Pretraga

Sve što bi svaki student trebao znati o bipolarnom poremećaju

A- A+

Depresija, poremećaji u prehrani, tjeskoba…Sve su to teški mentalni poremećaji koji predstavljaju veliki problem među studentskom populacijom. Vrlo čest, ali manje poznat poremećaj u sebi skriva mnogo studenata, a radi se o bipolarnom poremećaju.

Bipolarni poremećaj najčešće je dijagnosticiran kod studentske populacije, odnosno u dobi između 18 i 24 godine. Broj studenata koji pati od tog do nedavno nepoznatog poremećaja posljednjih godina se znatno povisio, a sve je važnije da svaka mlada osoba zna kakav je to poremećaj i koji su mu simptomi.

Izdvojeni članak

Studija otkriva: Studenti koji prakticiraju seks na jednu noć skloniji depresiji

Variranje između depresije i manije

Bipolarni poremećaj je psihijatrijska bolest zbog koje osoba pati od abnormalnih promjena raspoloženja, a najčešće se manifestiraju depresija, te s druge strane manija, stanje nenormalno povišene razine energije. Bipolarni poremećaj je zapravo tip depresije, no za razliku od ‘obične’ depresije, bipolarni pojedinci variraju između ekstremno dobrog raspoloženja i dna. Ponekad imaju ‘epizode’, velike osjećaje depresije ili manije koji traju više od tjedan dana, a između tih epizoda ponašaju se sasvim normalno.

Bipolarna osoba mijenja raspoloženja mnogo češće i brže nego prosječna osoba, a amplitude njihovog stanja veće su nego kod normalnih pojedinaca. Osim toga, bipolarni poremećaj kod osoba izaziva osjećaj beznađa, zamora i tjeskobe koji karakteriziraju depresiju, no mnogi ljudi manje su upoznati s manijom, drugom komponentom ovog poremećaja.

Impulzivno ponašanje kao jedan od simptoma

Manična epizoda može se sastojati od ovih simptoma: ubrzano razmišljanje, ubrzani govor, nesanica, impulzivno ponašanje, pojačano samopouzdanje, teškoće kod fokusiranja, otežano funkcioniranje, halucinacije i paranoja. Kod studenata se manija može očitovati kod stalnog partijanja, nekontroliranog kupovanja, kockanja, promiskuiteta ili kršenja zakona, piše Her Campus. Radi se zapravo o ponašanje kod kojeg je razum pomućen i u drugom planu, a impulzivnost preuzima kormilo.

Izdvojeni članak

Razgovor s osobom koja je razmišljala o suicidu

Razgovor sa psihijatrom obavezan

Rani znakovi bipolarnog poremećaja mogu se primijetiti kod osobe ukoliko postoji drastična promjena u spavanju, odnosno kad osoba spava puno manje nego je navikla. Češće je kod ovog poremećaja da se prvo iskusi depresivna epizoda, a jednom kada se pojavi ovaj poremećaj može trajati cijeli život. Puno utjecaja ima i genetika, a gotovo polovina dijagnosticiranih su žene, što znači da su i muškarci i žene podjednako izloženi bipolarnosti.

Oni koji su se prepoznali u svim ovim simptomima, trebali bi se posavjetovati sa psihijatrom ili nekim savjetnikom, jer bi im dugotrajni tretman mogao zaista pomoći i imati pozitivan efekt.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap