Pretraga

Sveučilište u Splitu LGBT osobama nudilo dodatnih 200 eura za Erasmus, a onda se ipak predomislilo

A- A+

Na stranicama Sveučilišta u Splitu prije dva dana objavljen je natječaj za Erasmus+ razmjenu za studente. U tekstu natječaja, između ostalog, postoji i dio u kojem se navode kategorije studenata koji su u “nepovoljnom položaju” i koji imaju pravo na dodatnih 200 eura stipendije. Među kategorijama poput studenata romske manjine, studenata humanističkih studija, onih starijih od 30 godina i sličnih, našli su se studenti pripadnici LGBT orijentacije. Jučer je pak iz istog teksta natječaja ta kategorija LGBT studenata jednostavno nestala te se sada na stranicama nalazi tekst natječaja s istim datumom kao prije, ali bez ove kategorije studenata. Prorektorica Sveučilišta, Đurđica Miletić, objasnila nam je da su tu kategoriju maknuli kada su uočili njezinu nelogičnost.

Sveučilište u Splitu|foto: srednja.hr

Prije nego li su sa Sveučilišta u Splitu sa svoje web stranice maknuli tekst natječaja mi smo ga preuzeli. To je bilo jučer tijekom dana, a onda je negdje navečer tekst natječaja na istom mjestu i s istim datumom, ustvari postao drugačiji.

U nepovoljnom položaju razne kategorije studenata

Naime, u moru kategorija studenata koji su u “nepovoljnom položaju” te imaju pravo na dodatnih 200 eura stipendije, nestala je kategorija studenata LGBT orijentacije. Na dnu teksta možete vidjeti tekst natječaja koji je bio objavljen jučer i u kojem se na 12. mjestu nalazi spomenuta kategorija te tekst natječaja koji se trenutno nalazi na stranicama Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Poljupci gejeva previše za zadarsku gimnaziju: S bizarnim objašnjenjem učeniku odbili rad LGBT tematike

Uopće nije jasno na koji način su sa Sveučilišta u Splitu odredili tko je sve u nepovoljnom položaju. Tako se na popisu nalazi 14 (u prvoj verziji 15) kategorija studenata pa ispada da se gotovo svatko može pronaći u jednoj od skupina – studentice u tehničkom području, studenti u humanističkom, stariji studenti, studenti koji rade uz studij, studenti koji su završili strukovnu školu… Međutim u novoj verziji teksta natječaja nestali su jedino studenti pripadnici LGBT orijentacije. Inače, kao dokaz da je student pripadnik LGBT orijentacije bilo je potrebno dati samo vlastitu izjavu, što je vidljivo iz prvog teksta natječaja.

Uvjeti natječaja ‘nelogični’

Prodekanica Sveučilišta u Splitu za međunarodnu suradnju, Đurđica Miletić, koju smo pitali na koji način su se određivale kategorije studenata koji su u nepovoljnom položaju i što je s kategorijom LGBT studenata, odgovorila nam je sljedeće:

– Agencija za mobilnost i programe EU dostavila je Sveučilištima uvjete natječaja za mobilnost studenata u svrhu studija u okviru programa Erasmus+ u akademskoj godini 2020./2021. Sukladno dosadašnjoj praksi, natječaj smo objavili na našoj web stranici. Kada smo uočili nelogičnost uvjeta natječaja vezanih za studente LGTB orijentacije, taj smo uvjet uklonili.

Tekst natječaja u kojem se kao 12. kategorija navode studenti LGBT orijentacije, a koja je naknadno uklonjena (ako ne vidite dokument, osvježite stranicu):

Download [530.06 KB]

Tekst natječaja koji se trenutno nalazi na stranicama Sveučilišta u Splitu (23.1.2020. u 12:10h):

Download [529.50 KB]

Sveučilište u Splitu LGBT osobama nudilo dodatnih 200 eura za Erasmus, a onda se ipak predomislilo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap