Pretraga

Susjedi razmišljaju u početku nastave od 7 i 30 sati

A- A+

Premijer Aleksandar Vučić u susjednoj Srbiji planira od jeseni uvesti početak nastave pola sata ranije, točnije u 7 i 30 sati. Budući da mnogi roditelji započinju s radnim danom u to vrijeme, iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja smatraju da većina ne bi imala problema s pomicanjem školskog zvona pola sata ranije.

Foto: srednja.hr

Mnogi građani u susjednoj Srbiji s radnom danom započinju u 7 sati i 30 minuta, stoga premijer Aleksandar Vučić razmišlja o pomicanju školskog sata pola sata ranije. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja još se nije oglasilo o ranijem početku nastave, a mišljenja roditelja i nastavnika su podijeljena, pišu Novosti.rs.

Izdvojeni članak

Nastavnici više neće smjeti udaljavati učenike s nastave

Nastava od jeseni moguće pola sata ranije

Premijer Vučić je najavio kako bi ovakva promjena startala u rujnu te smatra kako roditelji ne bi imali problema s početkom nastave u 7:30 jer se tako poklapa i s njihovim radnim vremenom.

– O pitanju pomicanja radnog vremena škola tek će se razgovarati i Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja će donošenje takve odluke koordinirati s drugim vladinim službama, poručili su iz Ministarstva za navedeni izvor.

Roditelji i nastavnici su, pak, po ovom pitanju dosta podijeljeni. Jedni tvrde da bi bilo dobro da se početak nastave pomakne čak i na sedam sati jer bi tako roditelji stizali na posao u 7 i 30. Također, mnogi roditelji već i sad dovoze svoju djecu u škole dosta ranije prije prvog sata upravo zbog svog radnog vremena.

Na drugoj strani našli su se protivnici ovakve odluke koji tvrde da se radi o lošem prijedlogu te da je potonji potez suprotan europskim tendencijama.

Izdvojeni članak

Priča učiteljice koja tjera suze na oči: ‘Prije tebe ja nisam znala kako da učim druge’

Dan bi trebao počinjati s manje zahtjevnim predmetima

– Većina škola u Srbiji već radi od pola osam, i to ne bi bila velika novina. Ali je loše da se te odluke mijenjaju stalno po nekim drugim mjerama. Jednom se prilagođavamo Europi pa je tendencija da vrijeme pomaknemo na devet sati, drugi put nam se objašnjava da je prirodno ustajati ranije, tvrdi Dragan Matijević, predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika.

Nastavio je kako je radno vrijeme najmanji problem koji škole imaju te da se svaka u tome prilagođava okolnostima i potrebama đaka. Matijevićtvrdi da je važnije da se omogući jednosmjenska nastavu, a ne da djeca uče u dvije, pa čak i u tri smjene.

Uroš Momčilović, ravnatelj beogradske Osnovne škole Drinka Pavlović, tvrdi da bi volio radno vrijeme od sedam sati, ali nije uvjeren da bi to bilo dobro za djecu. – Ako nastava bude počinjala ranije, bilo bi dobro da prvi sat bude neki od predmeta, poput tjelesnog ili glazbenog, a ne matematika ili neki drugi težak predmet, zaključio je Momčilović.