar Štulhofer.

Osim velikog broja stručnjaka koji su sudjelovali na skupu, svoje upozorenje na rizično seksualno ponašanje mladih dali su i studenti. Vlastitim prilozima ukazali su na opasnosti seksualnog cyberbullyinga i stigmtizaciju žrtava seksualnog zlostavljanja.