Pretraga

Sveučilište opralo ruke: Ako se novac od obnove domova bude morao vraćati Europi, to će biti problem države

A- A+

Obnovljeni studentski domovi u Zagrebu ponovno su jučer privukli pažnju u okviru događanja povodom Dana otvorenih vrata EU projekata. Naime, Sveučilište u Zagrebu predstavilo je projekt rekonstrukcije domova, a svi zainteresirani mogli su otići i u obilazak doma na Cvjetnom naselju. Uspjeh ovog projekta narušava vijest da je revizija ustvrdila nepravilnosti u odabiru izvođača radova, te da će biti potrebno vratiti dobiveni novac. Rektor Boras rekao je da od toga ne strahuje, a i da će povrat novca, ako do toga dođe, biti problem države.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu jučer je iskoristilo priliku da se još jednom pohvali rekonstrukcijom studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Dani otvorenih vrata EU projekata bili su dobar povod za podsjećanje javnosti na nove domove, a nakon programa u kojem su govornici (rektor Damir Boras, sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak, te voditelj projekta, Damir Ivšić ) ponovno detaljnije iznijeli poznate brojke i činjenice o projektu, novinari i zainteresirana javnost mogli su obići dom na Cvjetnom naselju.

Izdvojeni članak

Unatoč prošlogodišnjem požaru, bizarni sigurnosni propusti i dalje se događaju u studentskom domu Cvjetno

Sjenu na ovaj projekt baca podatak koji su prije nekoliko mjeseci prenijeli mediji. Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u reviziji je utvrdila nepravilnosti u provođenju projekta i traži povrat od 220 milijuna kuna povučenih iz fondova EU, što je sto postotni dobiveni iznos. Kao glavni razlog navodi se izostanak provedbe javne nabave. Naime, Sveučilište u Zagrebu u izravnoj pogodbi obnovu je dodijelilo Projektgradnji, koja je u vlasništvu Agrokora. Konačnu odluku donijet će revizija Europske komisije, a bitno je naglasiti da je njima izravno odgovorna upravo ARPA.

Rektor Boras novinarima je rekao da ne strahuje od revizije. Kako kaže, Sveučilište još nije dobilo nikakvu dokumentaciju ili išta službeno. Rektor naglašava da su oni svaki svoj korak provjeravali s nadležnim agencijama.

– Mi smo svaki korak, za svaki dokumet, za svaku isplatu, odgodu ili brži postupak napravili uz dozvolu SAFU-a, relevantne ustanove. Ako se sada neke ustanove međusobno prepucavaju to nije naš problem, već problem države, jer Hrvatska vraća taj novac, rekao je rektor Damir Boras.

– Oni trebaju jako dobro razmisliti jer to nije problem Sveučilišta, to je možda problem SAFU-a ili nekih međusobnih odnosa… Mi smo sve radili lege artis, sa svim dozvolma i privolama. Nismo ništa pogriješili u tom formalnom smislu. Ako se nešto nađe tada će to biti problem države koja će to morati platiti. Odgovornost više nije na nama, dodao je.

Projekt obnove studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje provodio se od svibnja 2014. do prosinca 2016. godine. U njega je uloženo 300 milijuna kuna, od čega je iz Europskih fondova dobiveno 220 milijuna kuna.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap