Pretraga

Sud poništio smjenu ravnatelja zadarske škole u kojoj je lani žigosana učenica

A- A+

Prije godinu dana jedan je učenik u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi svojoj kolegici upaljačem žigosao slovo ‘U’ na ruku. Ravnatelj škole Jozo Dragić tada je rekao da nije riječ o prevelikom incidentu, inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja u njegovu je radu uočila propuste i nepravilnosti, a ministrica Blaženka Divjak zatražila je razrješenje ravnatelja. Školski odbor tada ga je jednoglasni odbio smijeniti pa je ministrica to učinila sama. Sada je Upravni sud u Splitu poništio rješenje Ministarstva o smjeni Joze Dragića.

Screenshot: N1; HRT

Upravni sud u Splitu poništio je rješenje Ministarstva znanosti i obrazovanja o smjeni Joze Dragića s mjesta ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru i predmet vratio na ponovni postupak, piše dalmatinskiportal.hr.

Izdvojeni članak

Slučaj žigosanje: Divjak smijenila ravnatelja škole u Zadru

Radi se o ravnatelju škole koja je prije godinu dana bila u centru pozornosti zbog slučaja žigosanja učenice slovom ‘U’. U školu je bila poslana prosvjetna inspekcija koja je utvrdila razne nepravilnosti te je ministrica Divjak smijenila ravnatelja Dragića. Prethodno je to odbio učiniti Školski odbor.

Sud je ocijenio da su tijekom inspekcijskog nadzora počinjeni propusti koji za posljedicu imaju nepotpuno utvrđeno činjenično stanje čime se dovodi u pitanje i pravilna primjena materijalnog prava i zakonitost odluke o razrješenju.

Kako piše spomenuti izvor, u sudskom postupku utvrđeno je da je inspektorica iz inspekcije nadzor obavljala pod velikim pritiskom medija, nije saslušala učenike i roditelje, nego je odluku donijela temeljem pisanih izjava nastavnika, pedagoginje i voditeljice smjene koje nisu bile usklađene o tome kada se, kako i pod kakvim okolnostima dogodilo nasilje.

– Svjedokinja potvrđuje kako je nadzor obavljen pod pritiskom medijskog linča, a tužitelj tvrdi da se nadzor odvijao u izvanrednim okolnostima. Stoga sud za sada ne može otkloniti tužbene prigovore o pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, što za posljedicu ima pogrešnu primjenu materijalnog prava. Radi utvrđivanja materijalne istine i ocjene samog događaja, trebalo je neposredno saslušati učenike uključene u sporni događaj, a po potrebi i druge koji su tome svjedočili, roditelje učenika, nastavnike i stručno osoblje škole, zaključio je sud, piše dalmatinskiportal.hr.

Sud poništio smjenu ravnatelja zadarske škole u kojoj je lani žigosana učenica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap