Pretraga

Susjedna država od danas ukida samotestiranje učenika, maske im i dalje obavezne u školama

A- A+

Slovenska Vlada odlučila je prilagoditi mjere epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, pa se neke koje su do sada bile na snazi – ukidaju. Među njima je i samotestiranje učenika, koje je Hrvatska tek nedavno uvela. Inače, slovenskim medijima danas se širi i vijesti da je jedan od ministara u jeku masovnih prosvjeda protiv mjera u Ljubljani istodobno sudjelovao na zabavi studenata na kojoj se nisu u potpunosti poštivale mjere.

Foto: srednja.hr

Završio je prvi tjedan provedbe nove epidemiološke mjere za školarce – samotestiranje učenika, jednom tjedno prije polaska u školu. Država je za tu svrhu nabavila testove vrijedne preko 26 milijuna kuna. Za učenike koji sudjeluju u samotestiranju i negativni su ukida se samoizolacija. U slučaju da se u razredu pojavi zaraza, učenici tog razrednog odjela ponovno se testiraju i negativni mogu nastaviti ići u školu.

Ukidaju samotestiranje, maske ostaju

U susjednoj Sloveniji došlo je do promjene oko ove mjere. Samotestiranje učenika u  školama ukida se od ovog ponedjeljka, ali će i dalje biti obavezno nošenje maski, prenosi 24ur.com. Podsjetimo, Slovenija je samotestiranje učenika uvela u studenom prošle godine. Kod nas bi, prema trenutnom planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ono trebalo potrajati mjesec dana.

Uz navedeno, maske u Sloveniji neće biti obavezne za djecu mlađu od šest godina, maske ne moraju nositi  ni odgajatelji u vrtiću, profesori kada predaju iza barijere te nisu obvezne na dijelu nastave u glazbenim školama za puhače, te na satovima pjevanja, plesa i pjevanja.

PCT uvjet ostaje će obvezan za zaposlenike i posjetitelje medicinskih ustanova, zatim ustanova socijalne skrbi, kao i domova za odgoj i obrazovanje. Međutim, čak i u tim slučajevima, PCT uvjet neće morati ispunjavati osobe mlađe od 15 godina.

– I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno neku ćemo mjeru dodati ili ponovo uvesti, no nadam se da to neće biti potrebno, rekao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Izdvojeni članak
kućni test za covid

Mladi istraživač otkrio problem s testiranjem učenika: Evo koliko bi ih moglo biti lažno pozitivnih

Ministar ‘partijao’ sa studentima u vrijeme najstrožih mjera i prosvjeda?

A retke u slovenskim medijima ovih dana puni njegov kolega, slovenski ministar javne uprave, Boštjan Koritnik. Kako prenosi 24ur.com, 5. listopada u Ljubljani su se održavali veliki prosvjedi upravo zbog epidemioloških mjera. Dok je policija koristila vodene topove za rastjerivanje prosvjednika s jednog od najvećih prosvjeda u Sloveniji prošle godine, 24ur.com piše da se Koritnik susreo se sa studentima u klubu Cirkus. Udruga studenata prava Panda toga je dana, prema pisanju spomenutog portala, organizirala zabavu za studente povodom početka godine na kojoj je prisustvovao i ministar. Prema riječima studenata, sudionici zabave nisu striktno slijedili tada važeće mjere za koje se zalagala i vlast čiji je član Koritnik. Iako su posjetitelji morali ispunjavati PCR uvjet, studenti kažu da je provjera potvrda bila manjkava, kao i da se nisu nosile maske.

Iz Ministarstva javne uprave rekli su za 24ur.com da je Koritnik u klub došao po trojicu prijatelja prema prethodnom dogovoru, ušao s maskom i odmah s njima otišao.

Na događaj ga je pozvala jedna od studentskih udruga na fakultetu na kojem je (bio) zaposlen, rekli su za 24ur.com i dodali da je ministru na ulazu bilo provjereno zadovoljava li PCR uvjet.

Inače, počele su kružiti i fotografije koje je ministar to večer dijelio na svom privatnom Instagram profilu, kao dokaz da je prisustvovao zabavi. Iz slovenskog Ministarstva javne uprave rekli su da, ako se nastavi dijeljenje fotki i videa koje su postavljene na ministrove privatne profile, ‘on će biti prisiljen poduzeti sudske postupke protiv prekršitelja.’

Susjedna država od danas ukida samotestiranje učenika, maske im i dalje obavezne u školama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap