Pretraga

Svaki peti tinejdžer eksperimentirao s e-cigaretom

A- A+

Svaki peti tinejdžer eksperimentirao je s e-cigaretama, pokazalo je istraživanje provedeno među britanskim učenicima. U ispitivanju je sudjelovalo više od 16 tisuća učenika u Engleskoj. Iako često smatrana manje opasnom od obične cigarete, e-cigareta ipak dugoročno nije zdrava.

srednja.hr

Izdvojeni članak

Dokazano kako su pušači gluplji od nepušača

Svaki peti tinejdžer probao je e-cigaretu, pokazalo je britansko istraživanje. Istraživanje je potaknulo raspravu o tome koliko su dostupni takvi elektronski uređaji. Anketa je provedena u sjeverozapadnoj Engleskoj i obuhvaća više od 16.000 učenika u dobi od 14 do 17 godina. Rezultati su pokazali da je19,2 posto učenika probalo ili kupilo e-cigaretu, piše Reuters

Brojni stručnjaci gledaju na e-cigaretu, koja uz pomoć topline proizvodi paru iz tekućine obogaćene nikotinom, kao na manje rizičnu alternativu duhanskim cigaretama, no ostaje otvoreno pitanje dugoročne sigurnosti za mlade korisnike takvih cigareta.

Elektronske cigarete najčešće koriste pušači, njih 75,8 posto, iako 15,8 posto mladih koji puše e-cigarete nikad nije konzumiralo klasične cigarete. 

Istraživanje je pokazalo da je za većinu mladih eksperimentiranje češći razlog upotrebe e-cigareta nego želja za prestankom pušenja, rekli su Karen Hughes iz Centra za javno zdravstvo liverpoolskog Sveučilišta ‘John Moores’ i ostali autori studije. Autori istraživanja zaključili su kako hitno treba promijeniti promidžbu i prodaju e-cigareta.

Svaki peti tinejdžer eksperimentirao s e-cigaretom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap