Pretraga

Svi su digli ruke u zrak za besplatan uložak: Premoćna većina čitatelja podržala našu inicijativu

A- A+

Početkom ovoga tjedna, portal srednja.hr pokrenuo je inicijativu da se svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj omoguće besplatni ulošci i tamponi. Pritom smo vas pitali podržavate li takvu inicijativu. Od ponedjeljka, u anketi se izjasnilo gotovo 900 čitateljica i čitatelja, a prema rezultatima, uvelike podržavate ideju da se država sredstvima iz proračuna pobrine za besplatne higijenske proizvode djevojkama u školskim i studentskim klupama.

foto: srednja.hr

U našoj anketi sudjelovalo je gotovo 900 čitateljica i čitatelja, od kojih visokih 85% (758 glasova) podržava inicijativu da država omogući besplatne tampone i higijenske uloške svim studenticama i učenicama u Hrvatskoj. Svega 8.31% tome se usprotivilo, a još 6.62% anketiranih nema mišljenje o ovom pitanju.

Izdvojeni članak

Ministarstvo razmatra našu inicijativu da se svim studenticama osiguraju besplatni tamponi i ulošci

Našoj inicijativi i podršci čitatelja srednja.hr dodatan vjetar u leđa daju iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, iz kojega su nam poručili kako će razmotriti našu inicijativu. Potom su sredinom ovoga tjedna stigle dobre vijesti iz Europskog parlamenta koji je izdao preporuku svim državama članicama da se PDV na higijenske potrepštine poput uložaka i tampona ukine ili eventualno svede na 5%. Osim toga, EP je pozvao države članice da u školama, sveučilištima te ustanovama za beskućnike i siromašne omoguće besplatne higijenske proizvode.

Podsjetimo, ideju za svoju inicijativu dobili smo od Škotske, gdje od ove akademske godine država financira higijenske proizvode svim studenticama. Osim toga, naišli smo na još nekoliko pozitivnih praksi u svijetu; Kanada još od 2015. nema porez na ženske higijenske proizvode, vlasti u Australiji su pak najavile ukidanje poreza na navedene proizvode od 1. siječnja 2019. godine, dok Velika Britanija to planira učiniti 2022.

Svi su digli ruke u zrak za besplatan uložak: Premoćna većina čitatelja podržala našu inicijativu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap