Pretraga

Sve što mlada osoba mora znati o novcu

A- A+

Novac ne donosi sreću, ali nažalost potreban nam je ukoliko želimo barem preživjeti. Možda dosad niste trebali misliti o financijama, jer su tu brigu na leđima nosili vaši roditelji, no kad tad dođe dan s kojim morate početi i na to obraćati pažnju.

Novac je prokletstvo, no bez njega se ne može. Neće nas učiniti sretnima, ali će nas učiniti sitima i s krovom nad glavom. Uvijek dođe vrijeme kad se morate početi sami brinuti o financijama, a ako ste još uvijek pod paskom roditelja, ipak trebate znati neke vrlo bitne stvari.

Izdvojeni članak

Na što sve maturanti bespotrebno troše novac

Odredite budžet

Vrlo je važno da si odredite budžet. Prije nego bilo što učinite, trebate znati koliko zapravo trošite. Iako nam se ponekad čini kako uopće ne trošimo, na kraju mjeseca se dogodi da nemamo novaca ni za što. Organizirajte svoje financije, saznajte koliko točno i na što trošite, te u skladu s tim planirajte možete li i koliko uštedjeti.

Također, pogledajte koliko novca mjesečno vam odlazi na stvari poput pretplate za mobitel, max tv-a i sličnih servisa, teretanu i ostalo. Razmislite bez čega od tih stvar biste mogli, pa smanjite trošak. Koliko puta ste uplatili mjesečnu članarinu za teretanu, a pojavili ste se dva puta na vježbanju?

Štedite

Pokušajte štedjeti tako što ćete od onoga što dobijete uvijek odvojiti dio novca sa strane za nešto što vas veseli, ili za slučaj kad će vam se nešto nenadano dogoditi za što će vam trebati novac. Kako vam se bude povećavala svota novca koju zaradite, povećajte i cifru koju ćete stavljati na stranu.

Izdvojeni članak

Evo na što studenti troše najviše novca

Oprez s kupovinom na rate

Važno je da budete oprezni s kreditnim karticama i kupovanjem na rate. Ukoliko si često budete priuštili stvari na taj način, na kraju ćete zaboraviti koliko toga već imate za platiti, a dugovi će se nagomilati. Ne trošite unaprijed novac koji niste zaradili, većina stvari može čekati da skupite novac za njih.

Trošite na iskustva, a ne na stvari

Budite uvijek spremni na velike financijske izdatke, poput popravka auta, kućanskog aparata ili sličnog. Poznato je već da se takve stvari događaju onda kad ih najmanje trebamo i očekujemo, stoga budite spremni koliko možete biti.

Kada trošite novac, trošite ga radije na iskustva nego na stvari. To će vas učiniti mnogo sretnijima nego par cipela, sunčanih naočala ili bilo čega drugoga. Aktivnosti s ljudima koje volite, poput izleta, večera ili koncerata su ono što zaista vrijedi novaca.

Sve što mlada osoba mora znati o novcu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap