Sveučilište u Zagrebu ne može i nije zaslužilo bolje: Damir Boras rektor do 2022. godine

Na današnjoj izbornoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu odlučeno je da će Damir Boras biti rektor u još jednom mandatu, dakle do 2022. godine. Unatoč brojnim aferama koje su obilježile njegov mandat, 54 senatora smatralo je da upravo on treba upravljati najvećim hrvatskim sveučilištem još četiri godine. Drugi kandidat za rektora Damir Bakić dobio je 15 glasova, a jedan listić proglašen je nevažećim.

Damir Boras / foto: Ivan Božić| srednja.hr

Borasov protukandidat profesor s PMF-a Damir Bakić, kao član Senata je ukazivao na brojne propuste aktualne uprave, nedostatak argumentirane rasprave o pitanjima za koje je to tijelo nadležno, dok se između ostaloga u svome kandidacijskom programu zalagao za otvorenost i transparentnost u upravljanju Sveučilištem, koja je sasvim strana novoj (staroj) sveučilišnoj vlasti.

Senat nije slijep, samo nije htio vidjeti

Dobri Damir vs Damir Boras: Jedini profesor sa Senata koji je ustao za pravdu kandidira se za rektora!

No, sve to očito nije bilo dovoljno da dobije većinsku naklonost kolega u Senatu pa nas čini se čeka još četiri godine obračuna s neistomišljenicima putem odvjetničkih društava, postavljanja podobnih, a ne stručnih, zaobilaženja zakona i sveučilišnih propisa, korištenja odnosno zlouporabe autonomije kao alata da se izbjegnu financijske i ine kontrole.

Zanimljivo je primijetiti da srozavanje zagrebačkog Sveučilišta u proteklih nekoliko godina nije promaknulo uglednim međunarodnim neovisnim meritornim organizacijama (primjerice tvorcima popularne Šangajske liste), ali eto senatorima koji žive od Sveučilišta i rade na njemu očito jest.

Ukratko, daleko najveće sveučilište i jedno od najvećih u Europi očito trenutno ne može bolje i zaslužilo je još četiri godine vladavine ove uprave.

Obrazovni karton i znanstveni opus Damira Borasa

Damir Boras rođen je 1951.godine  u Zagrebu. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji, a potom i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu 1974. Doktorat je stekao 1998. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pri Odsjeku za informacijske znanosti s temom Teorija i pravila segmentacije teksta na hrvatskom jeziku.

Boras je bio dekan Filozofskog fakulteta do preuzimanja rektorskog mandata 2014. godine. Sada se vodi kao redovni profesor Učiteljskog i Grafičkog fakulteta, a na oba je zaposlen u 10-postotnom radnom vremenu. Ako osvoji novi rektorski mandat, Boras će sveučilištem vladati sve do svoje 70. godine života.

Radovi su mu uglavnom na temu informacijske i komunikacijske znanosti. Prema Google Schoolar-u, h-indeks mu je 9, a ima 332 citata. Objavio je više od sto znanstvenih i stručnih radova, knjiga i srednjoškolskih i visokoškolskih udžbenika te više od 40 pozvanih predavanja i priopćenja na stranim i domaćim znanstvenim skupovima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, programiranja, e-učenja, računalne obrade teksta i jezika, leksikografije i enciklopedistike.

Obraćanje javnosti novog-starog rektora

U live videu pogledajte postizborne izjave kandidata za rektora Damira Bakića, dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić, a i obraćanje novog-starog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.

2 komentara

Odgovori