Pretraga

Svakom građaninu zajamčenih par tisuća kuna od države mjesečno?

A- A+

Švicarska frankofonska udruga BIEN i njemačka de: Initiative Grundeinkommen pokrenule su zanimljivu inicijativu s ciljem održavanja referenduma. Naime, spomenute udruge su prikupile 130 tisuća potpisa te će u petak postaviti pitanje građanima Švicarske: jeste li za uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda građanima? U središtu Berna bit će održano uručivanje ovog velikog broja potpisa, koje su udruge prikupile odlučivanje o jednom na prvi pogled utopijskom pitanju.

Zanimljivu incijativu pokrenule su dvije udruge iz financijski vrlo stabilne Švicarske. Frankofonska udruga BIEN i njemačka de: Initiative Grundeinkommen prikupile su 130 tisuća potpisa, što im je itekako dovoljno za provedbu referenduma s pitanjem: jeste li za uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda građanima? Iz ovih dviju vrlo utjecajnih civilnih udruga predlažu da svaki punoljetni Švicarac bez obzira na imovinski status, od države mjesečno dobije 2500 franaka, prenosi Index.hr.

Izdvojeni članak

Inicijativa ‘SONG’ i ove godine u borbu s nepravilnostima na izborima za studentske zborove

Prema prognozama, ZA će glasati 68 posto građana Švicarske

Tako će se u zemlji koja je tek 1971. godine ženama dala pravo glasa, a čiji su građani još nedavno pokazali nisku razinu svijesti o ljudskim pravima, izjasnivši se protiv gradnje džamija, održati referendum o ovom vrlo utopijskom pitanju. Inače, institut referenduma u Švicarskoj postoji od 1891. godine, a održao se do sada 420 puta, te ih je 305 prošlo.

No, unatoč olakotnim okolnostima kao što je činjenica da je za održavanje referenduma dovoljno prikupiti 100 tisuća potpisa i to u razdoblju od 18 mjeseci, sam referendum bi se zbog predprocedura mogao održati tek za dvije – tri godine.

Za referendum o garantiranoj novčanoj pomoći od države, prikupljeno je čak 130 tisuća potpisa u manje od dva mjeseca. Prema posljednjim anketama, 68 posto građana Švicarske glasalo bi ZA.

Izdvojeni članak

Građanski odgoj ne bi trebao biti zaseban predmet, a ove godine ga ekspermentalno provodi dvostruko više škola

Sličan alat propituje i Europska unija

Ono što bi građane Hrvatske moglo još više zanimati je slična doduše manje obvezujuća inicijativa koju je 14. siječnja ove godine pokrenula Europska unija. Na stranicama Europske komisije postoji mogućnost da građani pokrenu inicijativu o nekom pitanju.

Prva koja je pokrenuta ove godine traži: Da Europska komisija ohrabri suradnju zemalja članica kako bi se istražila mogućnost uvođenja bezuvjetnog temeljnog prihoda kao alata da se unaprijede sistemi socijalne sigurnosti.

Da bi ovakva ili slične inicijative dobile zeleno svjetlo uvjet je da se u najmanje sedam zemalja organizirano podupre takva inicijativa, a bit će uvažena ako se prikupi milijun glasova građana iz zemlja EU.

Uobičajene primjedbe su da je ovakva inicijativa utopija te da ju je moguće provesti samo u najbogatijim zemljama, da neće ljudi htjeti raditi, te da će se upropastiti radna mjesta s najnižim plaćama.

No, treba reći da su ove primjedbe već opovrgnute te da se u Europi o pitanju zajamčene novčane pomoći od države raspravlja već četiri desetljeća, a eksperimentira se ili je pred uvođenjem ovakva mjera u 18 zemalja.

Na Aljasci već oblik bezuvjetnog osnovnog prihoda, u Hrvatskoj laburisti progovorili o njemu

Jedan oblik zajamčenog prihoda već postoji na Aljasci. Prošle je godine tamo svaki građanin dobio 878 dolara iz posebnog fonda. U Namibiji i Brazilu se eksperimentira s ovim alatom.

U Hrvatskoj su se zasada bezuvjetnom osnovnom prihodu progovorili tek laburisti i pirati, a možda nakon inicijative u ekonomskoj velesili Švicarskoj, pitanja dobije i malo veći medijsko – politički publicitet.

Copy link
Powered by Social Snap