Pretraga

U susjednoj državi koronavirusom zaražena nastavnica, 112 učenika u karanteni: Studenti imaju obranu preko Skypea

A- A+

Iako situacija po pitanju zaraze koronavirusom u Hrvatskoj nije alarmantna i zabilježeno je 11 slučajeva zaraze, Ministarstvo obrazovanja poslalo je uputu školama da do daljnjeg odgode sva putovanja učenika u inozemstvo. No, u susjednoj nam Italiji stanje je zabrinjavajuće – trenutno je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 3.858 osoba i zabilježeno je 148 smrtnih slučajeva. U toj zemlji zatvorene su sve škole, zaražena je i jedan nastavnik zbog čega je 112 učenika u karanteni. U problemu su i studenti koji su do 15. ožujka trebali braniti diplomske radove, a sada im profesori najavljuju mogućnost obrane putem Skypea.

foto: pixabay

U talijanskom gradu Arezzo 51-godišnja učiteljica zaražena je koronavirusom. Nakon što se test na COVID-19 pokazao pozitivnim, nastavnica je stavljena u kućnu izolaciju jer je njeno stanje stabilno. Gradonačelnik Arezza, Alessandro Ghinelli odredio je karantenu za 112 učenika škole u kojoj nastavnica predaje, prenosi Rainews.it.

U problemima roditelji, ali i studenti koji su trebali imati obrane

Od četvrtka su u Italiji zatvorene sve škole, što stvara problem roditeljima koji masovno otvaraju godišnje odmore, piše The Guardian.

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Ministrica poslala novu uputu školama: Otkažite sve izlete u inozemstvo

– Nije lako. Supruga i ja koristimo godišnji odmor kako bismo ostali kod kuće s kćerkom. Nadam se da će vlada uskoro intervenirati, inače će sve rezultirati katastrofom, kaže za The Guardina Maurizio Bufalini, zaposlenik suda u Ferrari.

Javljaju se i roditelji vrtićaraca čiji privatni vrtići neće vratiti novac, iako djeca ne pohađaju vrtić, a roditelji istodobno plaćaju dadilje kako bi mogli odlaziti na posao. Talijanska vlada istodobno je najavila da će osigurati 7,5 milijardi eura pomoći obiteljima i tvrtkama koje su na gubitku zbog koronavirusa.

U problemima su i talijanski fakulteti i sveučilišta.

Roberta Bivona, 27, studentica književnosti na sveučilištu u Palermu trebala je braniti tezu svog diplomskog rada 11. ožujka, a sada ne zna kako će to izgledati.

– Prvo mi je rečeno da će se obrana moje teze održati bez komisije, koja je obično prisutna u publici. Zatvaranjem sveučilišta sve se promijenilo. Jučer smo zaprimili mail rektora koji promišlja o mogućnosti organiziranja obrane teza putem Skypea.

Neke talijanske škole nastavu održavaju putem interneta

Izdvojeni članak
Blaženka Divjak

Divjak otkrila što će se dogoditi u slučaju da zatvorimo škole i fakultete zbog koronavirusa

Pojedine talijanske škole nastavu održavaju putem interneta, poput one u Lozzo Atestinu u pokrajini Padova.

– Morali smo nešto napraviti. Ministarstvo obrazovanja poslalo nam je 25 tableta za učenike slabijeg imovinskog stanja. S nastavom napredujemo dobro i imamo izvrsne rezultate. Važan nam je kurikulum, ali još više komunikacija s učenicima u kojoj želimo pokazati da im je škola saveznik. Roditelji pojedinih učenika pozitivni su na koronavirus i u ovim trenucima osjećamo da ih moramo podupirati, kazao je ravnatelj škole Alfonso D’Ambrosio za The Guardian.

Podsjetimo, u četvrtak je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, izjavila kako će se i u slučaju zatvaranja škola u Hrvatskoj nastava održavati putem interneta. Na naš upit o tome kako bi trebala izgledati ta alternativna nastava i jesu li škole bile upoznate s time prije njene izjave u medijima, stigao nam je vrlo šturi odgovor iz MZO-a.

– Online nastava nije novost u našem obrazovnom sustavu. S obzirom na to da sustav mora funkcionirati, scenariji se razrađuju za različite situacije te ćemo s detaljima pravovremeno izaći u javnost, poručili su kratko iz Ministarstva.

U susjednoj državi koronavirusom zaražena nastavnica, 112 učenika u karanteni: Studenti imaju obranu preko Skypea
Share via
Copy link
Powered by Social Snap