Pretraga

Sveučilištu u Splitu odobreno 189.6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

A- A+

Sveučilište u Splitu dobilo je 189,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.  Taj novac koristit će se za realizaciju tri projekta.  Riječ je o dosad najvećim projektima u gradu Splitu te jedinim infrastrukturnim projektima iz područja istraživanja i razvoja u Jadranskoj Hrvatskoj koji će se realizirati do lipnja 2020. godine. Osim akademskoj zajednici, projekti će služiti i lokalnoj industriji.

Sveučilište u Splitu osiguralo je 100 postotno sufinanciranje, odnosno 189,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Poziva „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“.

– S ponosom možemo objaviti da je Ministarstvo evaluiralo i ocijenilo visokim brojem bodova tri projekta koja će Sveučilište u Splitu uvesti u novu eru. Ovo je budućnost našeg Splita i naše regije. Sveučilište želi biti otvoreno prema svom okruženju, prema lokalnoj zajednici, gospodarstvu te nastojimo da ta suradnja, koja  mora biti  dvosmjerna., bude još kvalitetnija – kazao je rektor Sveučilišta, Šimun Anđelinović, naglasivši kako su sva tri projekta postavljena tako da će se njihovom realizacijom rješavati postojeći probleme Sveučilišta, ali i lokalnih tvrtki i gospodarstvenika.

Nova oprema koja će se nabaviti novim projektima, osim akademskoj zajednici služit će i značajnom dijelu lokalne industrije, građevinarstvu, geodeziji i arhitekturi, proizvodnji i preradi hrane, bioekonomiji, farmaceutici, pomorstvu i kemijskom inženjerstvu.

Realizacijom projekata očekuje se jačanje znanstveno-istraživačke pozicije Sveučilišta u Splitu koje bi zatim postalo pokretač razvoja Grada Splita i Jadranske regije, ali i Hrvatske.

Projekt 1: Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta

Nabavlja se znanstvena oprema u vrijednosti od 85,1 milijun kuna za tri fakulteta Sveučilišta u Splitu. Ovim projektom se uvelike rješava problem trenutnog nedostatka znanstveno-istraživačke opreme u novoj Zgradi tri fakulteta otvorenoj na Kampusu u listopadu 2015. godine, za obavljanje znanstvenih istraživanja i jačanje suradnje s gospodarskim sektorom.

Projekt 2: Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji

Projektom će se opremiti 11 laboratorija novom znanstvenom opremom. Cilj projekta je dati značajan doprinos u razvoju sektora graditeljstva, materijala, inteligentnog urbanog planiranja, urbanog transporta, korištenja obnovljivih izvora energije te održive i zelene gradnje na području Dalmacije, a u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Republike Hrvatske. Rekonstrukcija postojećih građevina Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i Žrnovnici, nabavka znanstvene opreme i provedba organizacijske reforme u vrijednosti 84,5 milijuna kuna.

Projekt 3: Stavljanje u funkciju novoizgrađene nastambe za pokusne životinje na Sveučilištu u Splitu

Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna, a uključuje građevinsko-tehničke intervencije te nabavku znanstveno istraživačke opreme s ciljem osiguravanja najveće razine dobrobiti životinja. Nastamba za pokusne životinje nalazi se na Medicinskom fakultetu i obuhvaća površinu od 579 metara četvornih. Projekt je ključan resurs za provođenje temeljnih i primijenjenih biomedicinskih istraživanja znanstvenika MEFST-a, Sveučilišta te regionalnih institucija.

Ciljne skupine odobrenih projekata su postojećih 1500 znanstvenika, istraživača i suradnika Sveučilišta u Splitu koji će provedbom predmetnih projekata dobiti mogućnost suradnje i razvoja kolaborativnih projekata s lokalnim i inozemnim partnerima, gospodarskim i javnim sektorom, a sve u cilju rasta udjela BDP-a u istraživanju i razvoju te razvoja gospodarstva Jadranske Hrvatske temeljenoj na znanju. Značajan utjecaj projekti će imati i na 20.000 studenta Sveučilišta u Splitu, koji će imati mogućnost razvoja projekata u sklopu svog studija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap