Pretraga

Svega nekoliko maturanata preko Student servisa pronalazi sezonski posao

A- A+

Sezonskim poslovima srednjoškolci imaju priliku zaraditi nešto novca tijekom ljetnih mjeseci te time upotpuniti svoj džeparac ili pak rasteretiti budžet roditelja. Također radi se o odličnom načinu da steknu radne navike. Pokušali smo doznati od Studentskog servisa u Zagrebu i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kojim se poslovima najčešće srednjoškolci zapošljavaju te u kolikom broju su se prijavili u spomenute centre za zapošljavanje ove i prijašnjih godina.

Foto: Srednja.hr

Budući da su ljetni poslovi u našoj zemlji brojni te se u turistričkoj sezoni dosta ljudi može zaposliti, priliku koriste i srednjoškolci. Pokušavaju u sezoni zaraditi nešto novca za ljetne izlaske i općenito za sebe ili, pak, jednostavno malo rasteretiti budžet svojih roditelja. Bilo kako bilo, ljetni posao potreban je srednjoškolcima pa smo istražili koliko se maturanata prijavilo u Studentski servis s ciljem pronalaska posla, ali i od Hrvatski zavod za zapošljavanje pokušali smo doznati koliko se ukupno srednjoškolaca privremeno zaposli.

Izdvojeni članak

Dva razloga zbog kojih pametni ne dobivaju posao

Nekolicina maturanata traži posao posredstvom Studentskog servsa

Prema podacima dobivenima iz Studentskog centra u Zagrebu do početka srpnja u njihov Servis zapošljavanja učlanilo se 450 maturanata i maturantica. Od navedene brojke svega nekoliko njih tražilo je posao posredstvom Studentskog servisa, a jesu li se zaposlili bit će poznato tek krajem ovog mjeseca.

– Za prošle godine nemamo podatke o broju učlanjenih srednjoškolaca, jer čim upišu Visoko učilište, taj podatak ‘pregazi’ oznaku ‘maturant’ ili ‘maturantica’, objašnjava Tomislav Jurkić, voditelj Student servisa.

Shodno činjenici da nemaju informacije o zapošljavanju srednjoškolaca prijašnjih godina, da se naslutiti da zbog navedenog razloga niti sljedeće godine neće znati ukupnu brojku prijavljenih maturanata iz 2014. No, Jurkić je istaknuo kako smatraju da neće biti značajnijeg učlanjivanja srednjoškolaca u njihov sustav od broja koji su naveli.

Izdvojeni članak

Ljetni posao kao tajna uspjeha: Adolescenti koji rade za vrijeme praznika u velikoj su prednosti

Hrvatski zavod za zapošljavanje nema nikakve informacije

Kada se radi o zapošljavanju maturanata i uopće srednjoškolaca, Hrvatski zavod za zapošljavanje ističe kako oni posreduju pri zapošljavanju između nezaposlenih osoba i ostalih tražitelja zaposlenja te poslodavaca koji sa njima sklapaju ugovor o radu.

– To predstavlja različitu vrstu rada od rada učenika srednjih škola koji rade tijekom ljetnih školskih praznika te ne raspolažemo traženim podacima, odgovorili su nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Objasnili su da ne posreduju u zapošljavanju srednjoškolaca na sezonskim poslovima. Stoga su učenici ograničeni na usluge učeničkih servisa na čiji manjak svakodnevno upozoravaju, ili sezonu odrađuju ‘na crno’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap