Pretraga

Svi pričaju o uvođenju studija videoigara: Počinje pilot-projekt, prijavite se i naučite ih izgrađivati

A- A+

Pet zagrebačkih fakulteta na čelu s Akademijom dramske umjetnosti uvode studij izrade videoigara. Ako se i prije nego što krenu s izvođenjem studija želite upoznati sa svijetom videoigara, možete se upisati u 12-tjedni edukacijski program koji kreće u rujnu.

foto: Edu4Games/Promo

– S ciljem pripreme za provođenje novog studija i programa cjeloživotnog obrazovanja, nastavnici pet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci iz industrije videoigara na jesen počinju s provođenjem pilotiranja dijela 4 nova programa cjeloživotnog učenja – Dizajner videoigara, Programer videoigara, Producent videoigara i Vizualni umjetnik videoigara, kažu voditelji projekta Edu4Games.

Dok studij videoigara ne krene s radom, profesori će održati pilot-projekt predavanja kakva će slušati budući studenti. Rok za slanje prijava za te radionice je 6. srpnja 2021., a prijaviti se možete putem ove poveznice.

Program radionica

Odabrani kandidati, napominju, bit će pozvani na prijemni ispit, koji će se održati online od 12. do 14. srpnja 2021., a sastojat će se od testa opće kulture i informiranosti te razgovora s kandidatima. Početak programa predviđen je od 6. rujna 2021. Program će trajati 12 tjedana, a nastava će se izvoditi u popodnevnim satima u Zagrebu i online.

Pet zagrebačkih fakulteta, pojašnjavaju, različitih područja udružili su se u pripremi prvog javnog sveučilišnog studija dizajna i razvoja videoigara. Diplomski studij bit će namijenjen svim studentima završenih preddiplomskih studija, bez obzira dolaze li s ekonomskih, filozofskih, umjetničkih, tehničkih ili bilo kojih drugih fakulteta i akademija. Za redovne studente studij će biti besplatan, a izvodit će se na Akademiji dramske umjetnosti (ADU), čiji su partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Za izradu videoigre potrebna su multidisciplinarna znanja iz dramskog i audiovizualnog područja, likovnosti, dizajna, programiranja i računarstva te organizacijskih znanosti što niti jedan postojeći program obrazovanja ne nudi.

Izdvojeni članak

Svi žele izrađivati videoigre: Ogromna navala za novi smjer, a ima mjesta samo za 24 osmaša

Budući studij, navode, temeljit će se na novodefiniranim standardima kvalifikacija i zanimanja koji će biti uneseni u Hrvatski kvalifikacijski okvir. Studentima će nuditi četiri smjera – dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara. Dio predmeta bit će zajednički za sve studente poput Povijest, teorija i analiza igre ili Osnove dizajna i razvoja videoigara, dok će drugi biti kreirani po smjerovima. Odabiru predmeta koje će studenti slušati prethodila je analiza 30-ak studijskih programa kakve izvode visokoškolske institucije u svijetu.

U cijelom projektu, ističu, prisutna je velika podrška čitave industrije igara u Hrvatskoj, a mnogi gostujući predavači dolaze iz prepoznatih hrvatskih studija za razvoj videoigara poput Croteama, GameChucka, Playrixa, ZeroLife Gamesa i Exordium Gamesa.

Više o budućem studijskom programu i programu cjeloživotnog učenja možete pronaći na službenoj stranici projekta Edu4Games.

Copy link
Powered by Social Snap