Pretraga

Stvari koje će razumjeti samo najstarija djeca u obitelji

A- A+

Najstarija djeca u obitelji suočavaju se s kojekakvim izazovima. Osim što moraju u mnogočemu ‘probijati led’, nerijetko roditeljima obavljaju ulogu besplatne dadilje mlađe braće i sestara. U tekstu donosimo osam problematičnih stvari i situacija, koje najstarija djeca u obitelji itekako dobro razumiju.

Foto: pinterest.com

Mada se često polemizira i o takozvanom ‘kompleksu srednjeg djeteta’, prevladava stav da najstarija djeca iskuse najviše gorčine u svome odrastanju, budući da probijaju led, odnosno prvi su roditeljima pa onda oni nad njima treniraju strogoću, koja kasnije popušta. Uz to od njih se očekuje najveća ozbiljnost, darežljivost te besplatno dadiljanje mlađe braće i sestara. Elite Daily donosi osam ‘problematičnih’ stvari koje mogu razumjeti samo najstarija djeca u obitelji.

Izdvojeni članak

Video: Ove stvari razumije svako srednje dijete u obitelji

Najranije moraju s izlaska kući

Već smo naveli da najstarija djeca ‘probijaju led’ u mnogočemu, a jedna od tinejdžerima bolnih svakako je granica do kada mogu ostati na izlasku. Budući da su prvi, roditelje opsjedaju kojekakve paranoje pa onda postavljaju limit noćnog izlaska vrlo rano.

Kod drugog i trećeg djeteta, brige se već umanje, a granice do kada smiju izaći povećaju.

Mlađa braća i sestre prije dobiju mobitel

Kako vas nisu htjeli ‘pokvariti’, roditelji su vam poklonili mobitel u osmom razredu osnovnjaka. No mlađi brat ga je dobio već u petom. Radi ‘sigurnosti’ naravno.

Izdvojeni članak

Evo zašto se svađamo s roditeljima i ogovaramo prijatelje

Ako zajedno upadnete u nevolju, kriv je najstariji

Još jedan ustaljeni nepisani zakonik. Ako su dva brata ili dvije sestre napravili problem bilo koje vrste, pred roditeljskim sudom će odgovarati najstariji.

‘Ti bi trebao biti malo ozbiljniji, pažljiviji i odgovorniji od njega’, poznato zvuči rečenica zar ne?!

Mjerilo za dobro i loše

Činjenica da roditelji uvijek uzimaju najstarije dijete kao mjerilo, može biti i pozitivna u situaciji kada primjerice imate najbolje ocjene od sve braće i sestara.

Međutim ako je obrnuto, u spomenutom ili kojem drugom pogledu, kritika se nećete moći riješiti.

No najstariji imaju i neka pogodnosti

Najstarija djeca kao što smo rekli imaju veće odgovornosti, ali ponekad i veća prava.

Ako je prepirka oko tv kanala, roditelji će dozvoliti najstarijem da prvi bira, a isto tako nikada neće morati na srednjem pozadinskom sjedištu u automobilu. U nekim godinama, ovo su vrlo bitne pogodnosti.

Izdvojeni članak

Rečenice koje su svi čuli od svojih roditelja

Bolje se sjećate nekih zajedničkih trenutaka

Kada se radi o ljetovanjima i sličnim zajedničkim trenucima iz djetinjstva, najstarija će ih djeca iz očitog razloga pamtiti, dok mlađoj možda neće ostati u sjećanju ni u tragovima.

Ovo je osobito frustrirajuće kada mlađa braća i sestre shvate da se onaj najstariji do u detalje sjeća njihovih zabavnih rođendana, dok oni nemaju pojma ni da su im prisustvovali.

Ti moraš prvi/a pred oltar

Uh, ovo zna biti nezgodno. Osobito ako roditelji imaju neke iskrivljene, zastarjele kriterije kada bi se trebalo udavati ili ženiti. Uz to od najstarije djece očekuju prvo unuče, što dodatno utječe na stalni pritisak.

S druge strane nije važno što mlađa braća i sestre izlaze redom s propalicama, luzerima i ostalim pojedincima van roditeljskog ukusa. Za njih ima vremena…

Uvijek se osjećate da vas kopiraju mlađi brat ili sestra

Ovo također ne mora nužno iritirati. Štoviše, može vam imponirati ako mlađi brat ili sestra sluša istu muziku kao vi, ima vrlo sličan modni ukus ili isti omiljeni kafić.

Iako oni vjerojatno imaju drukčiju osobnost, vi ih zasigurno nikada nećete upozoriti da vas ne kopiraju.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap