Pretraga

Svestrani FER-ovac: ‘Počeo sam fotografirati u osnovnoj školi s maminim analognim fotićem’

A- A+

Adrian Žgaljić mladi je i nagrađivani fotograf, uspješan FER-ovac te prvak Zagreba u plivanju. Krase ga i medalje s međunarodnih natjecanja. Za razliku od mnogih današnjih mladih fotografa njegov početak bio je sa analognim maminim fotoaparatom još u osnovnoj školi, a i danas u KSET-ovoj foto sekciji voli razvijati fotografije u crnoj komori. Rad s modelima upoznao je na Foto danima mladih te od tada i nastavio. Međutim, posebno voli fotografirati stare i skrivene kuće ili pak vrtove starih zgrada u centru Zagreba u koje drugi ne zalaze. Zanimljivu i drugačiju fotografsku priču pročitajte u nastavku.

Adrian Žgaljić je nadareni i nagrađivani fotograf, koji uspješno studira na FER-u. Prvak je Zagreba u plivanju, a krase ga medalje s međunarodnih natjecanja. Fotografirati je počeo u osnovnoj školi s maminim analognim aparatom, a i danas voli tradicionalne metode te u KSET-ovoj foto sekciji razvija fotografije u crnoj komori. Na Foto danima mladih je upoznao rad s modelima te se poslije i nastavio interesirati za ovakvu vrstu fotografije. No, osobito mu je zadovoljstvo fotografiranje starih i skrivenih kuća ili pak vrtova starih zgrada u centru Zagreba. Kroz intervju upoznajte mladog svestranog fotografa.

Izdvojeni članak

Talentirani mladi Livnjak oduševljava javnost i struku svojim fotografijama

Kako i kada si se počeo baviti fotografijom?

Fotografija me zanimala još u nižim razredima osnovne škole. Na sve izlete sam uvijek nosio mamin analogni fotoaparat te bih filmove odnio razviti u foto studio, koji se nalazio pored škole. Iako sam ispucao dosta filmova tek kada sam primio digitalni fotoaparat znao sam da se želim baviti fotografijom. Očarala me mogućnost da fotografije mogu vidjeti odmah nakon fotografiranja te sam počeo razmišljati o fotografiji više kao umjetnosti i mediju pomoću kojeg mogu stvorit nešto novo.

Oko godinu dana mi je trebalo da si priuštim prvi digitalni fotoaparat, a u tom je periodu negdje počeo izlaziti časopis Digital Foto te sam kroz njega stekao prva znanja o fotografiji. Tek kada sam kupio digitalni fotoaparat, uspio sam isprobati sve stvari o kojima sam čitao te se od tada počinjem ozbiljnije baviti fotografijom.

Koji si sve vrste fotografija snimao?

Od svih vrsta fotografije najviše me privlači apstraktna fotografija, pokušavam fotografijom ispričati priču, ali fotografiram i sve što mi se čini zanimljivo. Do sada sam najmanje fotografirao ljude, ali nakon Foto dana mladih na kojima smo morali surađivati s modelima počeo sam se više zanimati za tu vrstu fotografije.

Što studiraš i kako uspijevaš fotografiju povezati s fakultetom?

Trenutno sam treća godina na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Fotografijom se najviše bavim kada bih trebao učiti i raditi labose, tada sam najkreativniji i imam najviše ideja. Na prvoj godini sam položio predmet Primijenjene osnove fotografije na kojem sam naučio jako puno tehničkih stvari o fotografiji, iako mi je većina njih nepotrebna, dobio sam jedan drugi pogled na fotografiju.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Splitska maturantica nas kroz objektiv aparata upoznaje sa zakutcima svoga grada

Kako je biti dio KSET-ove foto sekcije?

Na prvoj godini fakulteta saznao sam za foto sekciju KSET-a te sam se odlučio učlaniti. U sekciji sam naučio puno o analognoj fotografiji jer imamo tamnu komoru u kojoj razvijamo crno bijele filmove. Iako preferiram digitalnu tehniku, analogna ima neku svoju draž i poseban je osjećaj razvijati fotografije na foto papiru pod crvenim svjetlom.

U KSET-u imam priliku fotografirati sva zbivanja koja se u njemu događaju, najčešće su to koncerti, ali bude i predstava, radionica, sajmova… Također foto sekcija organizira Fototečaj i Fotoradionicu na kojoj predajem te svi koji dođu mogu naučiti puno o fotografiji, teorijski i praktično.

Što za tebe znači fotografija?

Za mene je fotografija medij pomoću kojeg mogu realizirati svoje ideje i pretočiti stvari koje si zamislim u nešto što i drugi mogu vidjeti, stvoriti nešto novo.

Koje motive najviše voliš?

Ne mogu reći da neke motive volim više ili manje, ali uvijek mi za oko zapnu stvari koje su neobične, zanimljive i njih volim fotografirati. Posebno volim stare i skrivenije kuće i ulice ili pak vrtove unutar starih zgrada u centru Zagreba u koje ljudi rijetko kad zalaze.

Tvoj dojam o Foto danima mladih?

FDM su me jako ugodno iznenadili, najviše zbog toga što prije nisam imao priliku fotografirati i surađivati s više ljudi. Najviše me fasciniralo što nikad prije nisam susreo ljude toliko zagrijane za fotografiju i pune ideja kao na Foto danima mladih. Puno sam naučio radeći na foto zadacima, a i na predavanjima mladi za mlade koja su bila pun pogodak.

Izdvojeni članak

Nova-stara kraljica FDM-a: Srednjoškolka Lili Zaneta obranila titulu najbolje mlade fotografkinje

Smatraš li da je bitno za mlade fotografe da rade zajedno i razmjenjuju iskustva?

Da, smatram da je za mlade fotografe jako dobro da se međusobno druže i zajedno fotografiraju. Svatko ima neke svoje trikove kod fotografiranja i obrade fotografija ili je u određenom tipu fotografije posebno dobar te je razmjena iskustva najbolji način za naučiti nešto novo.

Imaš li još kakva dodatna zanimanja i smatraš li da je za mlade bitno da imaju puno raznih hobija i interesa?

Uz fotografiju i fakultet bavim se plivanjem. Smatram da je za mlade fotografe važno da imaju više hobija i da proširuju svoje interese jer im to otvara nove poglede, a tako i mogućnosti da razvijaju svoju fotografiju.

Jesi li imao do sada svoje fotografske izložbe i jesi li osvojio kakve nagrade?

Do sada sam sudjelovao na dvije izložbe. Prva je bila izložba pobjednika natječaja na temu ekologije kojeg su organizirale Ponikve Krk, a druga analogna izložba na temu “Fobije i snovi” u KSET-u. Također sam osvojio par fotografskih nagrada. Prvi foto natječaj na kojem sam pobijedio bio je „Fotkam Zagreb, a nemam 16.“. Tada sam kupio stativ kako bih po noći mogao fotografirati grad i upravo jedna od tih fotografija mi je donijela pobjedu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap