Pretraga

Svećenik s vjeronauka izbacio djevojčicu s posebnim potrebama: ‘Čekala je vani na kiši ispred crkve i plakala’

A- A+

Za ovogodišnje varaždinske osmaše svake se srijede u Kapucinskoj crkvi održava vjeronauk. Među učenicima koji ga pohađaju našla se i jedna djevojčica s posebnim potrebama koja ove godine neće ići na krizmu, a koju je prema riječima majke, tamošnji pater Josip Vizjak usred župnog vjeronauka izbacio iz crkve.

Kapucinska crkva Varaždin; screenshot: GoogleMaps

Kako piše eVaraždin.hr, u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu prema riječima majke jedne djevojčice doći je do ‘incidenta’, kada svećenik djevojčici s posebnim potrebama nije dopustio da s ostalim kolegama sluša vjeronauk.

– Ona ne ide na vjeronauk u školu zbog nekih obaveza koji se tiču njezinog zdravstvenog stanja, a nismo znali da ako hoće ići na krizmu da mora pohađati dvije godine župni vjeronauk, a ne samo jednu, kazala je zabrinuta majka za eVaraždin.hr i dodala kako ju je najviše zasmetalo to što ju je svećenik izbacio s riječima ‘izvoliš van iz crkve’.

Izdvojeni članak

Mladim krizmanicima savjetuju: Manite se vražjih metalika, inače ćete teško na krizmu

Majka napominje kako su prethodno imali i dogovor s biskupijom da djevojčica može pohađati vjeronauk i ići na krizmu, a nakon što ju je svećenik udaljio s vjeronauka djevojčica je nazvala majku.

– Čekala je vani na kiši ispred crkve, plakala i rekla da joj je svećenik rekao da mora izaći iz crkve, kazala je majka za eVaraždin.

Prozvani župnik Josip Vizjak je za spomenuti portal potvrdio da je istina da je djevojčici na početku vjeronauka rekao da nema potrebe da bude na vjeronauku i neka ide doma jer ne može ići na krizmu.

– Prema propisima, dijete nije imalo pravo ići na krizmu ove godine jer ne pohađa vjeronauk u školi, a župni je trebala pohađati najmanje tri godine, kazao je pater Vizjak za eVaraždin.hr.

Dodaje, roditelji su trebali biti upoznati s pravilima kada i kako dijete može ići na krizmu ili barem popričati s njim i upoznati ga s cijelom situacijom te priznaje da je pogriješio.

– Ja nisam znao da je djevojčica bolesna i nisam joj trebao reći neka ide doma usred vjeronauka i ispred njezinih prijatelja, već sam trebao pričekati kraj i objasniti njoj i majci pravila, rekao je za eVaraždin pater Vizjak.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap