Svi smo ga barem nekad iskoristili, a znate li tko je i kako izmislio čuveni pozdrav ‘high five’

Pozdrav ‘high five’ ili kako to u prijevodu kažemo ‘daj pet’ je gesta kojom izražavamo podršku svojim bližnjima ili dijelimo zadovoljstvo s prijateljima, kolegama te jako bitno suigračima na sportskim borilištima. Smatra se da je upravo na sportskim borilištima nastao ovaj pozdrav. Zašto govorimo u množini? Pa za ovakve općeprihvaćene ljudske prakse, često je teško utvrditi prapočetak. S druge strane, vrlo je moguće i da su na različitim dijelovima svijeta, u slično doba, ljudi počeli prakticirati isti pozdrav. Ipak, dvije teorije o nastanku high fivea su eksponiranije od ostalih.

Ilustracija: Pixabay.com

Prema jednoj od njih, ‘autorska prava’ na pozdrav pripadaju dvojici bejzbol igrača Los Angeles Dodgersa. Naime, kada je Dusty Baker 1977. godine postigao svoj 30. home run, baš u posljednjoj utakmici regularnog dijela sezone, prema njemu je potrčao suigrač Glenn Burke, držeći ruku iznad glave.

Evo kako je nastao pozdrav 'bok'

Baker je poslije rekao da nije znao što da učini u tom trenutku te je na kraju jednostavno posegnuo za  Burkeovom rukom i udario ju. I to je prema brojnim navodima prvi high five, a nakon njega, ubrzo su se počeli nizati ostali.

Druga, vrlo interesantna teorija o nastanku high fivea također dolazi sa sportskog borilišta, preciznije s odbojkaškog terena. Događalo se naime da bi odbojkašice pri smeču ili bloku, često jedna drugu udarile u ruku sasvim slučajno, a zatim su to počele raditi namjerno, u svrhu čestitanja ili bodrenja.

Ako ste barem nekoliko puta pogledali odbojkašku utakmicu, mogli ste uočiti da se i dalje, gotovo nakon svakog poena ekipe bodre davanjem petice i to s obje ruke.

Kako god bilo, high five je postao dio opće kulture te se između ostaloga nalazi među emotikonima na platformama za chat, a ima i svoj međunarodni dan, koji se slavi trećeg četvrtka u travnju.

Spomenimo i kako u Hrvatskoj imamo mladi, sve popularniji hip hop sastav imena High5.

 

Odgovori