Pretraga

Svaki romski srednjoškolac i student prima stipendiju od MZOS-a

A- A+

Ministar Željko Jovanović danas je otvorio Međunarodnu konferenciju ‘Kvalitetno obrazovanje za Rome: Održivost obrazovne politike Desetljeća na europskoj razini’. Radi se o dvodnevnoj konferenciji u hotelu International koja se po prvi put održava u Hrvatskoj, a cilj je unaprijediti obrazovanje Roma u našoj zemlji. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je kako u povijesne udžbenike treba uvrstiti i stradanje Roma u ratovima, a Jovanović je između ostaloga istaknuo povećan broj pripadnika romske zajednice u hrvatskom školstvu.

U hotelu International danas je započela dvodnevna Međunarodna konferencija ‘Kvalitetno obrazovanje za Rome: Održivost obrazovne politike Desetljeća na europskoj razini’. Konferenciju je otvorio ministar Željko Jovanović predstavljanjem hrvatske odgojno-obrazovne politike za Rome. Gosti su došli iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Španjolske, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja Roma u europskim državama.

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: MZOS skriva imena 30 romskih stipendista

Na Filizofskom fakultetu romski jezik i književnost

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je istaknuo važnost romskog jezika i kulture te iskazao zahvalnost dekanu Filozofskog fakulteta u Zagrebu Damiru Borasu, koji je od ove akademske godine uveo kolegije romski jezik 1 i 2 te romska književnost. – Pripadnici romske nacionalne manjine koji jesu dio obrazovnog sustava, ali ne poznaju svoj jezik,nisu u procesu integracije, nego asimilacije, rekao je Kajtazi na samom početku konferencije.

Zanimljiva je činjenica da spomenute kolegije pohađaju brojni studenti koji ne pripadaju romskoj naconalnoj manjini. Također je saborski zastupnik objasnio kako bi povijesni udžbenici kojima se služe osnovnoškolci i srednjoškolci trebali sadržavati i ratne gubitke, kako srpske ili židovske, tako i romske nacionalne manjine. Naime, nigdje u literaturi se ne spominje koliko je Roma poginulo za vrijeme Prvog ili Drugog svjetskog rata.

Izdvojeni članak

Romske udruge sumnjaju da njihove stipendije koriste Hrvati

Mnogi studenti se ne izjašnjavaju kao Romi zbog straha od diskriminacije

U hrvatskoj se provodi integracijska odgojno-obrazovna politika te se svim Romima osigurava pristup kvalitetnom obrazovanju. – Od 2003. godine donošenjem nacionalnog programa za Rome riješava se pitanje socijalne implozije, na čemu se intenzivnije radi provođenjem akcijskog plana uključivanja Roma u obrazovanje od 2005. do 2015. godine, istaknuo je Jovanović.

Ministarstvo sufinancira predškolsko obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine na način da plaća roditeljski udio pod uvjetom da je dijete integrirano u dječje vrtiće. Broj djece koji su u 2012. godini upisani u vrtiće te ih redovno pohađali je 811, a za njih su osigurana 2 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Roditelji protestirali: ‘Ne želimo da romska djeca idu u školu s našom’


Sufinanciranje svih Roma u obrazovanju

MZOS osigurava financijsku potporu za školovanje Roma od predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog te visokog obrazovanja. Financijska sredstva izdvajaju se i za obrazovanje odraslih.

Osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj je obavezno, a broj romske djece koja ga stječu od 2005. do 2012. godine se učetverostručio. U prošloj školskoj godini 5 183 polaznika osnovnih škola bili su Romi, a omjer po spolovima je bio podjednak. Međutim, u srednjim školama je znatno veći broj muške djece koja se školuju. Većinom upisuju trogodišnje škole, a u prošloj školskoj godini bilo ih je 480, što se smatra velikim napretkom jer je u 2005. godini svega 14 Roma pohađalo srednju školu. Svaki romski srednjoškolac il srednjoškolka mjesečno dobivaju od MZOS-a mjesečnu stipendiju u iznosu od 500 kuna.

U visokom obrazovanju situacija još uvijek nije preoptimistična. U prošloj akademskoj godini svega je 28 studenata koji se izjašnjavaju kao Romi te si na taj način osiguravaju stipendiju do 1 000 kuna mjesečno. – Smatramo da je broj Roma studenata čak i veći, no mnogi se ne žele deklarirati jer se boje bilo kakvog oblika diskriminacije, izjavio je ministar Jovanović uz napomenu kako se nada povećanju broja studenata.

Copy link
Powered by Social Snap